Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna om Priset!

nov 15, 2014 | Tankar och Vardag, Teckningar | 5 Kommentarer

Jag har medvetet valt att inte skriva ut priser på beställningar på bloggen, men mailar man så får man såklart en prisuppgift.
Jag tycker inte att det är pengarna som borde vara i fokus, utan vad man får för pengarna.
Detta var en vanlig fråga när jag jobbade i tatueringsbranschen. Vad kostar det var alltid den första frågan. Hur resultatet blev, hur kunnig tatueraren var, erfarenhet och så vidare kom i andra hand.
Vill man ha en billig tatuering så får man kvalité därefter och samma sak gäller med porträtt.
Det finns säkerligen med största sannolikhet de som tecknar billigare porträtt än jag, men då kanske ni också får vad ni betalar för.

För att jag ska få ut en rimlig lön (runt 10 000 kr i månaden) så måste jag teckna mellan 10-15 porträtt i månaden. Då är ändå inte 10 000 efter skatt någon lön som de flesta skulle godta.
Ett porträtt tar ungefär mellan 5-10 timmar att göra, ibland ännu mer.
Hälften av pengarna som kommer in försvinner direkt till skatt, egenavgifter och pension. Sen tillkommer det materialkostnad, hyran av ett kontor osv osv.

Det är lätt att glömma att det faktiskt sitter någon bakom priset man får. Att man bara direkt hajar till på summan men glömmer allt det runt omkring.
Sen går man ut och klipper sig och färgar håret för samma pengar utan att reagera det minsta.
Ja ni förstår poängen.

opmönster

5 Kommentarer

 1. Och precis som tatueringar skulle jag vilja kalla ett specialbeställt porträtt från dig för lyxkonsumtion. Inte för att priset skulle vara högt utan för att kvalitet kostar – oavsett om det är en snygg tatuering utförd av en duktig tatuerare i en ren miljö eller ett familjeporträtt tecknat av en fantastiskt duktig illustratör.

  Det ligger både talang och ordentlig träning bakom ditt arbete, och det är inget som alla har någon universell rättighet att ha råd med bara utan vidare. Återigen som med tatueringar – tjafs om pris tyder på respektlöshet mot konstnären och den ansträngning som ligger bakom yrkesskickligheten.

 2. Det är verkligen sjukt hur folk lite folk allmänt respekterar människor i kreativa yrken. Det är ju egentligen sjukt mycket längre tid som har lagts ner på en teckning du gör än 5-10 timmar dessutom. För att det ska bli så snyggt som du gör så har ju du lagt ner tusentals timmar tidigare också. Dessutom har man ju utbildningar, lån och man ska ju faktiskt kunna leva på det man spenderar sin mesta tid med. Men folk verkar inte förstå att de inte ”bara” köper själva pappret med teckningen utan också all kompetens som människan som ritat har.

  Jag hoppas verkligen att det kan bli ändring på synen på illustratörer och andra kreativa jobb, det börjar ju mer och mer lyftas röster som pratar om det här och hur problematisk synen är.

 3. Det är sjukt! Jag får ofta frågor på instagram om jag vill sticka och sälja. Ja det kan jag tänka mig ibland men oftast vill folk inte betala.
  Ett exempel är en hjälmmössa jag la ut och fick frågan om att sticka den, ok tänkte jag. Nu ska jag vara billig. 150kr vill jag ha tack, då är det material för 40kr och den tar 5 timmar att göra.
  Nejhej, det var för dyrt, personen ifråga var inte villig att betala mer än 55kr.
  Ok… Då vet vi var nivån ligger.

  Stå på dig, ta betalt och kräv din rätt!

 4. Vill man ha billig konst kan man köpa reproduktioner anser jag! Visst är det tråkigt när man kanske får höra ett högre pris än vad man har råd att betala, men en del folk är ju naiva och tror att de ska kunna få en konstnär att utföra ett tidsödande beställningsjobb för 20:-/timmen. Men vill du inte diskutera priserna på dina verk kan du ju alltid berätta vad enbart färgpennorna kostar, så kanske de kan ana sig fram! 😉 Sånt där började jag inse själv när jag skulle prova att börja rita med promarkers. För 23:-/pennan får man punga ut med en ansenlig summa om man ens vill ha en färgpalett som går att jobba med! 🙂

 5. Jag tycker att du har ett lågt pris.

  Beställde från dig i 2011, och fick en fantastisk teckning.
  Du hade hämtat moment från flera av de bilder jag skickat, massa detaljer och en resultat långt över mina förväntningar. Kunde ha betalt det dubbla. 🙂

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...