Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Annas Barndom!

okt 12, 2016 | Tankar och Vardag | 4 Kommentarer

Shyness

Fick den här fina kommentaren igår och tänkte att jag kan svara i ett helt eget inlägg:

Hej Anna,
Vilken rolig lista! En sak jag funderat på, du behöver absolut inte svara om du inte vill, hur var du som barn? Tycker jag känner igen min dotter så mycket i personlighetsdrag som du beskriver. Hon är fortfarande liten (6 år), men tycker inte om att prata om (för henne) menlösa saker med ytligt bekanta. Är extremt kreativ, kan vara social fast på sina villkor (sätter upp villkor och ramar för leken). Hade varit så spännande att höra om din barndom som introvert i ett samhälle där extroverta creddas och sätter normen.
Kram å tack för en fin blogg

För det första så tycker jag det är så fint när jag får kommentarer om när jag skriver saker från en introverts perspektiv, det är roligt att en del känner igen sig som kanske aldrig satt fingret på det förut.
Jag får föra de introvertas tysta talan haha!

Jo, om min barndom då. Det här blir ju bara små glimtar som jag minns och hur jag sedan verkligen var kanske min mamma vet bättre än jag egentligen.
Men genomgående saker jag minns är att jag alltid hatat alla former av grupparbeten, eller indelningar i grupper överlag. Jag gillar inte att kompromissa med mina idéer och vill gärna tänka ut och genomföra alla saker själv.
Jag har också alltid känt mig ganska obekväm i lag, större grupper eller på tex ”tjejmiddagar”. I sådana sammanhang där man bör vara en del av gruppen, smälta in, kramas och vara social på ett ytligare sätt.
Jag har varit likadan så länge jag kan minnas. Jag väljer ut en och sen vill jag vara med den personen. Ingen annan. Måste hitta en trygg punkt där jag kan få vara mig själv.

just-my-face

Jag har heller aldrig haft svårt att leka själv. Satt allra helst och pysslade eller ritade hemma vid mitt skrivbord och då var det ju mest skönt om ingen annan var med och störde.
Sen hade jag min bästis såklart, som jag kunde luta mig mot och ty mig till när vi var i större grupper. Min klippa.

Jag minns specifikt en sommar då jag skulle vara med på ett sommarläger i Karlstad.
Varje dag åkte vi in till stan, hade gemensamma lekar och badade i badhuset.
Jag hatade varje minut av det.
Hatade (och hatar fortfarande) uppstyrda lekar, där man åter igen ska bli uppdelad i lag.
Jag har alltid varit en av dom som blivit vald först, då jag har ett hyffsat bollsinne och ändå är skapligt bra i sådana sammanhang, så det har inte varit en rädsla över att bli vald sist. Det är bara det där att jag inte får välja själv vem jag ska vara med.
Jag känner mig så jäkla obekväm vid sådana tillfällen, att jag vill krypa ur mitt eget skinn.
Skulle tex aldrig gå på ett frukostmöte eller event själv. Måste ha den där klippan. Ett bekant ansikte. Någon som lovar att sitta bredvid och aldrig åka hem innan mig.

f239fc14-2b20-4b6d-8e10-89c45b228d0a_560_420

Sen måste jag (igen) förtydliga det här med att vara introvert och att det inte har någonting med att vara osocial att göra.
När jag går på en afterwork tex så tycker jag att det är jättekul och har inga som helst problem med att prata mycket med både de vid mitt bord och med okända människor. Dvs väldigt social.
Men skillnaden mellan en introvert och en extrovert är att det tar oerhört mycket energi för mig att göra en sån sak.
Efteråt måste jag vila i flera dagar och jag kan tex aldrig boka in en afterwork dagen innan jag ska göra något annat socialt eftersom jag måste ha minst en dag emellan att ladda upp batterierna.
Det tar också mycket energi innan. Jag går och känner efter i flera dagar, vill jag verkligen gå, är det verkligen värt det, orkar jag gå, tänk om jag vill gå hem direkt…..osv osv.

Jag har till och med varit hos läkaren för utbrändhet efter att jag varit social i för många dagar i sträck. Känner mig helt slutkörd, vill bara sova i flera dagar och orkar knappt äta:
Men får jag bara tid för återhämtning så är jag precis lika social som vem som helst.

said-not-introvert-ever

Jag har aldrig sett det som något hinder att jag är så introvert som jag är. Snarare en styrka.
Jag har aldrig tråkigt, jag har alltid världens bästa sällskap (mig själv) och jag klarar av att styra över mitt eget liv utan att vara beroende av andra för att må bra.
Andra däremot, som är mer extrovert lagda (min man tex) tycker ju att detta är något väldigt irriterande eftersom jag aldrig vill hitta på något med andra mer än max en dag varje helg, att jag helst aldrig vill åka bort andra än bara vi och att jag ibland måste ligga i sängen och bara glo rakt fram efter att ha varit på nått mingel eller behövt vara social på andras villkor lite för länge.

Men jag tror att det behövs båda sorterna i ett samhälle för att det ska fungera.
För tänk om alla var supersociala säljare med colgateleende.
Då hade jag aldrig orkat gå utanför dörren igen.

introvert

 

4 Kommentarer

  1. Jag ar ingen superintrovert utan mer neutral tror jag, men jag kanner precis som du med dina helger. En dag gar till umgange, en dag gar till att ateruppsta. Speciellt efter vi fick barn, maste ha en dag hemma dar vi bara gor vad vi vill/maste. Kram!

  2. Jag gillar verkligen hur du skriver om detta, hur du liksom inte utelämnar saker utan använder raka sanningar. Som nämnt i kommentaren inlägget grundar sig på så är ju extroverta personer lite utav normen, och som med allt annat normbrytande är det skönt att någon skriver/talar om det utan att linda in i bomull.

  3. Tusen tack för ditt svar Anna!! Jag blev så glad att du skrev ett helt inlägg om detta. Jag tror och tycker också att det behövs människor av alla sorter. Det skulle va hemskt om alla var extroverta och ville synas och höras jämt. Och det där med att vara social, hon är det men på sina egna villkor och väljer ofta att sitta själv och rita och pyssla, både i skolan och hemma.
    Kram å tack återigen

  4. Jag är precis likadan. Jag har flyttat till annat land och får ibland besök av vänner över helgen. Har nu lärt mig att antingen arbeta hemifrån eller ta ledigt dagen efter de åkt (och dagen innan så att jag får fixa inför att de kommer i lugn och ro + tanka energi), annars är hela veckan förstörd. Går som en zombie, får ångest och är jättetrött både fysiskt och mentalt. Samma om jag åker iväg och är supersocial en helg eller så. Måste ha egentid för att återhämta mig och veckor med för många sociala evenemang är enbart stressande. Dock har jag lärt mig att inte alltid stanna hemma när jag känner för det (för att det är enklare än att vara social). Måste tvinga ut mig själv på något socialt någon gång per vecka även om jag inte känner för det – annars känner jag mig ensam och blir folkskygg. Blir ju oftast roligt när man väl går ut. Håller dock med om att det ffa är en styrka pga att man inte måste vara social för att vara lycklig. Älskar att bara gå och pyssla hemma själv, laga mat, lyssna på ljudböcker… Kram <3

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...