Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna Intervjuas!

mar 18, 2010 | Tankar och Vardag


Jag fick lite frågor skickade till mig från en tjej som skulle skriva en uppsats om en illustratör, tänkte att ni kanske också ville läsa frågorna och svaren.

1. När visste du att det var illustratör du ville arbeta som? -Jag ville bli konstnär egentligen, men det ena ledde vidare till det andra och efter ett tag insåg jag att jag hellre är illustratör än konstnär

2. Gick du någon särskild utbildning för att kunna bli illustratör? Om du gjorde det, hur lång tid tog den utbildningen? -Jag gick estet bild på gymnasiet först, sen två år på en målarskola i Stockholm, sedan ett år på en annan konstskola på västkusten, läste en termin serieteckning efter det och nu sist läser jag textil för att kunna använda mina illustrationer på kläder. Så det har tagit en stund.

3. Hade du någon praktik när du var ny på ”marknaden”? Tycker du att det är nödvändigt med praktik inom detta yrket? -Nej det hade jag inte, jag hade bara min blogg. Jag vet inte om man behöver praktik egentligen, det man verkligen behöver göra är att teckna, helst en timme om dagen. Minst.

4. Är konkurrensen väldigt hård på arbetsmarknaden? -Stenhård skulle jag vilja säga. Det finns många illustratörer men väldigt få jobb. Det gäller att ha vassa armbågar och våga stå upp för sig själv och visa vad man kan. Och tjata. Mycket.

5. Hur ser anställningsformerna ut generellt? Är det mycket frilans? – Det är så gott som alltid frilans, vet nog inte en enda illustratör som är anställd som just illustratör.

6. Kan man försörja sig helt och hållet på jobba som illustratör? Gör du det? – Det kan man säkert om man är beredd på att leva snålt och att man vet att det kanske inte alltid kommer in pengar. Man får ju bara lön när man jobbar och får man inget uppdrag, får man heller inga pengar. Jag lever på det så gott det går, men jag har en väldigt snäll kille som hjälper till när det går trögt.

7. Behöver man mycket kontakter för att kunna ta sig in på marknaden? – Ja och nej. Det gäller att synas överallt oh gör man det så kommer folk börja komma ihåg dig. Men sen är det bara tat skapa kontakter, ring och be om att få komma dit och visa dig. Jag hade inga kontakter, men det börjar arta sig.

8. Hur blev du ”upptäckt”, fick du lov att kämpa mycket? – Genom bloggen. Det va bara en slump egentligen. Kämpar gör jag varje dag och jag skulle fortfarande inte säga att jag gjort mitt ”genombrott”. OM man tror att man är klar och bara sitter på soffan kommer det aldrig hända.

9. Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? – Just nu går jag ju i skolan också men när jag inte gör det så vaknar jag runt tio, sätter mig vid datorn och kollar mailen. Tar tag i beställningar och tecknar fram till lunch. På eftermiddagarna och kvällarna målar jag helst i olja.

10. Blir du kontaktad av företag som vill ha någonting illustrerat? Vad är vanligast att du får i uppdrag att illustrera? – Det händer ja. Oftast är det modeillustrationer det gäller, eller loggor.

11. Hur går allt tillväga, får du mycket instruktioner eller är det mycket fritt tänkande ang. hur allt ska se ut? – De brukar ofta ha en ganka klar bild om hur de vill ha det, sen är det ju fritt för tolkning från min sida. Men det blir mycket mailande fram och tillbaka.

12. Hur ser din arbetsplats ut? Trivs du där? Sitter du alltid vid ett skriv/ritbord eller trivs du bättre på andra platser? – Jag har ett stort skrivbord i mitt kök, det är avdelat i två delar, en datadel och en ritdel. Jag sitter här så gott som hela arbetsdagen och flyttar mig helst inte härifrån. Här har jag alltjag behöver.

13. Vad använder du för teknik/er när du illustrerar? Traditionellt/digitalt? – Jag tecknar med penna och papper, the oldschool way.

14. Arbetar du som ”vanlig” illustratör eller inriktar du dig på någonting speciellt? – Jag gör det mesta, men jag föredrar verkligen människor. Jag är helt värdelös på landskap.

15. Har du alltid använt den speciella stilen som du använder nu? – Nej den har byggts upp under en längre tid, men man har alltid kunnat se att mina bilder är just mina. Men den stilen jag har nu känns väldigt Anna.

16. Vad märker du är uppskattat på marknaden nu för tiden? Vad vill de som ger dig uppdrag ”ha”? – Gratisjobb haha! Det är populärt, att tro att alla bloggare jobbar gratis. Annars har tavlor blivit mer efterfrågat, alltså inte längre så mycket som ska vara till olikawebplatser utan mer saker att hänga på väggen.

17. Vad borde man tänka på om man vill kunna arbeta som illustratör? – att våga tro på att man är grym på det man gör, för gör man inte det kommer ingen annan heller tycka det.

0 kommentarer

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...