Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna om att Jobba!

okt 18, 2011 | Tankar och Vardag, Teckningar


Illustratörsbranchen är en mycket märklig branch. Många ser det lite som en påhittat branch, där vi som arbetar mest gör det för att det är så himla roligt.
Det ÄR roligt, men det kanske bankdirektörer och dagisfröknar också tycker om sina jobb.

Inom det här yrket får man (iallafall jag) ofta uppdrag där det inte ingår någon ersättning. Jag ska alltså jobba gratis, ”eftersom du ändå tycker det är så himla roligt”.
Vem går till frisören och efteråt säger att klippningen och färgen ska vara gratis, då mitt huvud går runt som frisörens reklampelare. Vem gör så? Ingen (förhoppningsvis).
Det är absurt att tro att illustratörer ska jobba gratis.
Ingen annan yrkeskategori jobbar gratis så varför skulle vi?

Visst är det roligt att se sina bilder på så många ställen som möjligt, ju finare desto bättre såklart.
Men om jag gör det gratis biter jag mig själv i benet (och alla andra illustratörer också) för det visar att jag inte har något värde. Sen, när jag senare vill ha betalt vänder de sig bara till någon annan som är villig att göra det gratis.

Så därför, skulle alla helt enkelt tjäna på, att aldrig jobba gratis. Så kanske en vacker dag, människor inser värdet i att ha en handtecknad, unik illustration.
Även om de fått betala lite för den.

0 kommentarer

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...