Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna Om Inspiration!

sep 15, 2016 | Tankar och Vardag | 4 Kommentarer

Eftersom min hobby utvecklades till att bli mitt yrke, så är jag ganska känslomässigt involverad även i jobbfrågor.
Jag kan inte bara stänga av och gå hem klockan fem och sen inte tänka på jobb förrän morgonen efter. Det funkar inte så.
Eller jag funkar inte så, kanske jag ska säga.

Jag är exakt likadan privat som när det kommer till jobb, allt eller inget.
Så har jag alltid varit, med allt.
Jag har svårt att göra något när jag inte har lust och har jag inspiration glömmer jag bort att både äta och dricka och sömn känns som ett onödigt avbrott.
Men lika snabbt som ett teckningsflow kan komma, kan det störas och försvinna bort i veckor.
Jag gillar inte avbrott i det kreativa flödet. Det sätter käppar i hjulet för min tankeverksamhet.

Exakt på samma sätt är jag i min privatliv. Ska jag träna, så ska jag träna jättehårt och bli starkast i världen. Blir superinspirerad och byter ut all min kost, köper gymkort och tar i så jag spricker.
Sen håller jag på så i några veckor tills det gå över och jag återgår till att käka choklad i soffan all vaken tid.
Jag kan bli totaltaggad på att göra om hela huset, har tänkt ut hela processen, varit och köpt färg, ska precis börja, när Emil säger att jag kanske ska slipa först.
Då är motivationen som bortblåst och färgen förblir orörd och allt sug är borta.

Det här är både en stor fördel och en enorm nackdel.
Fördelen är att jag jobbar ensam och oftast inte blir störd eftersom jag får bestämma själv.
Nackdelen är när det kommer in flera och jag måste anpassa mig.
Som att klämma in en vattenballong i ett nyckelhål.

När min motivation eller inspiration försvinner, måste jag börja om på ruta ett. Försöka bygga upp det igen, samla kraft, ny inspiration, hitta tillbaka till det där stadiet i hjärnan när det liksom bara kokar av lust.
Det är det svåra, omställningsprocessen. Den är oerhört tålamodskrävande och det krävs massor med tid.
Det är under de här perioderna jag ofta känner mig utbränd, orkeslös och helst bara vill ligga och sova.

Det är inte enkelt att förklara hur det fungerar i hjärnan på en sådan som mig.
Att det faktiskt ingår i min arbetstid att samla inspiration och lust.
Att jag har avsatt tid bara för att sitta och stirra rakt fram i tomma intet.

Att vara så känslomässigt involverad i mitt jobb, är både en last och ett otroligt privilegium.
Men ibland måste jag bara få gå ifrån ateljén, låsa om mig och lägga mig med huvudet under täcket och grina i en timme eller två, över att jag är så himla uttorkad av kreativitet.
Man kanske kan beskriva mig som en blomma som växer fort som tusan, så hur mycket man än vattnar så är det snustorrt nästa dag för blomman bara suger upp allt vatten bums, växer och blir starkare, men det gäller att inte glömma bort att fylla på med mer vatten.
Annars vissnar man helt.

7114ddb09ef0f9d77c95d31878475fe8

4 Kommentarer

  1. Så bra att du har med sådan återhämtningstid i planeringen så att säga. Tror att vi människor verkligen underskattar vikten av återhämtning och vad som händer när vi inte anstränger oss – tror det händer massa bra då, som kanske visar sig senare. Min dotter blev enormt mycket bättre på att läsa under sommarlovet nu efter ettan trots att vi knappt övade någonting. Hon läste typ på vägskyltar och lite sånt då och då. Men nu är hon supermycket bättre jämfört med innan sommaren.

  2. Tycker att du är grym Anna! 🙂

  3. Hej Anna!

    När jag läser det här inlägget så känner jag verkligen igen mig i hur tufft det är att ena dagen känna sig stark och andra dagen skör.
    Jag hittade en bok som är helt fantastisk som handlar om just detta som jag verkligen kan rekommendera varmt. Den tar upp det på ett så himla bra sätt. Den har hjälpt mig jättemycket.
    Den heter ”drunkna inte i dina känslor: en överlevnadsbok för sensitivt begåvade” av Maggan Hägglund och Doris Dahlin

  4. Känner igen mig så väl. Ett exempel var att jag råkade hamna i en ”vegan-utmaning” här om dagen lite ofrivilligt och iom att jag är en person som går in i det jag gör med 200% så blev det bara för stor press när jag själv inte hade valt att riktigt delta. Jag måste få välja själv. Mycket måste vara på bara mina villkor och snacka om skuld jag känner. Men så fort jag går emot min KÄNSLA så blir allt fel och jag får ångest. Är sån enorm känslomänniska och alla beslut fattas utifrån känslan. Det ska kännas rätt. När jag gör konst ska det kännas rätt.

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...