Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Annas Orangeri!

jul 10, 2018 | Huset, Inredning

Man kan ju faktiskt inte bygga ett orangeri utan att berätta om det, så det ska jag göra nu!
Vi har ju alltså en altan, med utekök, som vi kallar för Ileby´s bodega. Den ser ut såhär sedd från gatan (när det är vår och inte vildvinet börjat växa än):


Från andra hållet ser den ut såhär (när vildvinet växer så blir det bara som en grön vägg där till vänster);

Nu har vi äntligen fyllt i alla miljoner papper och allt som ska göras och alltså fått bygglov, jihooo! Här är min skiss på hur det ska se ut när det är klart:

Såååå, nu är vår plan följande:

  • I slutet på semestern river vi hela den befintliga altanen
  • De kommer med alla maskiner och sånt som behövs och gräver ut baksidan, så vi kan få in stora fönster i källaren och då kunna bygga fler sovrum där nere (vårt hus har bara två sovrum)
  • De förbereder marken där orangeriet ska stå genom att gräva och platta till så allt är klart.
  • Vi gjuter en platta, som sträcker sig över både orangeri och trädäck.

Sen är planen så att vi pausar där. För här någonstans kommer den nya lilla bebisen och då måste man pausa resten av livet lite.
Men, poff, nu hoppar vi till våren 2019 och då är alltså plattan gjuten och klar och redo att bli ett orangeri!

(bild härifrån)

Vår plan är att lägga ett golv av tegel i hela orangeriet och sen mura upp väggarna ungefär 80 cm högt med gammalt tegel (som vi just nu har fullt upp med att jaga rätt på)
Fönsterpartiet som kommer mot gatan kommer bestå av en gammal dubbeldörr och gamla fönster som vi köpt på blocket.


Här har vi lagt ut dom lite provisoriskt för att se på ett ungefär hur det blir. Under fönstren där till höger blir det alltså tegel och ovanför alltihop blir det liggande svart panel för att få till lutningen mot taket. Alla fönster ska målas svarta.
På motsatt vägg, mot trädäcket, blir det ett vikparti i glas, som man alltså kan vika ihop som ett dragspel och då få orangeriet helt öppet om man vill. Detta blir såklart också svart.


Vårt utekök flyttar vi ut på det nya trädäcket och får du ännu mer plats i själva orangeriet.

(bild härifrån)

Jag har såklart redan börjat inreda så himla mycket i mitt huvud. Äntligen ett helt nytt rum att få piffa med! Jag tänker att jag ska ha massvis med växter därute, speciellt sånt som klättrar, som gurkor och sånt. Gärna massa tomatplantor också, för de luktar så gott. Ett fikonträd står också på listan. Det kommer ju bli himla varmt där inne så jag tror de flesta växter kommer trivas som fisken i vattnet!
Så härligt också att det är stängt nu, så vi kan ha dynor och tavlor och riktiga lampor och allt sånt där ute!

(bild härifrån)

Sen en klar fördel, att man kan ha sin jul där!
Vi kommer inte ha det vinterbonat, så det kommer inte vara varmt där ute vintertid. Men själva pyntet kan ju vara där ändå. Som julgranen tex, så skönt att slippa släpa in den i huset! Gud, nu känner jag mig som Ernst, men ni förstår tanken!

Vår plan är alltså att Ileby´s orangeri är klart till sommaren nästa år. Murningen och golvläggningen ska vi leja bort, då det måste bli perfekt, men gjuta platta, bygga fönster och panel och byta tak, det har Emil tänkt göra själv. Älskar så innerligt att ha en händig man, det stod typ överst på min önskelista, precis nedanför ”rolig” förstås.
Det här ska bli så JÄKLA spännande och min inspirationsmapp för orangeriet på pinterest fylls på hela tiden!

 

0 kommentarer

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...