Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

10 Anledningar Varför Jag Hellre Bor i Värnamo Än i Stockholm!

jun 21, 2018 | Tankar och Vardag | 8 Kommentarer

Ofta får jag en känsla att Stockholmare tror att alla som bor utanför Stockholm hellre hade bott i Stockholm om de fått välja. Att vi liksom inte kan bo där, av en eller annan anledning.
Här är tio anledningar till att jag hellre bor i en pyttestad än i Stockholm:

 1. Det finns inga avstånd. Om jag ska åka till någon som bor på andra sidan stan, dvs så långt bort man kan komma, så tar det en kvart att cykla dit.
 2. Jag brukar säga att det är lätt att vara bäst i Värnamo. I den här stan är jag ”hon som ritar”, alltså får jag de uppdrag där det behövs någon som ritar. I Stockholm finns det tusentals andra att slåss med om varje uppdrag.
 3. Man kan gå ut själv. I teorin kan man gå ut på måfå i Värnamo och ändå räkna med att man kommer känna någon annan som är ute. Det blir liksom en gemenskap bara av att befinna sig i samma stad.
 4. Tjänster och gentjänster. Jag hjälper dig att lägga om ditt tak så hjälper du mig att måla staketet. Alla känner nån som känner nån och så fortsätter det i evinnerlighet i småstäder. Väldigt hemtrevligt och lite en känsla av att leva på medeltiden på samma gång.
 5. Alla hör ihop i ett enda stort invecklat släktträd. Alla vet vem som är släkt med vem, vems barn man är, vem som är gift med vem och vem som jobbar var. På gott och ont. Just den här biten kan jag tycka är lite tröttsam då det alltid måste benas ut hur man hör ihop. Något som aldrig händer i en storstad.
 6. Mun mot mun metoden. Jag har fått otaliga jobb just för att någon varit nöjd och sen rekommenderat mig till nästa person som sen gjort samma sak till sina vänner. Strålande marknadsföring!
 7. Det finns en möjlighet att påverka. Numera är jag med i styrelsen i Värnamo Företagarförening och sitter således med på diverse möten med kommunen och andra bestämmande typer. Min åsikt spelar roll och det jag tycker och säger är det någon som lyssnar på. Det är en väldigt storslagen känsla.
 8. Hemmafester. I en liten stad som Värnamo bor de allra flesta jag känner i hus. Alltså blir man hembjuden och bjuder hem folk i större utsträckning än om man bott i en trång etta. Alla grillar och ses hemma hos varann istället för ute på barer och krogar. Det gör det väldigt gnuint och hemtrevligt och alla barn kan springa runt ihop i trädgårdar och sen somna på diverse soffor och sängar. Det här är det absolut bästa med att bo i en småstad, platsen!
 9. Tillgången till naturen. Här finns allt, sjöar, naturområden, nationalparker och vidsträckta skogar. Inga anlagda grönområden utan natur på riktigt. Utan höghus och ljud från motorvägar.
 10. Trevligheten. I småstäder tar man hand om varann, hjälper till och löser problem. Man vet aldrig när det är min tur att sitta i knipa. Ofta när jag är i Stockholm, speciellt om jag befinner mig runt Stureplan, så slås jag av hur oerhört otrevliga och dryga många är, inte alls sådär trevliga och hjälpsamma. Som när jag och Emil skulle äta på Taverna Brillo men fick inget bord för det var fullt, men fem minuter senare, när Cissi Forss var med, så fick vi genast plats. Så drygt beteende och det skulle aldrig hända i en liten stad. Här är det ingen skillnad på folk och folk och det är det absolut bästa med att bo här!

8 Kommentarer

 1. Vad härligt att du trivs där du bor, jag håller med om allt (fast nu bor jag inte i en småstad utan ute på landsbygden, dvs det där om korta avstånd gäller inte här). Själv är jag dessutom uppvuxen i Stockholmsområdet så att bo någonannanstans är i allra högsta grad ett eget val. Så konstigt egentligen att man antas vara ofrivillig icke-stockholmare, det finns ju massa fördelar med andra platser, som de du listat här. Tack för ett bra inlägg!

 2. Eller hur! Precis som ”jag fick tyvärr inget jobb i Sthlm därför bor jag här” eller ”jag fick ge upp Sthlm för jag hade inte råd att bo där”.
  Nu gillar ju du Sthlm men jag ogillar precis allt med den staden, drar mig för att hälsa på mina vänner där och bjuder mycket hellre hit dem där jag kan erbjuda ett eget sovrum, trädgård, grill, utevistelse och så mycket annat. Jag kanske är inskränkt men sånt föredrar jag alla gånger mot att tvingas ta in på hotell och ta banan kors och tvärs när jag hälsar på någon. Tack för ett bra inlägg 🙂

 3. Jättekul att du trivs där du bor men jag förstår inte varför man alltid måste prata illa om Stockholm och stockholmare. Jag bor i huvudstaden och ofta vill jag bara flytta därifrån, men jag kan inte av olika anledningar. Men det finns faktiskt massor med fina saker med Stockholm också! Precis som att det säkert finns negativa saker med att bo i en mindre ort.

  Jag har aldrig hört stockholmare prata så illa om landsbygden som dom pratar om oss. Faktum är att de flesta stockholmare inte är uppvuxna i Stockholm alls, utan i mindre orter.

  Vi är inte bäst men det är tråkigt att alltid behöva få höra hur dåligt det är.

  • Fast Anna älskar ju Sthlm i små mängder om jag förstått det rätt även om hon inte skulle vilja bo där. Tycker inte att jag hör folk prata illa om Sthlm eller stockholmare över lag (jag är den enda jag känner som ogillar Sthlm starkt)..

   • Tråkigt att du starkt ogillar Stockholmare, jag lovar att flera av oss är helt okej människor! 🙂 Vissa av oss råkar bara ha blivit födda här och därför blivit kvar. Tyvärr tycker jag att jag stöter på Stockholms-hat rätt ofta ute i landet, men värst var faktiskt i Karlstad, där kom det fram människor på stan när de hörde min dialekt bara för att klaga på att jag var där! :/ Men som du säger så verkar Anna gilla att besöka Stockholm, vilket är kul såklart. Alla behöver ju inte vilja bo här.

  • Jag har inte skrivit något dumt om Stockholm i texten (förutom att det känns som att alla Stockholmare tror att vi andra önskade att vi bodde där) det här är en lista med tio bra saker med att bo i en liten stad, kontra en stor. Jag vet att Stockholm har en massa bra grejer och att de flesta är ditflyttade, jag har själv bott där och älskar en massa grejer med Stockholm. Om du vill läsa om hur bra Stockholm är, så finns det miljoners bloggar där ute som skriver om just det, så att säga att alla andra pratar skit om Stockholm är bara dumheter

   • Fast det står ju bland annat att du slås av att stockholmare är dryga när du är där, det är ju lite tråkigt att höra för en Stockholmare. Jag vill inte läsa Stockholmsbloggar, för det jag vet inte riktigt om många såna bloggar som vänder sig till såna som mig. De enda Stockholmsbaserade bloggarna jag tycker om att läsa är KattaKvack och Hormoner & Hemorrojder (Bägge rekommenderas varmt!). Jag tycker ju om att läsa din blogg och om livet med familjen på landet. Jag tog bara detta inlägg som ett ”vi är bättre än Stockholm” och jag tyckte det var tråkigt.

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...