Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna Bästa Fix & Trix Tips!

nov 21, 2013 | Inredning, Pyssel | 12 Kommentarer

Jag lovade ju er att berätta en stor hemlighet för er idag, men jag tror jag suger lite till på den karamellen. Iallafall till nästa vecka.
Ist’ället kan jag stolt meddela att jag fått Värnamos Kulturstipendium, hur flott är inte det? Så himla glad jag blev när de ringde och berättade det igår, jag hade verkligen ingen aning! Jippie!

Men nu ska jag lista en massa bra tips och trix hemligheter, kanske vet ni redan allt eller så lär ni er något nytt:

* Klara, rena grundfärger som rött, blått och gult täcker jättedåligt om du tex ska måla om en stol. Är de däremot blandade med vit bas, så täcker det betydligt bättre. Klarrött tex måste du säkert måla minst tre-fyra lager med för att det ska täcka, medan rosa behöver du bara måla två gånger med.
Detta har jag lärt mig dels genom erfarenhet och dels så har jag fått en massa tips från min kompis som jobbar i färgaffär.
Bra att tänka på!
(annars kan man ju alltid grundmåla först, då täcker det ju såklart bättre än om träet är ”rent”)

IMG_3144

* Jag rollar hellre än målar med pensel. Det finns en massa bra små rollers i färgaffärer, vill du ha så lite ”mönster” efter rollern som möjligt, välj en med kort ludd, eller en i skumgummi. Finns till och med minismå rollers, perfekt om man typ ska måla om ett dockskåp.
Jag har målat miljarder pinnstolar i mina dagar och vet att det ALLTID rinner om man målar med pensel, med roller däremot slipper man det problemet! Mitt bästa tips!

* Du kan inte måla med vattenbaserad färg på oljebaserad färg. Som ni säkert vet så funkar inte olja och vatten ihop, detsamma gäller färg. Målar du om ett bord tex som tidigare målats med oljefärg oh du målar med vattenbaserad färg så kommer det inte fästa. Då måste du först slipa bort all den gamla oljefärgen.
Tvärom går däremot bra, att måla något som tidigare målats med vattenbaserad färg med oljefärg går fint!

IMG_1472

* Det här är mitt tråkigaste tips men också tyvärr det viktigaste: mät noga!
Ska du bygga något eller sy, eller klä om något så MÅSTE man mäta. Höftar man lite (som jag alltid gjort innan jag mötte petiga Emil) så blir det aldrig bra!
Om du ska klä om en stol tex, försök sprätta bort det gamla tyget så försiktigt som möjligt och klipp sen det nya tyget efter det gamla tygets form, så vet du att det passar perfekt!

* Om du älskar en tapet men tycker det blir svindyrt att tapetsera ett helt rum eller en fondvägg, köp en rulle eller kolla efter den på tradera. Ofta får folk en rulle över och då säljer de den på tradera. Sen kan du klä om en byrå, rama in en tapetbit, bygg en sänggavel och klä den i tapeten eller klä om en pall, vad som helst! Då får du ut massor av bara en rulle!

soffkudde
* Färdigblandat tapetklister! Jag har en burk hemma som jag tror jag köpt på rusta. Perfekt att bara blaska på och klä om en byrå eller stolsits med när du har en tapetsnutt (eller vanligt fint omslagspapper, fast det håller lite sämre) över. Sen lakar du några varv med klarlack över!

IMG_2539

* Självhäftande plast. Finns oftast i färgaffärer på metervara. Perfekt att klippa till oh byta färg på kaklet i köket eller badrummet (så slipper du köpa helt sanslöst dyra färdigklippta bitar på typ lagerhaus) du får MYCKET mer om du köper det per meter!
Jag har använt det till allt möjligt, klä om kökskakel, badrumskakel, klätt om lampskärmar eller så tar du ett hålslag och trycker en massa massa hål i plasten och sen tar du ut alla pluttarna ur botten på hålslaget och vips kan du göra en prickig kanna eller en prickig vas eller vad du nu vill, med perfekta runda små prickar!

* Akrylfäg på tub. Man måste inte alltd måla en vägg med väggfärg. Nu när vi ska måla en prickig vägg så köpte jag ”prickfärgen”  just på tub, finns på panduro tex. Räcker gott och väl till ett helr rum med prikar och kostar typ 25 kronor istället för en burk med väggfärg som är betydligt dyrare.

* Om du använder spritpenna på väggen, om du tex tecknar en väggmålning så kommer du inte kunna måla över det med väggfärg sen. Spritpennor ”blöder” nämligen igenom vanlig väggfärg så det kommer inte gå att täcka oavsett hur många lager du än målar över med. Knepet är att först lacka över stället där du målat så du låser in spritpennan så att säga. Sen går det bra att måla över med väggfärg.

stol2

* Neonfärger går inte att trycka från datorn (det här är jag inte säker på, det går säkert på nått sätt men det jag märkt så går det inte) När jag gjorde den första månadskalendern med kalenderflickor hade jag använt neonrosa på något ställe, det förstår inte datorn sen när man scannar in det utan översätter det till en vanlig rosa. Så tänk på det om ni tecknar eller målar med neonfärger som ni sen tänkt trycka upp.

* Vikten av att ha en bra tygsax. Det här sparar många timmar och vredesutbrott. En vanlig sketen kökssax är värdelös att klippa tyg med! En riktig tygsax är däremot helt ljuvlig!

bild-15

* Eltejp. Finns i massor med roliga färger, är plastigare än wasitejp och kostar betydligt mindre. Finns bland annat i flerpack i massa färger på biltema. Går att göra massor av fint med.

Ja, det var ungefär det jag lyckades komma på nu, hoppas ni lärde er något nytt och fiffigt!

12 Kommentarer

 1. Men vänta, är det inte tvärt om? Vattenbaserat går att måla på olja men inte olja på vatten? Jag brukar ha svårt att hålla isär det, men målade just om mitt piano igår med vatten på olja och det funkade fint

 2. Fantastiskt! Ska sjärnmärka detta inlägg och följa det slaviskt!

 3. Grattis till stipendiet och tack för tipsen!

 4. HERREGUD VAD MÅNGA PRICKIGA SAKER JAG SKA GÖRA NU!

  *beställer hundra meter dekorplast och sätter mig och väntar vid postlådan*

 5. Ååh, detta inlägg har jag väntat på, utan att själv vetat att jag väntat på det 🙂 Helt underbart. Mer tips o trix!

 6. Supertack för tipsen!

 7. Bra tips! Men det är tvärtom när det gäller vattenbaserad- och oljebaserad färg. Alltså på oljefärg kan man måla med vattenbaserat, men inte tvärtom. 🙂 Om man ska måla ovanpå gammal linoljefärg kan det vara bättre att köra med oljefärg, men det ska man kolla med sin färgaffär 🙂

  • Så kanske det är? I målerisammanhang (alltså när man målar oljemålningar) så gäller det jag skrev, du kan inte måla med akrylfärg ovanpå oljefärg, men det kanske inte gäller i måla-om-saker-sammanhang?

   • När det gäller snickerifärger (lackfärger) för möbler etc så fäster vattenbaserad färg på oljebaserad men inte tvärtom.

    Ska man måla om utvändigt (typ fasad) så är det viktigt att ta reda på vilken typ av färg som sitter på fasaden. Detta kan man lätt göra genom att skrapa ner en bit och ta med färgflagan till en färgbutik. Är det linolje-, kalk-, eller rödfärg så måste all färg bort om man ex vill byta färgsystem och börja måla med en olje-, eller vattenbaserad färg.
    Fortsättningsvis gäller samma sak som för möbler. Är det målat med vatten tidigare så fäster inte olja, men tvärtom går det bra. 🙂

    Färg är en hel vetenskap så jag uppmanar alla att fråga den kunniga personalen i färgbutikerna om man är osäker.
    Färg är dyrt och blir det fel är det inte så roligt.

    PS. för att täcka över tusch-, fett-, nikotinfläckar, kvistar eller laserade/betsade ytor så finns det jättebra kombinationsprodukter som dessutom torkar supersnabbt. B-I-N är en sådan färg ex.

    Tack Anna för en rolig och inspirerande lista. 🙂

 8. Eltejp i färg på Biltema alltså, det måste jag genast undersöka för det är ju precis vad jag varit ute efter. Bra inlägg i övrigt också, gillar tips och trix.

 9. Vilket superbra och inspirerande inlägg, Anna! Många bra tips! Vi hade pysselkväll på jobbet i går och jag reflekterar lite över pysslandet på min blogg – om hur svårt det ibland kan vara att färdigställa något utan att påbörja något annat projekt samtidigt.

  Ha en bra kväll!/C

 10. Vilka bra tips! Tack för det och stort grattis till stipendiet. Himla roligt för dig tycker jag.

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...