Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna & Köket!

apr 18, 2016 | Huset, Inredning | 2 Kommentarer

Nu har vi vridit och vänt på detta, ska vi flytta, eller ska vi bo kvar och göra om?
Vi kom fram till att vi stannar och gör om!

Vi har renoverat nästan allt i huset, men bara små ändringar och inget storslaget direkt, så det här blir vårt största renoveringsprojekt vi gjort ihop.
Vi ska nämligen göra om köket!

Jag gillar vårt kök egentligen, tycker om att det har ljus från två håll, att det känns ljust, retro och mysigt.
Men det är himla litet, blir alltid jättetrångt om man ska ha folk över på middag.
Vi har egentligen ett rum där man skulle kunna ha ”matsalsbord” men jag gillar inte riktigt den lösningen, med ett ”finbord” som bara står där utan att användas.

Nu har vi istället bestämt oss för att slå ut en vägg, den mellan köket och det rummet där matsalsbordet skulle kunnat stå. Det gör att vår altandörr nu hamnar i vårt kök och vi har plats med ett större bord och behöver inte ha två olika.

Igår satt vi med IKEAS köksplaneringsverktyg hela dagen. Jag fick psykbryt efter fem minuter och smällde igen datorn och gick och surade, men Emil tragglade sig igenom hela programmet och nu har vi kommit fram till följande:

  • Köket blir helkaklat, men ”tunnelbanekakel” och omlott för det är finast. Runt alla fönster och ända upp i tak.

a7aa51a038c014b1a29a79f123a7a0cf

 

  • Vi satsar på underskåp istället för överskåp och kör istället med öppna hyllor, fast inte så många som på bilden. Dock gillar jag hyllan över fönstret. Den här bilden är för övrigt ganska likt så som vi tänkt vårt kök, fast diskhon centrerad mot fönstret och såklart fläkt, ugn och spis centrerat med varann! (varför har dom inte det?)

 

a8779adf678ad196e424514e1310fdf8

 

  • Som bänkskiva vill vi ha en ljus virrvarr-skiva med träkant. Det passar himla bra in i vårt 50-tals hus och vi vill gärna att köket ändå ska andas retro trots att det är nytt.

 

d0fbbbfc1897e51a591e2c6e320653e3

 

  • Golvet i köksdelen blir gul och vitrutigt marmoleums golv! Där köket övergår i matdel kommer det vara trägolv, precis som det är nu.

 

2209f24f4999f10cd4cad163ed80cfc4

  • Alla köksskåpen blir enkla släta utan krusiduller och ljust gråa med runda handtag.

 

03f85ab77cd03d0b5a07863b3962a2af

 

Matdelen då. Den blir alltså i det rummet som i dagsläget ser ut såhär:

IMG_3794

 

Ovanför soffan (som såklart inte kommer stå där längre) är planen att vi ska göra ett fönster, så det blir med ljus även i matdelen. Då blir det två fönster på långväggen och ett på varje kortvägg. Kommer bli superbra. Jag hoppas verkligen man kan behålla tapeten dock. Jag är så kär i den!

(alla bilder utom sista är från min Pinterest)

Det finns en del saker jag inte vill ha, där mina och Emils åsikter går isär på vissa punkter, men vi brukar kunna kompromissa ganska bra till slut.
Jag vill inte ha:
* Spots i taket. Jag gillar riktiga lampor och har hellre någon forma av fasta glödlampor i taket än just spots. Emil håller inte med.
* Köksö. Jag har aldrig varit något stort fan av köksöar. Vet egentligen inte varför men gillar mer när allting hänger ihop.
* Matplats med barstolar. Alltså barstolar, jag förstår mig inte på dom! De är krångliga att komma upp på, komma ner från och man kan inte luta sig bakåt och knäppa upp byxorna efter maten! Så nej, inga barstolar.
* Ismaskin. Detta är bara ett exempel men jag vill inte ha några onödiga ”lyxigheter”. Bara basic är alldeles gott nog för mig. Möjligtvis självafrostande frys.
* ”Ljust och fräscht”. Alltså det kommer det ju bli, men vill ändå ha mysigt. Gillar kök med mycket detaljer, fina koppar synliga och trassliga krukväxter i udda krukor. Sånt måste få vara kvar.

Nu gäller det bara att ta ett djupt andetag, göra sig beredd på att det kommer vara flera veckor framför oss med slit och jobbigheter, men att det förhoppningsvis kommer vara värt det i slutändan.

Nu kör vi!

2 Kommentarer

  1. Ett starkt tips om ni tänker köpa IKEA-kök: gå till IKEA och få köksplaneringshjälp! Oavsett hur bra en kan rita i planeringsverktyget hemma så kan de hitta lösningar på varuhuset som ni kanske aldrig hade tänkt på själva, allt från vilka skåp som ”borde” placeras var till vad de olika skåpen kan ha för funktioner.

    Härliga inspirationsbilder btw, gillar också den där tunnelbanekaklingen 🙂

  2. Sjukt! Hade kunnat vara jag som skrev de sista punkterna! Kommer bli grymt tror jag!

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...