Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna om Föräldraledighet, Förskola och Hetsen!

sep 3, 2015 | Bebis, Tankar och Vardag | 12 Kommentarer

Nu har jag jobbat och haft Knut på förskolan i snart tre veckor. Allting flyter på bra, inga bekymmer och Knut är mycket nöjd och glad.
Men JAG blir oerhört stressad av det här att alla hämtar sina barn så himla tidigt! Känner mig värdelös som har honom på förskolan ända till 16.30 när de flesta barn verkar gå hem vid tre.
Jobbar inte folk?! Hur sjutton kan ni hämta så tidigt?

Vi har lagt upp det så att eftersom Knut är en sjusovare och inte vaknar förrän 7.30-9.00 så har vi låtit honom sova så länge han vill.
Då slipper vi väcka och han slipper bli grinig för att vi klampat in när han sov.
Så han vaknar i regel runt 8.30, då går han och jag upp och äter frukost. Precis så länge man vill och i lugn och ro.
Efter det läser vi sagor, brottas i sängen och sjunger och sen vid 10 så cyklar vi till förskolan.

Så egentligen är han inte där flest timmar, men längst.
Jag borde inte ha dålig samvete över det för det funkar så himla bra för oss och för Knut.
Jag kan sitta kvar och jobba om jag måste utan att känna stress över att hämta honom. Han och jag får vår tid ihop på morgonen och Emil och han får tiden ihop på eftermiddagen.

Sen är jag och Knut lediga på fredagar, för att vi ska hinna leka mycket bara han och jag.

Men jag känner av hetsen, att vara hemma och vara en bra mamma, vara så mycket som möjligt med sina barn, samtidigt som man ska göra karriär, träna, äta hälsosamt och ha ett rikt socialt liv.
Dygnet har ju bara 24 timmar och jag hinner inte med allt!

Jag tycker att det är roligare att jobba än att vara mammaledig. När jag säger det till andra mammor kollar de på mig som om jag vore djävulen själv.
Jag älskar att vara med Knut, det är inte det. Men det är enformigt att vara mammaledig också, lite instängt liksom.
Jag tycker att jag är en betydligt bättre mamma när jag jobbar. Jag har mer energi och mer ork och lust att läsa och leka.
Sen kan jag sörja att den där tiden är över för det var väldigt roligt det med, att träffa andra mammor, fika och prata barn.
Men jag tycker ändå att tiden som är nu, är den allra bästa och Knut har aldrig varit gladare än han är nu!

IMG_6904

12 Kommentarer

 1. Men jag har EXAKT samma känsla! När jag hämtar min tjej är det ofta hon och något mer barn kvar vid 16.30. Och jag känner precis som du världens skuldkänslor trots att vi lämnade vid 10.30. (jag och min man går om varandra för att få ihop det, en jobbar dag och den andra kväll = vi ses typ aldrig :p )
  Det är ju inte alls så många timmar men känslan av att komma sist. Alltså – om du får svar på hur folk kan hämta så tidigt, berätta hur tack!

  • Okej… Om ni som lämnar runt 10-10.30 och hämtar 16.30 har dåligt samvete så ska ni smaka på vår familjs lilla livspussel 🙁
   Våra barn är för närvarande på förskola 7-16.30 mån-fre. Jag och min man jobbar båda två 1h-1h 40 min pendlingsväg bort (Danmark) och vi har lite tider att förhålla oss till som vi måste vara där. Så en av oss lämnar vid 7 och den andra tar tåget redan vid 5.30 för att vara på plats på jobbet ca 6.40 och därmed ha möjlighet att ta tåget tillbaka runt 15 (37h arbetsvecka!) för att komma i tid till 16.30 (tågen är ju oftast försenade…).
   Den av oss som lämnat på morgonen kommer därmed hem och hinner träffa barnen en kort liten stund innan de måste gå till sängs senast 19…eftersom de måste upp tidigt för att hinna i tid till förskolan nästa morgon igen. Och så snurrar det på.
   Vi letar boende närmare jobbet, men det är ju inte helt lätt i dagens bostadsmarknad…

   Men som svar till hur folk kan hämta så pass tidigt, det gissar jag på är: omlottarbete, där den ena av föräldrarna startar sin dag riktigt tidigt och inte har så långt till jobbet. Då kan man få ihop en heltidstjänst och umgås med sitt barn på em! = DRÖMMEN!! (Eller ja, det är ju inte superdrömmigt att ställa klockan på 4.45 varje dag haha).

 2. Du undrar hur andra får det att gå ihop? Så här gör vi; vi hämtar tidigt för att vi har vakt att gå ner i tid. Vi jobbar totalt 180% och då kan vi ha barnet 8-15 och ledig en dag i veckan. Vi pusslar lite och turas om att åka lite tidigare till jobbet för att kunna sluta lite tidigare. Det är bara vi som hämtar och lämnar och vi pendlar 30 resp 40 min var enkel väg. Det funkar jättebra tycker vi, har gjort så i 2,5 år. Vi får fler pigga timmar tillsammans och kan hitta på något på eftermiddagen (barnet är 4,5 nu). Om knut är pigg och glad så är det väl inga problem? Fokusera på om det funkar för er eller inte och ändrar det sig och inte funkar så ändra då? PS. De andra föräldrarna har ju ingen aning om hur länge knut är på fsk om de redan hämtat barnen så då finns det ju verkligen ingen anledning att känna skam om att hämta sent ????

 3. Mina vänner hämtar mellan 13.30-15 o har valt att
  -Morförälder/farförälder hämtar
  -Betala någon för att hämta (bekant, släkting, barnvakt)
  -Gått ner i tid
  -Går sjukligt tidigt till jobbet

  Jag kommer välja en blandning av 1an och 3an när det är dags.
  Blir så trött på jämförandet!! Du behöver ite ens förklara dig?! Ni gör det ni behöver och tror på, helt enkelt!
  Kram

 4. Jag fattar inte frågan, det är väl inte konstigare att kunna hämta tre än att kunna lämna efter tio? Jag jobbar deltid, slutar 14.30 och hämtar tre. Min man brukar flexa på morgonen och lämna vid 8:30. Han jobbar heltid, enligt den klyschiga uppdelningen.

 5. Jag skulle gissa att barnen som går hem tidigt även kom dit tidigt, så ser det ut på fritids där jag vikarierar ibland. Barnen som blir hämtade vid tre kom oftast dit redan vid halv sju – sju på morgonen, medan barnen som är kvar längst kommer när skoldagen börjar. Och det är sällan samma förälder som hämtar och lämnar, så jag gissar att föräldrarna lägger sina dagar så att den ena börjar senare och lämnar barnen på fritids, den andra börjar tidigare och kan hämta dem. Och det är ju praktiskt om man själv kan påverka sina arbetstider, men det är ju långt ifrån alla som kan det. Och det finns såklart de barn som kommer tidigt och går sent också (barnet som är där längst dagar kommer 6.15 och hämtas 17), för att föräldrarna helt enkelt inte får ihop det på något annat sätt. Skolan ligger i en pendlingsort så det gör ju att föräldrarna har långa dagar också. En del blir hämtade av mor-/farföräldrar och vissa familjer hjälps åt och turas om att hämta varandras barn. Men så länge barnen trivs och mår bra så gör det ju inget. Fördelen med att vara kvar bland de få sista är att barnen får mycket tid och uppmärksamhet av pedagogerna, det är ju inte så lätt att hinna med alla mitt på dagen när barngruppen är full, men tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen finns det mycket mer tid för varje barn som är där.

 6. Vår lilla Emil är på förskolan mellan 8-16, må-fre. Jag lämnar kl 8 och jobbar till ca 16.30/17 (ateljé hemma på gården), maken hämtar kl 16 men är på jobbet kl 07 och åker 15.15. Vi går omlott helt enkelt. Med andra ord är Knutte-liten en hel del färre timmar på fsk än vår gosegris. Det handlar ju utelsutande om vad som funkar för er familj och sen kan ni skita högaktisningfullt i hur andra gör.
  Både jag och maken är bättre föräldrar när vi får jobba en skvätt varje dag. Emil är ledsen varje gång jag lämnar men det är ungefär 15-20 sekunder Hej-då-gråt, sen är det fullt ös medvetslös som gäller. Han äter och sover gott på fsk och han vill alltid visa saker när det är hämtning. Vårt kvitto på att han mår bra och trivs där!

  Jag vantrivdes nåt så fantastiskt som 100% mammaledig. Det blev bättre när vi började dela veckorna och nu tycker jag vi har det perfekt! Alla i familjen får utmaningar som stimulerar oss på våra tre olika jobb samtidigt som vi får rätt bra med tid och ork tillsammans.

  Precis som kommentaren ovan ska man inte underskatta de där lite sena em när det finns mer tid för varje barn.

  Så jag säger; Hejja Knut! Hejja Knuts föräldrar! Hejja hela lilla familjen!

 7. Här kommer vårt exempel på tider: Jag jobbar 75% (6 h per dag) och min sambo 87,5% /7 h per dag) och vi jobbar också omlott. En åker tidigt och är på jobbet vid 7-730 och hämtar då barnen vid 1530. Den andre lämnar barnen på morgonen vid 730 och kommer hem lagom till middag 17. Vi pendlar båda två med tåg, ca 20 minuter i en riktning.

  Det är ett enda pussel och det finns inget rätt eller fel. Man får göra det som fungerar för den egna familjen. Jag tycker det låter jättelyxigt att Knut får sova ut på morgonen och vara på plats 10-1030, som någon annan skrev, det blir ju inte så många timmar totalt. Vår förskolechef sa en gång till mej ”Det dåliga samvetet kan du sluta med direkt, barnen har det jättebra här och de stannar hellre längre här och har en glad och närvarande förälder som hämtar, än en som är tokstressad och ickenärvarande.” Hon har rätt i det! Så rak rygg och var glad för att ert sätt funkar bra för er.
  Kram

 8. 16.30 är för visso inte jättetiidigt att hämta, men inte jättesent heller. Och dessutom lämnar ni ju inte förns kl 10!
  Jag jobbar inom vården och jobbar skift, min man jobbar enbart natt. Börjar jag jobba kl 7 så lämnar jag 6.15 (tar sin lilla tid att köra från dagis till mitt jobb) och min man hämtar 14.30. Men en del dagar lämnar jag inte förns 10.30, men det är bara för att jag jobbar kväll, och då hämtar min man samma tid, 14.30.
  Men herregud, det spelar väl ingen roll om ni har eran tid på morgonen och lämnar senare, eller om ni har tiden på kvällen, och hämtar tidigare, eller senare för den delen. Finns ju folk som måste ha dom där från tidigt till sent, men ändå får tid ihop med sina barn (dock kanske inte lika mycket, men lika mycket kärlek för det)
  Nä, dags att vi slutar bry oss om vad allt och alla tycker. Så länge det funkar för ens egen familj, det är ju ändå det viskigaste i slutändan! 🙂

 9. Jag jobbar 75% och lämnar strax innan 8, hämtar runt kl 15.

  Tänk såhär: ju senare på eftermiddagen, desto färre barn kvar. Det blir lugnare för er lille och han kan säkert få mer egentid med pedagogerna. Mycket bättre än att kastas in kl 07.30 av en stressad förälder…
  Alla har sitt pussel, och man gör så gott man kan!

 10. Sluta genast ha dåligt samvete, för ni löser ju det hela på ett utomordentligt bra sätt! Det bästa för honom och er helt enkelt, det är ju det viktigaste. I Sverige är folk i allmänhet helt ohälsosamt fokuserade på att umgås med sina barn, så till den milda grad att de mår dåligt och har dåligt samvete i onödan. Dumt. Jag har lyckats släppa det där numera 🙂 Som sagt mår barnen bra när föräldrarna mår bra. Mina kids (3 st) går på dagis (ja så säger vi hemma) 8-16.30 oftast. Kan jag så hämtar jag tidigare.

  Ni är grymma föräldrar!

 11. Jag är överhuvudtaget förundrad över hur folk hinner med så mycket!
  Eller är det så att det bara är inbillning?

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...