Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna Om Livsstatusen!

maj 23, 2016 | Tankar och Vardag | 7 Kommentarer

Hej.

Jag har återvänt från de döda.
Förra veckan var jag alltså hos läkaren efter att ha varit hemma i två dagar och sovit konstant men ändå var lika trött i alla fall.
Hon konstaterade stress.

Det var ingen nyhet direkt. Men ändå så himla skönt att få sitta en hel timme med en läkare som verkligen lyssnar och peppar och förstår.
Det var precis vad jag behövde.
Jag bad om ursäkt att jag tog upp hennes tid med så ”fåniga saker som trötthet” men hon avfärdade ursäkten direkt med att det är pprecis lika viktigt som vilken annan sjukdom som helst.

Råden hon gav mig var följande:
* Istället för att åka hem och sova, gå en promenad. Gå där du vet att du inte kommer möta någon du känner, så slipper du prata om du inte vill.
* Säg nej. Orkar du inte gå på kalas/grillfest/tjejkväll/viktigt möte eller vad det nu kan vara, så säg nej. DU måste inte ha en anledning att avboka. Orkar du inte, så orkar du inte. Tillräckligt god anledning att avboka.
* Lägg upp en strategi på jobbet. Kolla inte på allt du måste göra framåt utan fokusera på en bild i taget. Vad jag måste göra imorgon, behöver jag inte tänka på idag. (lättare sagt än gjort)
* Känns allting totalfel och att det inte går, var hemma den dagen och gör något annat. Utnyttja det faktum att du är egen och kan bestämma själv.
* Åk på utflykt med din familj. Behöver inte vara märkvärdigt, bara ni kommer iväg och gör något annat.
* Välj väl. Är det jobb eller uppdrag som känns övermäktiga eller tar mer än det ger, tacka nej.

Himla bra råd tycker jag!
Idag tänker jag använda mig av mitt eget bästa råd, nämligen: boka in en tretimmars frisörtid, drick kaffe i lugn och ro och låt någon annan fixa med ditt hår medans du djupandas.
Check!

silversaga_varnamo7

7 Kommentarer

 1. När jag drabbades av stressjukdom upptäckte jag The power of the NO, och nu marknadsför jag det här stenhårt. Innan jag lärt mig att säga nej så trodde jag att alla skulle bli sura hela tiden, att ingen skulle acceptera ursäkten ”jag orkar inte” och att det generellt skulle leda till katastrof. Det gör det inte! Folk är sjukt förstående! Särskilt som alla vet vad det är att vara stressad och trött. Har seriöst aldrig varit med om att någon, någonsin, reagerat på ett dåligt sätt. Kör hårt! (Eller alltså, kör inte hårt, utan tvärtom :))

 2. Vilken bra läkare! Hoppas råden fungerar, kram

 3. Bra råd från läkaren! Stressjukdom är verkliga grejer och ska tas på allvar! Ta hand om dig själv 🙂

  Mvh/ en som fattade det försent och nu varit sjukskriven nästan 6 månader

 4. Vad kloka råd! Och vad klok du är som tar dina känslor och symptom på allvar.

  Kram

 5. Bra råd, tack för att du delar! Och lycka till med att säga nej och stressa ned. Heja dig!

 6. Vilka fina råd! Bra att du tar tag i stressen, den förstör mer än vad vi någonsin kunnat drömma om.

  Jag vill bara nämna det här med ackumulerad stress. Alltså trötthet som kommer när man haft för mycket (varit för extrovert) för länge. Det handlar alltså inte om att man varit igång alldeles för mycket en eller två dagar(för det kan man åtgärda med ordentlig nattsömn och en stillsam ”bakisdag”), utan när man varit igång lite för mycket under många dagar utan ordentlig återhämtning. Den ackumulerade tröttheten/stressen kan hjälpa en att förstå varför deppdagarna slår till ”helt utan anledning.”

  Har man varit glad, stojig, utåt, motiverad och i fullt flöde en hel vecka kan man behöva en hel vecka till att balansera sig. Och då handlar det inte om att ligga på ”normalläge” och leva som man brukar, utan att till och med ligga under normalläget och integrera, landa och fylla upp energidepåerna igen! Blev detta begripligt?

  Lycka till med din stresshantering! Det kommer säkert att gå riktigt bra! Du är ju så medveten om dig själv och din situation =)

  • Tack för ett bra tips, tror absolut det är så det varit för mig!

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...