Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna Om Tappat Sug!

jun 4, 2015 | Tankar och Vardag | 6 Kommentarer

Jag har jobbat som illustratör på heltid i snart fyra år, har bloggat och varit ”Anna Ritar” i sju år.
Jag är inte ny i gemet längre och ändå känns det som jag är vid någon slags brytpunkt.
Är så hiskeligt trött på att ständigt trampa vatten för att hålla mig ovanför ytan.
Jag har nog levt lite på devisen att riktigt bra skills leder till grymma jobb och det har också gett mig massa roliga jobb.
Men ibland saknar jag något permanent, en fast lön som kommer in på kontot varje månad för det är enorm press att alltid behöva jobba ihop sin lön själv.

Sen att folk tycker att det är dyrt, det kan jag förstå. Det är dyrt att köpa något som bara finns ett ex av, som någon spenderat flera flera timmar på, bara för er skull.
Men bara för att priset är dyrt utåt, så betyder inte det att jag får en hög inkomst.
Hälften försvinner i skatt, sen ska jag betala för ett kontor, för pennor (mina pennor räcker ungefär till 3-6 st porträtt och pennorna kostar ca 30 kr styck. Jag har över hundra stycken som måste fyllas på regelbundet) och det kostar mig ungefär 80 kr per bild att skicka den rekomenderat som jag ändå tycker att jag ska göra när det är så dyrt innehåll.
Så på varje teckning är det ungefär 300 kronor kvar till mig. 300 kronor för något som tar mig ungefär en dag att göra.
Tror inte det är så många som hade jobbat för den timlönen på ett ”vanligt jobb”.

Att man då blir lite trött och sårad när man får höra att det är för dyrt för ungefär femtioelfte gången gör lite att man tappar sugen.

630844d1d0a2a49669374603a3123870

6 Kommentarer

 1. Förstår att det måste kännas jobbigt. Vad skulle du kunna göra för att öka dina intäkter? Kan du göra fler print-serier? Vykort? Sälja in dina bilder till någon barnboksförfattare, tidning, serie eller liknande?

 2. Förstår att det är trist när folk säger att det är för dyrt. Det är inte för dyrt.
  Folk förstår nog inte hantverket. Som kompisar som är keramiker och säljer handdrejade koppar. De får höra att 300 kr för en handdrejad kopp är för dyrt. Finns koppar för 4 kr på Ikea. Så trist…
  Tycker inte att du ska tappa suget! Jag tror att det kommer komma ett uppsving för uppskattning av hantverket snart! Hoppas det i alla fall 🙂

 3. Jag tycker verkligen inte du kostar för mycket. Jag jobbar som konsult på ett stort företag och ”kostar” normalt över 900 kr/h. Det ska täcka min lön (som definitivt inte är 900 kr/h), kontorsplats, material mm. + ge företaget lite vinst. Förut tyckte jag det var jobbigt att jag kostade pengar. Nu vet jag att de anställda hos ”mina kunder” hos kostar i princip lika mycket per timma. Men många vet inte att de själva kostar pengar. Jag försöker tänka att jag är värd vad jag kostar för jag gör ett specialist jobb. Du gör definitivt ett specialist jobb och är värd att få betalt för den tid du lägger ned. Ska försöka hitta en fin bild så jag kan beställa något från dig + sprida att du finns.
  Ha en fin dag!

 4. Jag gillar tanken med värdebaserad ”lön”. Vilket värde ger illustrationen/designen/tjänsten köparen, ex 30% mer i försäljning eller ett porträtt av en älskad familjemedlem osv. Ett högre pris betyder att man inte behöver ha lika många kunder, det avskräcker vissa (vilket kan vara rätt bra) och lockar till sig de som tycker det är värt det. Det är bisarrt att en del tycker att ”om du är bra på det och tycker det är roligt, varför ska du då få betalt för det?” En expert inom sitt område borde självklart få betalt, och braa betalt, inte bara gå-runt-betalt, samt att ha roligt på jobbet borde väl alla unnas.

  Det är ju trist att så mycket kan fås för så lite pengar, har man betalat lite för en sak så är risken stor att man värderar den därefter, den slängs bort eller byts ut ofta mot nåt nytt billigt. Det har jag själv gjort, tyvärr. Om det är så man konsumerar är det klart att man inte vill lägga ut mycket pengar på en god sak, men det är inte det enda sättet att konsumera.

 5. Du måste läsa Aase Bergs artikeli DN om kulturmänniskor som förväntas arbeta gratis. Den är fantastiskt bra. Du har säkert läst den redan förresten. Om inte är slutklämmen typ att hon inte reser sig ur sängen för mindre än 6000 pix och vill ha fri sprit!
  Typ.
  A

 6. Ja, detta fenomen är för jävligt, att vissa förväntas arbeta nästan gratis!! Känner musiker som är i samma situation, mat och öl för ett gig och kanske några hundralappar!! Men du ska veta att ni behövs, ni som förgyller vår tillvaro med guld för ögat och örat 🙂

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...