Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna Om Tecknandet!

sep 7, 2016 | Teckningar | 8 Kommentarer

Fick en kommentar från Annika, som löd såhär:

heeej Anna! Skitfin bild, som vanligt! 😀 Jag har blivit inspirerad och är själv sugen på att börja teckna och/eller måla mer. Det var ju det bästa jag visste när jag var liten men lusten försvann på nåt sätt när jag blev äldre och skulle skissa och greja i jobbet (arkitekt). Tänkte att det kunde vara kul att testa på lite olika tekniker och bara leka loss, men hur börjar man? Har du tips på nån övning eller nåt? Är att ”rita av” en bra start? Brukar du oftast teckna/måla med en bild som inspiration, eller sitter du och ritar utifrån bilder i huvudet ofta? Kanske konstig fråga, men för mig blir det så att jag sitter där vid ett tomt papper och får som prestationsångest och så blir det ingenting… Det känns inte ens som att jag kan ”kladda” längre. Har du nån doodle som du alltid kommer tillbaka till? Typ som man gjorde i marginalen på skolböcker eller medan man pratade i telefon när man var tonåring? hade varit kul att se! 🙂 Beklagar tjatig kommentar… Ha en fin dag!

Tänkte den kunde vara passande att lyfta i ett eget inlägg då jag känner att svaret kanske intresserar fler av er.
För det första, jag är likadan! Kan aldrig bara sätta mig med ett vitt papper och börja teckna, bara sådär. Måste alltid, alltid ha något att utgå ifrån, dvs en förlaga. Det kan vara ett foto jag tagit själv, eller någon fin bild från pinterest eller någon av alla fantastiska bloggar jag läser.
Den här bilden utgick jag från den här gången:

IMG_3133
När jag hittat en bild jag gillar, så börjar jag skissa på ”fulpapper”. Det är ett billigt papper som jag köper i vanlig bokhandel.
Gör en skiss, oftast hyffsat slarvig men ändå så likt jag kan. Såhär ser själva råskissen ut:

CCI20160824_0001
När jag känner att det duger så scannar jag in skissen i datorn och sen ändrar jag runt lite tills jag känner mig nöjd, typ flyttar ögonen närmare varann, drar upp hakan lite och sånt där. Såhär ser det ut när det är klart, inga stora ändringar med näsan är lite smalare, handen in annan vinkel och ögonen något ändrade:

före

 

När jag är nöjd med ändringarna så skriver jag ut bilden, antingen på A4 eller A3 beroende på hur stor jag vill teckna den. A3 blir ju alltid bäst om ni frågar mig, det ger ett mycket maffigare intryck.
Sen väljer jag ut ett passande finare papper, oftast faller valet på Canson illustration. Det är ett tjockare papper som känns nästan som ett akvarellpapper och känns väldigt lyxigt och resultatet blir superfint!
Ser ut såhär:

papper1

Sen lägger jag utskriften under finpappret på ljusbordet och tecknar av, oftast med en ljus färgpenna så det inte syns igenom färgläggningen sen.
När det är klart är det bara att börja färglägga.
Här gör man ju precis som man vill men jag brukar ta en del i taget, såhär (här ser ni de ljusa konturerna också):

ögon2

När jag färglagt hela bilden så scannar jag in den. Den blir ganska matt och tråkig i färgerna i scannern, så det brukar jag dra på lite extra i datorn sen, så det blir så likt originalteckningen som möjligt. Såhär ser den ut direkt från scannern:

CCI20160824_0002

Jag drar som sagt upp färgerna lite och tar bort damm och sådär. Just den här gången la jag även till ränderna i bakgrunden i datorn. Oftast tecknar jag även dom, men den här gången sparade jag in lite på mina turkosa pennor och gjorde det digitalt istället.

pilleriinleet

Det blev visst ett väldigt utförligt svar haha!
Men ja, jag har alltid förlaga och OM jag bara ska ”telefonkladda” så blir det alltid ögon, eller en blomma i en blomkruka, ungefär som alla andra gör.

Sen en sak till, det här med att ”rita av” som övning tycker jag är superbra! Dock tycker jag att man kan försöka hålla sig till att rita av foton istället för att rita av andra teckningar, så är det lättare att hitta sin egen stil.
Ett litet tips bara!

8 Kommentarer

 1. ÅH!Precis sånt här jag vill läsa om i din blogg! Jösses vad inspirerad jag blev!!!!! TACK SOM FAN

 2. Men åh vilket perfekt inlägg! Jag undrar också över sånt här och tar gärna emot fler tips om du har på lager 😀

  Så kul att höra hur du jobbar!

 3. Tack för ett mycket bra och inspirerande inlägg! Jag älskade att teckna som barn och som tonåring men det tog tyvärr stopp när jag inte kom in på estetlinjen med inrikting på bild i gymnasiet. Skolan och hemförhållanden tog kål på all min kreativitet och först nu som trettiplussare börjar jag hitta tillbaka.
  Gärna flera liknande inlägg!

 4. Hej igen Anna! Stor tack för utförligt svar, så roligt! Och himla spännande att se din process också! Nu ska jag leta genom intsagram efter nån inspirerande bild och börja kladda! 😀 En tråkigare följdfråga – får du några fysiska problem av att teckna mycket, typ ont i handleder eller axlar? Själv blir jag vindögd av att sitta länge och stirra på nåt, så kan det gå… 🙂 Tack igen och ha en fin dag!

 5. Får man fråga vilket dataprogram du använder för redigering?
  /Hanna

 6. Stämmer in i hyllningskören, himla kul att få veta hur du jobbar! Jag är som flera som kommenterat innan en hobbytecknare som med jämna mellanrum får ångest över att jag inte satsade på det estetiska istället, fick stipendium i bild i högstadiet men vågade ändå inte söka estetiskt gymnasieprogram för jag var för rädd att bli bortsorterad i inträdesproven 🙁

  Är ju förstås kompetensmässigt ljusår ifrån dig som ju är yrkesverksam illustratör, men har en del kompisar som är lite intresserade av mina teckningar och har funderat över hur man gör prints? Trycker du ut på egen skrivare eller vänder du dig till tryckeriföretag?

 7. Så kul inlägg! Precis som ovan undrar skulle jag också vilja veta vilket redigeringsprogram du använder? Och vilken typ av scanner har du? Är det brushmarkers eller färgpennor du färglägger med? Du är helt fanatiskt duktig!

  • Redigerar i vanligt gratisprogram som heter Paint.net. Scannerna är en brother som kan ta A3

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...