Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna Ryter Ifrån!

maj 30, 2013 | Tankar och Vardag | 29 Kommentarer

Jag blir sällan ordentligt arg, men när jag väl blir det, då blir jag det ordentligt!

Som egen företagare i den här lilla stan, dessutom tjej, yngre än femtio och full med tatueringar så kommer man sticka ut. Och också, uppenbarligen, sticka folk i ögonen.
Men nu har det hänt vid TVÅ tillfällen bara den här veckan då jag fått kommentarer som fått mig så jävla förbannad att det kokat ur öronen.

Det första scenariot: Jag fick ett uppdrag från ett stort företag i stan, fick bra betalt och VD:n och jag kommer hemskt bra överens (det var han med prickig fluga.)
Då säger en man på mitt nuvarande kontor att jag bara fått det uppdraget för att VD:n säkert tycker jag är snygg.

Inte för att jag är påhittig, tillför något nytt, för att jag är duktig, jobbar mycket och är kunnig inom mitt område.
Nej, för att jag är snygg.
För att riktigt trycka till så jag inte ska tro att det var för att jag mot förmodan gjort något bra.

Scenario två: Jag sitter och fikar på jobbet då den stora fräsiga VD:n för hela byggnaden går förbi (detta är inte samma VD som i tidigare exempel) han säger till mig – Jag hörde att du ska flytta, var ska du då?

Jag berättar att jag ska flytta in på reklambyrån (där det mest jobbar män) och han svarar på en gång – Jaha, det är för att du är snygg då!

Vad fan är det för fel på folk?!!?
Hur kan man säga så? Hade jag varit man hade de aldrig sagt att jag fått ett jobb eller uppdrag för att jag är ”snygg”!
Jag blir otroligt provocerad av det här, att försöka driva ett eget företag, jobba jämt, försöka få det att gå ihop och när det äntligen vänder och börjar gå bra, då måste bittra jävla gubbarsel säga att det minsann inte beror på att jag är bra på det jag gör, för jag är ju så jävla snygg!

Vet ni vad det värsta är, att jag tror att de ser det som en komplimang att säga så. ”Jamen, jag kallade ju hennes nygg, då kan man ju inte blir sur”.
Jo, för du tillintetgör allting jag jobbar med, brinner för, lägger ner tid på, drivit fram och byggt upp. Allt det raserar du i en enda kommentar!

Ännu en anledning att tipsa om den eminenta sidan 33 anledningar, kolla där om ni inte redan gjort det!

3 (1)

 

29 Kommentarer

 1. Väl rutet!!!

  • FAst ganska dåligt rutet egentligen. för jag svarade ju ingenting! Blev så himla paff att jag kom av mig!

   • Men att inte svara då har du kompenserat för nu.
    Det går inte alltid att vara rapp i käften. Det kan inte ligga ett krav på oss att vara beredda hela tiden kunna ge bra svar på tal på sexistiska kommentarer, hur ska vi liksom kunna fungera i samhället då?
    Heja på dig som reagerar och faktiskt vågar ryta nu, för tänk att det kanske kan få någon någonstans (eller just de där karlarna) att förstå när de läser detta.

   • Det är väl lätt hänt att man kommer av sig i oväntade situationer som dessa. Det viktigaste är att du inte lät det gå förbi utan uppmärksammade det på annat vis senare. Alltså, väl rutet!

 2. Ja, vad tusan skall man säga..bra att du ryter ifrån men det är helt sjukt. Skulle man någonsin säga till en kille som fick jobb inom vårdyrket att det var ”för att han var snygg…”
  Jag har ju haft eget företag som möbelsnickare och hyrt in mig i en verkstad där andra snickare jobbade (tre tjejer och tre killar). En gång kom en gubbe och tittade förvånat över det faktum att de fanns tjejer på verkstan och säger högt – ”Ja det måste väl finnas lite fint att se på också…” Vad svarar man liksom! Jag blir bara helt stum när män vräker ur sig sånt. Och ledsen.
  Men stå på dig, du är superduktig!

 3. Så skruvat. Så konstigt. Så obegripligt.
  Jag förstår att du blev chockad. Och arg. Och ledsen. Helt logiska reaktioner på en helt obegriplig situation, gånger två dessutom.
  Du är en fantastiskt begåvad människa med ett betydligt större och bättre sätt att resonera än den som får för sig att säga en sådan sak. Enda anledningen till att vi trampar på andra är för att vi känner oss större när vi står på dem – galet men sant. Låt dem aldrig trycka ner dig utan sträck på dig och vet att du är en förebild för många.
  (Men jo. Ibland är det svårt ändå. Man kan inte låta bli att ta åt sig. Tusen goda ord kan raseras av några små elaka. Tyvärr.Förhoppningsvis kan du ta in våra goda ord ändå. och om inte annat känna stödet i att även andra blir arga när vi läser!)

 4. Heja Anna. Jag håller helt och fullt med dig. Det är så otroligt korkat att hänvisa till utseendet när du gör dina uppdrag och jobbar så hårt!

 5. Fy fan för gubbighet. Heja dig och allt du kämpar för! Du är värd all cred i världen!

 6. Vad ledsen man blir att det faktiskt är så här det kan gå till. Som student snart redo att ta mig ut i arbetslivet kanske jag bör vässa armbågarna lite i alla fall för att göra mig beredd på vad som komma skall, fast jag inte trodde att sådant skulle behövas.
  Hoppas att du står på dig och ryter ifrån ordentligt på dessa människor om det illa nog skulle hända igen.

 7. Bra att du berättar och bra att du blir förbannad. Vi lever väl inte på 1960-talet heller?

 8. Det bästa är alltid en riktigt dräpande kommentar tillbaka, men tyvärr brukar man inte komma på dem förrän efteråt.

  Jag brukar tänka på när en reporter frågade Ingemar Stenmark något om hans tur och han svarade: ”Ja, det konstiga är att ju mer jag tränar desto mer tur får jag…”

  Jag läser iaf din blogg för att du tecknar så jäkla fint och skriver vackert och hjärtskärande, hur du ser ut bryr jag mig inte om!

  Kram och heja dig!

 9. Åh vad arg jag blir! Gubbidioter! Jag tror kanske att de inte tror det de säger, de är avundsjuka och försöker förklara för sig själva varför det inte går bättre för dem. Men det är förstås inte därför, det går dåligt för att de är dåliga. Karma biter dem i rumpan.

 10. Så jäkla sorgligt att det är det första dessa människor kommer på att säga. Och det blir liksom tre fel i ett, när de dels förminskar hela din yrkesskicklighet, dels tar sig friheten att kommentera ditt utseende, och sedan har mage att tro att deras utlåtande ska vara positivt bekräftande. Gah!

 11. Håller med, att de inte förstår skillnaden på komplimang och grov förolämpningskränkning är värst!

 12. Det är så hemskt att man storknar! Usch! Som jag sa till min mamma häromdagen när hon beklagade sig över att hon automatiskt drog alla män över samma gubbslem-kam: Det är bättre att irritera sig på gubbar i onödan för då är man redan beredd när de riktiga rötäggen dyker upp och kan ryta ifrån ordentligt. Jag blir också alldeles paff och kommer av mig fullständigt för man vill ju ändå tro det bästa om människor.

 13. Asså jag avskyr sånna kommentarer….räck ut tungan åt dem nästa gång du ser dem!
  Jag fick med nån liknande kommentar häromdagen, fast inte riktigt på samma grunder…Jag var besviken för att jag inte verkar få något sommarjobb, och jag fick kommentaren ”Ja, det är ju så, dem går ju mycket på utseende och du får vänja dig vid att dem tar dem söta först” sen fick jag en nästan likadan kommentar ett tag senare. Det kan man säga muntrade inte upp mig!

 14. Tråkigt att man ska behöva vässa armbågarna för att överleva…. Tråkigt…

 15. Helt otroligt att någon har mage att slänga ur sig en sådan kommentar!
  Det är bra (men synd att det behövs) att ha ett knippe svarskommentarer ”på lager” så att man inte står så handfallen när sånt händer.
  T.ex. :
  – Nä, inte för att jag är snygg men för att jag knullar så himla bra!
  – Självklart, finns det andra sätt att få ett nytt jobb på?
  – Javisst! Dig är det däremot lite synd om för du är ju både ful och korkad!
  – Nej, jag fick den här möjligheten tack vare min kompetens, du kan googla det om du inte vet vad det betyder.
  (och så ett litet överlägset flin på det!)

  • den sista var bäst. 🙂

 16. Anna, Du gjorde rätt. Sådana kommentarer är inte svar värdiga. Det är tragiskt att det är så här på en plats där man tror och hoppas och vill att det ska vara jämställt och kreativct och utvecklande. Några personer måste vara på fel plats. Här behövs ett värdegrundsarbete och det börjar de med i förskolan om inte redan i hemmet, så tipsa dem om det.

  • Kära Anna, med risk för att bli tjatig. Jag tar tillbaka meningen ”tipsa dem om det”. Det var ett omoget förslag. Men jag blir lika upprörd som du och man funderar på hur man någonsin ska kunna ändra på dessa till synes djupt nedärvda manliga beteenden. Men du kan absolut gå in till var och en av dessa män och berätta att du blev mycket kränkt av deras uttalande och be om en ursäkt. Jag tror inte de är medvetna om innebörden av vad de har sagt.

 17. Men fy fasiken! Det är så sorgligt att det ska vara såhär, och samtidigt så välbekant. Du är grym Anna och förtjänar varje framgång du och ditt företag får just för att du är så bra på det du gör! Morr på den som försöker sopa det under mattan med förminskande kommentarer.

 18. Fy fan! Och det värsta är att det ju är som du säger, mannen i fråga lär inte ha en aning om att han gjort något fel: VAddå, jag gav henne ju en KOMPLIMANG?! Gubbslem!!! Och heja för dig att du fått bra jobb!!

 19. Alltså allt sånt här gör mig så himla trött, arg, ledsen och UÖÖÖH.

  Detta behandlas under diskrimineringslagen! -> http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Diskrimineringslag-2008567_sfs-2008-567/

  Bland annat:
  1 kap. 4 §
  1. direkt diskriminering: att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön […].

  3. trakasserier: ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön […].

  Just som du säger så har de ju kränkt din värdighet genom att förminska din kompetens och syfta på att ditt kön/ålder/utseende har varit den avgörande faktorn för att du fått uppdraget. INTE OKEJ.

  Din arbetsgivare har även ett ansvar i det här!

  2 kap. 1 §
  3 § Om en arbetsgivare får kännedom om att en arbetstagare anser sig i samband med arbetet ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier av någon som utför arbete eller fullgör praktik hos arbetsgivaren, är arbetsgivaren skyldig att utreda omständigheterna kring de uppgivna trakasserierna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra trakasserier i framtiden.

  Du skulle fan gå vidare med det här. DET. ÄR. INTE. OKEJ!

 20. Så sant… sorgligt. men sant… Stort LYCKA TILL på det nya fräsiga jobbet! Hoppas att deras fräsiga VD har kommit lite längre i sina tankar och tidevarv.

  Kram
  Mika

 21. Go Anna!!! Du är bra!!!

 22. Alltså. Åh. Jag vet precis hur det känns. Har nyligen börjat arbeta inom en väldigt mansdominerad bransch & tappar hakan var & varannan dag för hur vissa idioter beter sig. Har, bland annat, fått höra att jag är inkvoterad, att jag haft tur & att ”det är klart att man anställer en tjej”. Jaaha.. eller så är det för att jag är smart & ambitiös?
  Skit är vad det är.

 23. NÄE, fyfan! Hade någon sagt sådär till mig på mitt arbete så hade jag blivit fly förbannad! Som om kvinnor/tjejer inte kan mäta sina framgångar i annat än sitt utseende. Sexistiska gubbar med högre maktpositioner kan vara något av det äckligaste jag vet.

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...