Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Anna Som Mamma!

mar 11, 2013 | Tankar och Vardag | 20 Kommentarer

tiger

Vi börjar med den helt logiska frågan, åh är du gravid Anna?
Svaret är nej, det är jag inte.
Nu har vi klarat ut det.

Men jag har TÄNKT mycket på det här med att bli mamma och hur jag själv vill bli då.
Jag förstår själv, att det är lättare sagt än gjort och man inte har en jäkla aning om hur man väl reagerar sen när det är dags, men det här är min förhoppning.

Jag TROR att jag blir ungefär såhär:
* Jag kommer bli en ”hitta-på-mamma” som köper hem pyssel och ritblock. Och som sen med största sannorlikhet kommer bli den enda som sen tycker det är kul att pyssla.
* En mamma som inte bryr sig det minsta om pojk eller flickkläder. Här ska det vara fritt fram för alla sorters kläder, färger och former!
* En mamma som inte endast lever för sitt barn. Jag kommer förhoppningsvis (det här är nästan den punkten som jag värderar högst) aldrig glömma mina egna mål, vad jag vill uppnå i livet och att jag ibland måste få vara bara jag. Inte mamma-jaget hela tiden. Jag tror aldrig ett barn är ett hinder för att förverkliga sig själv.
* Rolig! Jag hoppas jag blir en lekmamma som dansar runt med mina barn, som bygger kojor och gungar i timmar. Men det återstår att se. Jag är trots allt ganska trött av mig.
* Påhittig. Jag är påhittig redan nu så jag ser ingen anledning att sluta med det sen heller.
* Pysslig. Jag kommer bli en sån som pysslar ihjäl mig till mitt barn (antagligen mest innan det är fött för sen orkar jag väl inte) som syr vimplar, syr egna gosedjur och lapptäcken. Jag har storslagna planer redan!
* En utflyktsmamma. Det här värderar jag högt. Min mamma har alltid varit en utfyktsmamma och det vill jag också bli. Som gärna packar picknick och åker ut på vägarna, även om man bara åker runt knuten så smakar ostsmörgås så himla mycket bättre när den äts på utflykt!
* En mamma som aldrig bråkar om barnet råkar ha sönder någonting. Det här är Muminmammans specialité och något jag verkligen ska försöka sträva efter.

 

Såhär hoppas jag att jag aldrig gör:
* Kallar min son eller dotter för prins eller prinsessa. Jag hoppas innerligt att de aldrig blir varken det ena eller andra!
Jag vill ha glada skitungar, inga kungligheter!
* Jag lovar redan nu, att ni aldrig kommer få se ett fotografi på en bebis med spaghetti i hela ansiktet och spaghetti i näsan med texten ”titta, nu kan jag äta själv”. För det första vill ingen se, varken vuxen eller barn med mat i hela ansiktet och för det andra så kan man uppenbarligen inte äta själv, om man har spaghetti bakom öronen.
* Pratar bebisspråk med mina jämnåriga kompisar. Det måste finnas vissa gränser!
* Kallar Emil för pappa, fast det bara är han och jag.
* Inreder barnrummet enbart i ljusblått eller ljusrosa.
* Köper  barnvagn mer för att imponera på de andra mammorna, än vad som är bäst för mitt barn.
* Börjar dricka latte, eller monterar fast en mugghållare på barnvagnen.

Såhär ÖNSKAR jag att jag blir, fast jag vet att det aldrig kommer hända:
* En bullmamma. Åh vad jag önskar att jag blev en bullmamma, men jag kommer antagligen misslyckas lika illa med bullarna då som nu. Mina barn får helt enkelt äta bullar när de är hos mormor!
* En organiserad mamma som alltid har med extra ombyte, en rolig leksak och extra russin till barnet. Jag tror tyvärr jag kommer misslyckas med det här. Jag tror mina barn kommer vara lite smutsiga och snoriga. Men sålänge de är glada så är det ju ändå viktigast får vi hoppas.
* En mamma som har råd med den senaste jackan, de bästa gortexstövlarna och fina leksaker. Mina barn får nog dras med loppisleksaker och kottekor är jag rädd. Men vad är det för fel på tradera?
* Jag önskar jag kunde fortsätta jobba trots att jag fått barn. I mitt huvud ska jag kunna teckna och jobba som vanligt när barnet sover, fast från ateljén där hemma. Det här är dock en punkt som med väldigt stor risk kommer misslyckas.
* En pigg och alert mamma. Jag som är så trött jämt redan nu, hur ska det gå?

JAg tänkte att det var bäst att göra denna listan innan barn är aktuellt, för sen kommer den med största sannorlikhet ändras totalt. Men det här är iallafall min ambition, och förlåt om jag trampade på några ömma tår.
Det här är bara hur JAG vill vara, sen hur alla andra är eller beter sig är helt upp till dom själva såklart!

(bild lånad härifrån!)

20 Kommentarer

 1. haha, jag älskar att du inte vill kalla barnet prins eller prinsessa. Äntligen någon som säger ifrån! Jag kan få seriösa kväljningar när någon kallar sitt barn det. BLÖÖ. Och det där med spagetti i ansiktet.. Jag vill inte heller se det!!!!

 2. Min liste så nok også litt sånn ut… før jeg fikk barn. Den har endret seg noe, for man rekker rett og slett ikke i nærheten av det man tror, spesielt ikke når permisjonstiden er over og hverdagen kommer. Det viktigste er uansett å ikke få dårlig samvittighet eller føle seg utilstrekkelig – selv om noen av planene ikke blir gjennomført. Jeg heier på deg, og vet du blir en strålende mamma. Kunst & kultur & tegne mammaene er tross alt de aller beste. 😀

 3. Man har många mål och önskningar tycker jag men jag hoppas att man inte slår ner för hårt på sig själv om man inte lyckas med det man har föresatt sig.

  Jag trodde jag skulle sticka som en galning när jag fick veta att jag var gravid men jag har varit så trött att ligga ner är det enda som har funkat.

  Kram på dig

 4. Åh, vilken härlig lista med önskningar… å en viktig punkt var det där med att fortsätta att bara vara Anna ibland och göra det du älskar och fortsätta att jobba mot dina egna uppsatta mål och förverkliga dig själv. Det är så många mammor som helt ger upp sig själv när de får barn, och det är nog inte bra alls! Egen tid är vikitg (iallafall för mig) för att ladda batterierna så att man kan vara en bra, glad och påhittig mamma 🙂 Du kommer att bli en härlig mamma någon dag det är jag helt säker på 🙂

 5. Bra lista! Tror det är enklare att leva efter listan över vad man INTE vill bli som mamma.

 6. Vilken härlig lista!!! Hoppas verkligen du kan bocka av många av dina mål sen när det väl är dax!! 🙂

  Med tanke på hur påhittig och kreativ du är nu så tror jag inte du har några som helst problem med att sysselsätta både dig och barn! Så det är kanske bara bra att det blir en bull-mormor istället så du hinner göra allt sådant som du är bra på!! 🙂

 7. Håller med om det mesta utom bullmamma-delen, är nästa färdigutbildad bagare och konditor, så jag hoppas på att de får lov att äta bästa bullarna i mitt kök. 😉 Sen för min del hade jag nog lagt till ”en mamma som aldrig klistrar 700 bilder på mitt barn över min blogg, för att jag förstår att mitt barn är en egen person, och inte en accessoar eller husdjur, som förtjänar integritet även om jag som vuxen väljer att blogga om mitt liv där mitt barn ingår”. Men det är mest för min egen del och för att jag stör mig på att många inte förstår att alla dessa bilder aldrig kommer lämna Internet och för att vi inte vet hur Internet kommer se ut och användas om 15-20 år när våra barn är stora.

  Puss på dig och tack för en super blogg!

 8. Mugghållare eller flaskhållare är ett måste för mig då jag vill ha vatten lättillgängligt när jag är ute och springer eller går!
  🙂
  Den dagen då det blir aktuellt så testa innan du förkastar det.

  • mitt förakt hängde ju mest ihop med latten 😉

 9. Så fin liste! Jeg kjenner meg veldig inspirert til jeg selv blir mor. Er så lei alle småbarnsmødre som rakker ned på meg når jeg bringer fram slike ambisjoner som du har. Det er så mange bitre småbarnsmødre som sprer pessimisme på kommende mødre. Man må ha noen tanker og ideer om hvordan man vil ha det med sine barn. Det tror jeg er fornuftig! 🙂
  Krysser fingrene for at du snart har en ny spire i magen 🙂

 10. Hej Anna!
  Super bra lista! Vart kan man hitta den ljuvliga tröjan?

  Emma

  • minns tyvärr inte, hittade den på pinterest

  • Figuren heter Domo-kun, så sök på det på Google så kanske du hittar nåt 🙂

 11. jag hoppas mest av allt att du får bli mamma. jag har aldrig kommenterat tidigare men läst din blogg i flera år. och av en sjuk slump fick vi missfall båda två, samma vecka, i samma vecka. så jag vill bara säga att jag tänker på dig ofta och hoppas allt både du och jag ska få känna kroppen växa igen. det är så svårt det här. så innihelvete svårt. jag önskar dig och emil all lycka på er resa att bli de finaste föräldrarna ni bara kan bli! ha en bra dag. (ps. om du behöver lätta hjärtat eller vad som till någon du inte behöver träffa så finns min mail)

  • Tack. Ja det hoppas jag också, men en vacker dag händer det nog. Lycka till!

 12. Men vilken härlig lista! Måste säga att jag håller med dig helt och hållet, det låter som mina tankar 🙂 Kämpar för att bli mamma så om jag blir det ska jag ta fram denna för att kika på ibland och bli påmind/inspirerad!
  Tack för en underbar blogg!

 13. Fin lista och tankar. Jag skrattade när jag läste om kopphållaren…har precis idag satt fast en på barnvagnen ;-). Har väl aldrig druckit så mycket kaffe i mitt liv som nu efter att ha blivit mamma, mest för att hålla mig vaken, och ja just det, ofta en latte – härligt att vara en cliche :-).

  Kram på dig!

  • Det kommer sluta med att jag gör likadant, det lovar jag!

 14. Älskar att du inte vill trycka på könsroller på barnet. Skrattade rakt ut när jag läste det där med spaghettin och att ungen UPPENBARLIGEN inte kan äta själv när spaghettin är bakom öronen, så jäkla roligt <3 Tror du kommer bli en fantastisk mamma om du blir hälften av allt du tror du kommer bli!

 15. Alltså det är som att det är jag som skrivit den här listan. Varenda punkt! Och tro det eller ej men jag har, än så länge, lyckas fylla upp till kraven på den! Dottern är bara 9 månader. Eller.. kanske inte den allra sista punkten. Tyvärr så är jag väldigt trött i perioder men som tur är så har man ju en sambo som avlastar en 🙂

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...