Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Annas Jobb!

sep 3, 2013 | Tankar och Vardag | 7 Kommentarer

Jag fick ett mail om ett önskeinlägg, att skriva lite mer detaljerat om vad jag gör på jobbet och hur jag gör det.
Såklart kan jag skriva om det, dock gör jag inga steg-för-steg beskrivningar med hur jag färglägger eller sådär, som jag sagt innan vill jag hellre inspirera än lära ut.

Men, såhär ser en dag ut lite på ett ungefär:

09.00 Klockan ringer och jag snoozar en stund, sen går jag upp och dricker ett glas fil (mina frukostvanor är under all kritik)

öland9
10.00 Cyklar till jobbet. Det är tur att vi har en nedförsbacke precis utanför dörren annars hade det känts mycket värre att cykla de 8 kilometrarna till jobbet varje dag. Men nu får man liksom en bra start

prickig10.30 Kommer till kontoret. Egentligen har vi gemensam frukost klockan nio men jag orkar aldrig vara här så tidigt. Bara på vintern när jag åker med Emil till jobbet halv sju, galet!

IMG_1474
11.00 Kollar igenom mailen. Jag har två olika mailadresser som ska kollas, läser alla kommentarer och svarar på alla frågor om porträtt, vad det kostar och hur lång tid det tar. Det kommer ungefär tre-fyra sådana mail om dagen med beställningsjobb eller frågor kring beställningar.

IMG_1566 (640x539)
12.00 Lunch. Jag äter oftast matlåda för jag är för snål för att äta ute (och för fattig också) så jag brukar få äta själv då de andra på kontoret nästan alltid äter någon annanstans. Känner jag mig rik köper jag sushi. Varje gång.

saft
13.00 Här börjar egentligen själva jobbdagen, för nu tar jag tag i beställningar. Jag försöker också att teckna minst en teckning om dagen som jag själv vill teckna, alltså en sån som ska synas i bloggen eller sådär. Det är en himla skillnad på att teckna beställningar och att teckna ”eget”. Beställningar måste ju vara likt och det är lite svårare att ta ut svängarna, men ibland tycker jag att det går riktigt bra. Allt hänger på förlagorna, de med roligast förlagor är oftast de som blir finast porträtt, så enkelt är det.
Jag börjar alltid i blyerts, med att göra en oval och sen markera ut med ett stort kryss, var ögonen och mitten av ansiktet är. Sen tecknar jag ögonen, näsan och munnen och avslutar med att få till ansiktsformen (som jag tycker är knepigast nästan) Ungefär så bygger jag upp en teckning. När all blyerts är klar och jag känner mig nöjd fyller jag i allt med svart tunn penna (från Claes Ohlsson om någon undrar) och sen suddar jag bort all blyerts och färglägger. När jag färglägger börjar jag med huden, som består av typ hundra olika lager av olika nyanser.
Ungefär nått sånt.

IMG_1577 (640x427)
15.00 Fikapaus. Vid det här laget är jag ofta rätt trött. Jag vet att det låter slött att vara trött redan vid tre när man börjar så pass sent som jag, men det tar faktiskt väldigt på hjärnkapaciteten att vara kreativ och skapa så man blir trött. Då är det bra med kaffe och på mitt jobb är de verkligen riktiga gottegrisar så man får alltid bullar eller wienerbröd och sånt till kaffet. Även om jag inte är så förtjust i sånt så är det bra för att komma igång igen.
Sen brukar jag teckna ungefär en timme till, till klockan blir 16.30, då hämtar Emil mig och vi slänger in cykeln i skåpet på hans firmabil och åker hem.
Om det är en av Emils träningsdagar brukar jag sitta kvar på jobbet till 17.00, sen går jag en promenad över till min faster som bor i närheten och sover middag i hennes gästsäng.

Så ser mina dagar ut, ganska så exakt faktiskt!
Hoppas du är nöjd med svaret Marre!

7 Kommentarer

 1. Sitter just nu på mitt jobb och smygläser och är så jäkla avundsjuk! Vilka drömdagar du har!! Villa ha!

 2. Åh så härligt! Ta tillvara och njut av att du kan bestämma själv på jobbet. Och passa på att njuta även av sovmorgnarna.
  Ha det fint!

 3. Men vad få timmar du jobbar! Någon gång i framtiden ska jag också göra de t- gå ner till deltid och göra roliga gratisgrejer i stället!

  • Haha ja det gör jag nog, men skillnaden är just att mina grejer inte är gratis så jag har ”råd” att jobba så få timmar.

   • Jag vet, men vad jag menade var att jag måste hitta gratisgrejer att göra som att t.ex. plocka svamp, cykla omkring, gå på gallerier istället för att fika/äta ute, gå på bio, flyga till andra länder och annat som kostar för det kommer jag inte att ha råd med. Jättebra att du tar tillräckligt betalt för att kunna leva på ditt arbete!

 4. Tack, Anna! Det låter verkligen som ett härligt jobb du har 🙂 Jag vet inte hur du är på den punkten, men jag skulle nog ha väldiga problem med självdisciplinen… Fast man kanske lär sig allt eftersom?

  Om man får fråga lite mer så undrar jag var du hämtar inspiration ifrån? Det verkar som att du kikar på en hel del bloggar och får visuell input den vägen, men finns det andra illustratörer, konstnärer osv som du går igång på? Musik? Film?

  Tack igen för en fantastisk blogg!

  • Självdiciplinen var jättesvår i början när jag jobbade hemifrån, men sen jag skaffade kontor så går det mycket bättre. Här finns ju ingen tv eller soffa eller så så då måste man ju jobba. Plus att det är lättare att gå hem, utan att ta med sig jobbet hem!

   Jag hämtar jättemycket inspiration från bloggar ja, nästan all min inspiration kommer därifrån. Kollar knappt på någon annan teckningsblogg eller så dock, de ger mig bara ångest och jag känner mig dålig i jämförelse eller så blir jag irriterad om jag tycker vi gör för likt haha!

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...