Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Annas Jobb!

feb 4, 2013 | Tankar och Vardag, Teckningar | 18 Kommentarer

I Sverige är en av standardfrågorna ”vad jobbar du med?”.
Jag får den frågan tre gånger i veckan ungefär, vilket är helt naturligt eftersom jag sitter i ett kontorslandskap där det kommer och går mycket folk och de flesta hajar till när de går förbi mitt kontor (de tror nog det är någon slags dagisaktivitet som försigår härinne)

Men nu tänkte jag klargöra vad det faktiskt är jag jobbar med. Fast det vet jag knappt själv för det varierar så väldigt.
Men huvudsakligen är jag alltså illustratör.
Det innebär att jag tecknar i stort sett vad som helst!
En stor del av min inkomst kommer från beställningar från privatpersoner, bröllopsinbjudningar och porträtt och headers till bloggar.

header4

(minismartinis header)

Sen kommer det in en hel del jobb från företag, där jag får teckna deras affärsidé (lättare att förstå med bilder än med text ibland), loggor, diplom och lite allt möjligt. Det här är en väldigt rolig del i mitt jobb!

diplomliten(diplom till tillvaxten.se)

Jag har även vissa stamkunder som återkommer, tex Allers där jag tecknar till deras noveller med jämna mellanrum och Jumperfabriken har jag också gjort flera jobb åt.

Jumperfabriken
(jumperfabrikens vårkollektion)

En del jobb får jag via reklambyråerna i stan, när de behöver hjälp med något som ska vara tecknat, tex en storyboard eller en speciell teckning att ha på hemsidor eller vad det nu kan vara.
Det är även via reklambyrån jag fått göra stylingjobb som tex det för elfahyllorna!
Det är det som är så roligt, att jag får göra alla roliga saker utan att behöva bestämma mig exakt för vad som är min genre!

elfa_btb_0551
(stylingjobb för elfa)

Sen är det mina två hjärtebarn, bloggen och måleriet.
Bloggen genererar egentligen inga pengar, men den ger mig så himla mycket ändå! Era fina kommentarer, att den når ut till så många och det är via den alla beställningar och nya jobb oftast trillar in. Att sluta blogga vore alltså helt otänkbart och kommer inte hända i första taget, bloggen är mitt lilla hjärteprojekt (har fått lära mig av min jobbcoatch att man har vissa saker man tjänar pengar på och vissa saker man håller extra varmt om hjärtat)
Måleriet är något som jag bara gör väldigt sporadiskt men det är ändå där jag får mest sinnesro. Tanken är att jag, när andan faller på, ska kunna vara hemma från kontoret och bara måla måla måla!
Måleriet är väldigt uppskattat och det finns till och med samlare av mina tavlor! Så himla häftigt!
Men tyvärr är måleri inte någonting man kan göra på beställning, det måste helt enkelt komma när man själv vill. Kanske just därför de är så uppskattade?

måleri
(oljemålning gjord av mig)

Vid sidan får jag ibland göra roliga projekt, som att designa tröjor eller göra mönster.

12420483-origpic-3150e2

(t-shirt som finns att köpa på universalpixel.se)

IMG_0241
(necessärer för Nässjöholm)
Herregud, jag måste verkligen ha universums roligaste jobb, nu när jag tänker efter!

18 Kommentarer

 1. Ditt jobb låter toppen! Inte därför att jag själv är något bra på att måla eller illustrera men just för att det är precis vad du vill göra och att det ger dig glädje 🙂 tjohooo

 2. Alltså Anna du är ju bara helt fantastiskt duktig! Jag har följt dig ett tag och inspireras massor utav din kreativitet och coolhet.
  Hos mig är du en tuff, ödmjuk, färgglad brud med stil och skinn på näsan!
  Ta hand om dig och fortsätt med ditt underbara jobb.
  Kram

 3. Visst är det världens bästa jobb! Lite svårt att förklara för folk i en mening när dom frågar vad man gör bara, upplever jag det som.. Många vet inte alls vad en illustratör gör eller vad ens frilans betyder, så det kan bli lite krångligt! 🙂 Men det gör ju inte så värst mycket..

 4. Du har verkligen universums roligaste jobb! Om någon frågar mig vad Jag vill jobba med så är det precis det som du gör. Men men.. jag ser en massa MEN.. jag är inte lika duktig (?!), har inte gått några utbildningar (mer än nyss ett halvår på konstkurs), jag får mitt tredje barn om nån månad, jag vet inte rent praktiskt hur det går till att göra uppdrag som att teckna en header, en barnbok eller någonting överhuvudtaget.. tecknandet kan jag.. men inte hur resten funkar. Suck. Jag skulle behöva göra praktik hos dig! 😉

  • Haha det vet inte jag heller, jag bara gör så får det gå som det går. Du är välkommen på praktik!

 5. Haha ja du har nog världens roligaste jobb även när jag tänker efter 😉

 6. Vilken fin oljemålning! Är det Alsterdalen…? 🙂

  • Ja det är det och tack!

 7. Den där oljemålningen är en av de finaste målningarna jag sett! Hade jag haft en massvis med pengar hade jag köpt den av dig (om den är till salu vill säga), men tyvärr så har jag inte det och får nöja mig med att titta på den här.

  • Haha, tack! Fast den är redan såld så du får som sagt passa på att titta här 😉

   • Asch, så typiskt! 🙂

 8. Hur har du fått alla dina uppdrag, dvs. hur marknadsför du dig? Finns du i någon ”illustratörspool” eller motsvarande register där företag kan leta upp en lämplig illustratör för deras behov, eller har alla hittat dig via bloggen, eller har du annars bara kontakter, eller hur går det till? Jag har ingen aning om hur sånt där fungerar, därför frågar jag!

  H: Karin

  • Jag har fått mycket via bloggen, sen är jag med i illustratörcentrum, men för att få vara med där måste du ha minst fem publicerade teckningar på tre år tror jag det är. Kontakter har jag också såklart, fast dom har jag skaffat mig just via tidigare uppdrag

 9. Ja, du har verkligen världens bästa jobb! Fy fasen, vad roligt det låter, även om det måste vara slitigt att vara sin egen – men värt det när man hör jobbeskrivningen!

 10. Åh vilket inspirerande inlägg, att göra så mycket som man älskar och göra det så fantastiskt fint! Men det är väl kanske så att det man tycker om att göra, det är det lättare att göra bra. Och så en stor näve talang på det. Instämmer med så många andra, underbar målning. Ja, alltihop förresten.

 11. Anna, du är så fantastisk och allt du gör blir så fint! Jag hoppas att jag också kan börja samla på dina konstverk någon dag! Man blir nästan stum!

 12. Hej Anna! Jag undrar om du har gått på konstfack och så fall vilken utbildning? (:

  • Ojdå, scrollade just ned och fann svaret på din fråga. Never mind! (;

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...