Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Annas Lapptäcke!

jul 10, 2013 | Inredning, Loppis, Pyssel | 4 Kommentarer

När man har semester så måste man sy lapptäcken, eftersom det är det roligaste som finns!
Den här gången har jag varit ordentlig och fotat hela vägen (den förra lapptäcksguiden var ju bara tecknad)

Såhär gör man:

Börja med att klippa till rutor, viktigt att de är så exakta som möjligt i storlek, annars blir täcket snett.
Jag tog ca 15×15 cm rutor.
Sen lägger du ut allihop på golvet och bestämmer vilket mönster du vill ha, tänk på att det krymper en hel del när du syr ihop det sen, så du inte gör ett för litet täcke.
Sen nålar du ihop rad för rad, såhär:

IMG_2536

Sy ihop alla lappar, rad för rad och tänk på att ha samma sömsmån hela tiden, annars kommer rutorna snett sen (jag brukar ta så pressarfoten ligger mot kanten av tyget, då är det lätt att hålla koll. Sy med raksöm.
När du sytt ihop en rad ska det se ut såhär:

IMG_2537
Sen stryker du alla rader och syr ihop dom med varann (du behöver inte sicksacka några kanter eftersom de hamnar inuti täcket)
Tänk på att om tygerna är nya, är det bra att tvätta alla först, så de inte krymper olika sen om du måste tvätta täcket senare.

IMG_2539
Sen behöver du en fleecefilt och ett bakstycke till täcket. Jag köpte filten på hemtex rea och det prickiga tyget är från Ohlssons Tyger (på halva priset!)

IMG_2540

Om man vill vara extra duktig, syr man ihop lapptäcket med fleecefilten, i alla rutornas sömmar (det är det som kallas att quilta) Tänk på att ha lös trådspänning när du gör det, annars är det lätt att filten blir knölig och alltihop blir fult.
Själva quiltningen är inte nödvändig, så är du osäker kan du hoppa över det steget och bara sy ihop filten med lapptäcket.
Sen lägger du lapptäcket (med den fastsydda filten) räta mot räta med bakstycket (det prickiga tyget) och syr ihop, glöm inte att lämna en öppning så du kan vända på täcket sen!
Sen är det bara att vända och sy ihop öppningen, för hand eller med symaskin.
Klart!!

IMG_2556

Lätt va?
Nu är det redo för alla bebissängar, dockvagnar, gästsängar eller picknickar!

(jag brukar köpa mina tyger på loppisar, det räcker med så lite för att kunna få ihop ett lapptäcke, det rosa/rödrandiga och det med äpplen är dock nya från Åhlens)

4 Kommentarer

  1. Vad tjusigt det blev, verkligen jättefint!

  2. ÅHH gud vad fint det blev, gjorde ett häromdan själv som vart ganska bra, lite snett men jag håller på och övar, haha!!

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...