Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Annas Lapptäcksguide!

aug 10, 2012 | Pyssel | 11 Kommentarer

Okej, nu ska vi se. Det här var svårare att förklara än jag trodde, men jag försöker så får ni hojta till om ni inte förstår.
Sen tycker jag vi ägnar hela hösten åt att sy lapptäcken, det brukade vi göra när jag gick på konstskola och bodde i kollektiv! Då sydde vi lapptäcken på kvällarna, drack vin och lyssnade på Winnerbäck!
Det kan vi göra nu med, fast var och en för sig, sen mailar ni bilder på lapptäckena till mig så lägger jag upp allihop på bloggen så kan vi ha en enda stor syjunta ihop!

Okej, såhär gör man:

Mät ut och klipp till en mall i kartong som du sen kan klippa dina tygbitar efter så blir alla lika stora. Tänk på att ca en cm runtom försvinner till sömsmån. Klipper du stora rutor så går det snabbt att göra klart ett stort täcke och klipper du små så tar det längre tid. De jag använder är 15×15 cm.

När du klippt ut alla bitar ska du bestämma mönstret. Lägg ut en filt eller täcke så stort som du vill ha det färdiga lapptäcket så är det lättare att veta hur många bitar som går åt. Tänk på att det försvinner massor när du syr, så det blir mindre sen än när du bara lägger ut lapparna, så ta till några extra lappar så det går en bra bit utanför täcket.
Mönstret är ju upp till dig hur du vill ha, men jag brukar börja med att lägga en diagonal rand, eller ett kors i mitten av likadana rutor, så kan man utgå ifrån det, så blir det inte alltför rörigt.

Lägg ut alla bitarna så du vill ha dom när täcket är klart, med rätsidan uppåt. Sen tar du bit för bit och lägger rätsida, mot rätsida och nålar ihop på ena kanten. Tills du får en lång rad.

Sen syr du ihop alla de bitarna i överkanten, så en hel rad i lapptäcket blir färdig.
Här syr du bara raksöm, en centimeter in och glöm inte att fästa trådarna genom att backa. Sicksacka behövs inte.

Pressa isär alla sömsmåner på baksidan, så raden blir slät och fin. Upprepa varje rad för sig tills hela täcket består av en massa rader av ihopsydda lappar.

Då syr du ihop de långa lappraderna med varann, fortfarande bara med raksöm. Sen pressar du isär sömsmånerna på baksidan.

Då är framsidan av ditt lapptäcke färdigt!
Jag brukar ta en fleecefilt i samma storlek som lapptäcket och sen väljer jag en baksida på täcket. Enfärgat, blommigt, randigt eller prickigt kanske?
Lägg lapptäcket och bakstycket räta mot räta och fleecefilten underst. Sen nålar du ihop och syr försiktigt runt om hela. Det här kan vara lite pillrigt och kör sakta på maskinen då det är ganska trögt att sy igenom tre lager tyg!
Lämna en öppning på nederkanten så du kan vända täcket ut och in när du är färdig (då hamnar fleecefilten i mitten på täcket)
Sy igen hålet för hand.

Sen syr du några stygn för hand i varje hörn av lapparna, rakt igenom alla lagren av tyg, för att fleecefilten ska hålla sig på plats och inte halka runt därinne i täcket.
Om du vill vara riktigt avancerad syr du i varje söm med symaskin, det är det som kallas att quilta. Tänk på att ha lös trådspänning på maskinen annars är det lätt att alltihop hasar åt olika håll. Den här delen är bara om du vill ha extra finish på täcket och är inte nödvändig.

Såååå, sen är det klart att användas! Tadaaaaa!
Hoppas ni förstod ungefär hur man gör, annars får ni som sagt fråga.

Ett tips om du är ovan är att börja med ett litet täcke, kanske till en bebis, eller varför inte något superlätt som en grytlapp av fyra rutor, bara för att få lite kläm på det!

Lovar att visa er mitt täcke imorgon, ifall jag nu hinner färdigt med det ikväll!
 

 

 

 

 

11 Kommentarer

 1. Guu’ va lapptäckespepp jag blir! Så snart målaren lyft plasten av allt jag äger därhemma så är jag med i syjuntan!
  Och grattis, fru Ileby, vad fint att det blev så lyckat!

 2. Vilken bra guide! 😀 Den ska jag spara, så kan jag kanske pyssla ihop ett eget täcke när jag får tid 🙂
  Du inspirerar verkligen, det vill jag säga. Kram och glad helg!

 3. Ja lapptäcken är fint. Jag har bara gjort ett men det beror nog mest på att jag gav mig på små sexkanter. Då blev det ju att sy för hand. 10 år senare var det färdigt ;))

 4. Riktigt sugen blir jag! Men det får bli EFTER mina andra projekt…..

 5. Ah lapptäcken,, klassiker 🙂 Kommer den nygifta Anna vara med på Formex förresten?

 6. Det var länge sen jag sydde ett lapptäcke, blev inspirerad av ditt inlägg och slängde ihop ett i gårkväll, oj vad roligt det var. Och med en overlockmaskin gick det supersnabbt att sy ihop!

 7. Underbart! Det här var precis den guiden jag behövde!

  • Superfint! Kan trösta dig med att mitt blev lite snett och vint det med!

 8. Innan jag läste det här var jag så himla sugen att börja på ett nytt lapptäcke, så det här var sista peppen jag behövde! Har nu börjat på ett och testar för första gången 6-kanstiga bitar 😀
  Hoppas att fler också börjat pyssla och att du får in många bilder, kommer säkert att inspirera ännu mer~

 9. Tack för inspiration och pepp! Har samlat på mig tyger , gamla som nya för att göra just lapptäcken och nu är jag på G tack vare din guide

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...