Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Annas Nya Soffa!

nov 4, 2013 | Inredning, Loppis, Pyssel | 7 Kommentarer

Ni kanske minns mitt soffprojekt jag skrev om för ett tag sen? Nu är den färdig!
Har tyvärr bara fotat med mobilbilder under resan gång, men bättre än inget iallafall.
Såhär såg soffan ut från början, en loppissoffa för 150 kronor, med smulig stoppning och slitet tyg:

stol4

Jag började med kuddarna. Började med att sprätta bort det ljusblåa tyget, försiktigt så alla hörn och kanter kom med.
Sen använde jag det blåa tyget som mall för att klippa ut det nya prickiga tyget. Då vet man säkert att det passar sen.
Sydde ihop kanten på kudden med sittdelen på samma sätt som det var på den tidigare kudden (lätt som en plätt när man har originalet att kolla på)
Sen trädde jag över det nya tyget på kudden och sydde fast det för hand på undersidan med kraftig tråd så det håller ordentligt (det går alltså inte att ta av och tvätta klädseln)
Gjorde såklart samma procedur med den andra kudden också. Då blev det såhär:

soffkudde

På plats i soffan såg det ut såhär:

stol5

Sen tog jag tag i själva soffan. Började med att lossa det blåa tyget från undersidan av soffan, sen lossade jag på det allt eftersom. På vissa ställen fick jag klippa bort det, bara man kommer ihåg att lägga till lite extra sömsmån sen när man klipper ut det prickiga tyget, så går det bra att klippa i originaltyget.
Sen när jag fått bort hela tyget så sprättade jag längs alla sömmar, för att få likadana mönsterdelar som det var på originalsoffan.
Då såg soffan ut såhär:

soffanaken

Skumgummit inuti soffan, speciellt på ryggen och armstöden var helt torrt och söndersmulat, så bra att ha en dammsugare i närheten så slipper man få gult damm i hela huset.
Jag drog bort det gamla skumgummit och sen åkte jag till Jysk och köpte nytt, det fanns på rulle där. Köpte något som hette hobbyskum och det var måtten 80×200 cm och kostade 200 kronor.
Väl hemma så klippte jag till passande bitar för ryggstödet och armstöden och häftade fast det med häftpistol (behöver inte sitta så noga och snyggt för det kommer ju tyg över sen)
När jag var klar med den biten klippte jag ut alla mönsterdelar till själva soffklädseln i det prickiga tyget (använde alltså det ljusblåa som mall även här)
Sen sydde jag ihop alla delar och drog över det över soffan, detta var bara framsidan och insidan på armstöden. Ryggdelen var för sig.
Jag häftade fast tyget med häftpistol, kom ihåg att häfta tätt och dra hela tiden så du inte får fula veck. Vid armstöden får man lägga snygga vecka längst fram och häfta fast så snyggt det går.
När det stadiet var klart såg det ut såhär (och jag var tvungen att lägga mig raklång en stund för jag var helt slut):

soffahalvfärdig

Sen var det dags för ryggdelen, som syddes ihop med utsidan av armstöden. Den här biten spikade jag på med möbelnubb. Då täckte jag de fula häftklamrarna från det tidigare stadiet med hjälp av tyg och nubb.
Nubb är för övrigt väldigt snyggt men är bedrövligt att jobba med eftersom de är så små så man spikar sig på fingrarna konstant!
Även här gäller det att sträcka och dra i tyget hela tiden. Jag började mitt bak och jobbade mig utåt sidorna.
Vik in kanten på tyget och sen spika fast, så får du snygg kanter.
Avsluta med att vända på soffan och spika fast tyget på undersidan, där använde jag vanliga spikar så det skulle sitta som berget och jag slapp slå mig gul och blå (därunder syns det ju inte ändå.
Den sista delen jag gjorde var att klippa till en passande tygbit till framsidan av soffan, den som syns under dynorna. Den spikade jag fast under soffan och översidan sydde jag fast för hand med stark tråd i soffbotten.
Sen var det klart och jag tyckte jag förtjänade en tupplur i den nya soffan på en gång!
Roligt projekt, dock väldigt pilligt och ganska tungt och svårt. Men kul! Älskar projekt som har en början och ett tydligt slut. Undrar vad mitt nästa projekt blir?

soffaklar

Tyget är från Ikea och heter Hjördis, finns i rött också och kostar ynka 49 kronor metern. Det gick åt ungefär fem meter till soffan.
Priset för alltihop, med ny stoppning, tyg och nubb gick på runt 500 kronor. Det kallar jag billig soffa!! (blod, svett och tårar icke inräknade)

7 Kommentarer

 1. Så fint det blev!

 2. åh gud vad inspirerande! jag har en gammal supersliten carl malmsten-soffa här hemma som jag har tänkt lämna in för omklädning men det är ju så galet dyrt. tänker att en kanske borde ge det ett försök att göra det själv…

 3. Soffan blev jättefin. Du är så duktig. Skön känsla att ”åka till Jysk” kan jag tänka. Grattis till körkort o fin mage.

 4. Men såå himlars snyggt det blev! Å, vilket jobb du lagt ner. Jag har klätt om en del enklare grejer och vet vilket ruskigt pillrande och vridande det kan vara, både i soffan och i huvudet. Men fint blev det. Älskar prickar! Det gör en glad!

 5. Imponerande! Väldigt snyggt!

  Jag blir nyfiken. Hur många timmar skulle du uppskatta att du har lagt ner på projektet?

 6. Jag såg att en annan person kommenterat din fåtölj som du gjorde om med lite info kring söndersmulad stoppning, men kan inte låta bli att upprepa. Det gula ”mjölet” är en latexstoppning som antagligen gjordes på 50/60-talet. Det var ett nytt och oprövat material som innehöll väldigt många fler kemikalier än vad idag är tillåtet, viss latex innehåller t.ex. formalin och ammoniak. (Formalin är en vattenlösning av formaldehyd som är cancer- och allergiframkallande.) Munskydd, ventilation och tät uppsugning är att rekommendera vid direktkontakt. Det hjälper oftast inte att ”kapsla” in en redan smulig stoppning, processen kommer att fortsätta och damma upp genom tyget eller ner på golvet.

  Sen är det sofiA som kommenterar och nämner sin Carl Malmsten soffa, jag skulle inte rekommendera att ”hemmafixa” en designmöbel då möbeln kan förlora sitt värde.

  Eftersom du själv har ett hantverksyrke (tecknare) så förstår du nog att det finns en anledning till varför yrkesverksamma hantverkare tar betalt för ett utfört arbete. Bakom priset finns utbildning eller lång erfarenhet inom området.
  Med vänlig hälsning/Möbeltapetserings student

  • Har förstått att det är giftigt, något jag inte visste innan (fast det märkte man nästan, för det var mycket obehagligt att krypa runt i det där) så antagligen ska man inte göra det själv.
   Förstår också, självklart varför det kostar som det gör att lämna in en möbel för omklädning, det är ju SUPERMYCKET jobb och väldigt mycket hantverk, men jag ville göra det själv, dels för att se om jag kunde och dels för att det var ett himla roligt projekt. Hade soffan varit designad av Carl Malmsten (som min inte var) hade jag nog inte vågat göra det själv dock.
   Tack för dina tips!

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...