Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Annas Ömma Tå!

okt 20, 2014 | Bebis | 10 Kommentarer

Jag har åsikter om mycket men försöker oftast bita mig i tungan och inte klampa in och ställa till allt för mycket oreda då jag dessutom är vansinnigt konflikträdd.
Men, är det någonting jag blir oerhört provocerad av så är det det här med föräldraledighet.
Jag vet, jag vet, alla får göra som de vill bla bla bla.
Men att välja att inte vara hemma med sitt barn alls, är för mig helt obegripligt!
Jag blir alldeles chockad och förvånad när jag hör om pappor som inte tagit ut en enda dag pappaledigt!
Alla kan inte dela lika eller ha förmånen att göra som vi och dela lika varje vecka men att vara pappaledig någon gång mer än de där fjuttiga tio dagarna precis efter förlossningen det kan ta mig tusan alla!
Om man nu inte har ”råd” att pappan är hemma borde man se över sina prioriteringar tycker jag.
Vi har hus, bil, barn och hela faderullan och egentligen bara på Emils lön för min är så minimal att den knappt räknas, ändå tar Emil ut fyra dagar pappaledighet i veckan och vi har inte behövt flytta till någon kartong under en gran än iallafall.

Barnen är små en gång. Det första åren händer oerhört mycket och jag tror även att det påverkar en hel del hur de blir sen när de blir större.
Bebisåren är ingen film man kan spela in och sen kolla på när man råkar ha lite tid över.
Den är nu och sen är det försent.
Ta vara på den.

IMG_3936

10 Kommentarer

 1. Känner igen mig väldigt mycket i den första meningen, känns som att det är mig du beskriver hehe.. När det gäller föräldraledigheten tycker jag det är självklart den ska delas och gärna så lika som möjligt. Hos oss kommer vi dela exakt lika. Jag gillar inte tanken att ”ta”min killes föräldradagar, det skulle bara vara egoistiskt av mig och dessutom leda till ett ojämställt föräldraskap.

 2. HEJA!

 3. Jag tycker att det är helt rätt att försöka dela på dagarna så lika som möjligt, men det går ju faktiskt inte alltid. Anledning är inte alltid att man inte har råd att dela, ibland funkar inte ens livssituation riktigt.
  I vårat fall så kommer jag att få min mans dagar för att jag ska kunna vara hemma 2 månader extra innan vårat andra barn kommer. Jag kunde inte gå tillbaka i bara 2 månader till min arbetsgivare och eftersom min man både studerar och jobbar samtidigt förlorar han praktik som han behöver för att kunna slutföra utbildningen. Han behöver utbildningen för att kunna fortsätta med sitt jobb.
  Min man kommer att vara pappaledig med båda barnen när nr 2 är ca 9 månader och jag går tillbaka till jobbet.
  Sedan jag blev förälder så har jag bestämt mig för att aldrig döma någon annan förälder, jag vill tro att alla gör det som vi tror är bäst för våran situation och vad som blir bäst för vårat barn.
  självklart så får man ha åsikter, men jag tror att man ska vara väldigt försiktig när man uttalar sig omandras sisituation och vad man tycker är bäst för dem.

  Tack för en härlig blogg och fortsätt ta upp viktiga ämnen!

 4. Jag håller helt med dig! Heja!

 5. Hej! Mycket vettiga tankar tycker jag. Jag är själv gravid just nu och jag hoppas verkligen att vi kan lösa det där på ett smidigt sätt när det väl är dags. Barnet väntas till sommaren, och eftersom jag pluggar tänkte jag att ”perfekt, då är jag ju ledig på sommaren ändå! Då kan vi verkligen vara hemma båda två i början iaf”. Sen kom jag på att det finns ekonomiska aspekter också… Sommar=utan inkomst för min del. Och min man har relativt låg lön. Vi får se hur det blir, jag är ännu väldigt dåligt insatt i föräldrapenning och allt sånt men jag hoppas som sagt att det ska gå att lösa så bra som möjligt. Och gärna att båda är hemma i början. Tack för en bra blogg!

 6. Det är fint, som du tänker – men det är faktiskt upp till var och en.
  Man får ta ut sina dagar tom en dag barnet fyller 8 år, eller börjar andra klass. Det kan behövas då också.
  Begriper inte varför det ska vara sån hysteri att ta ut dagar just under första året. INGET av barnets år kommer att komma tillbaka – oavsett hur mycket man filmar. Det gäller inte bara bebisåret.
  Och ansvaret för barnet – att man faktiskt delar det – sitter inte i antalet utplockade föräldradagar.

 7. Jag håller verkligen med om att man ska prioritera tid med sina barn! Däremot är inte uttagandet av föräldradagar det enda måttet på om man gör det eller inte. Just nu t ex ser det på papperet ut som att bara min man är hemma med vår 7 månader gamla dotter, och det bara 50%. I själva verket jobbar han halvtid men mestadels kvällar när hon sover, och jag pluggar heltid, men distans, och mest när hon sover, så vi är alltså hemma båda två samtidigt nästan hela dagarna, även om det ser ut som att vi inte är det. Man gör olika och har olika förutsättningar. Jag tar ju som sagt inte ut en dag nu på flera månader, men spenderar däremot nästan varje dag med min dotter.

  • Jag tar inte heller ut en enda dag, eftersom jag jobbar hemifrån.

 8. Håller med till 100.
  Boendekostnaden skiljer sig dock sjuuukt mkt åt beroende på var i Svea en bor. Om vi bodde i en mindre stad skulle vi båda kunna jobba 50% o klara oss på våra löner.

 9. Så klart att man hoppas att alla föräldrar vill spendera så mycket tid som möjligt med sina barn. Men det måste vara upp till varje familj att lösa på sitt sätt. Förälder är en lång tid, inte bara 12-18 månader. Jag tänker att det är så många bitar som ska fungera i livet och att lägga det pusslet är inte alltid helt enkelt. Det finns flera aspekter inte minst ekonomiska som boendet i större städer ofta är 5 gånger så dyrt som i Värnamo, då kanske det är svårt att dela lika på föräldraledigheten när man vill ge sin familj allt det där som du själv beskriver. Hur engagerad man är som förälder syns inte bara genom hur föräldraledigheten delas.

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...