Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Annas Stad!

mar 7, 2016 | Huset, Tankar och Vardag | 3 Kommentarer

Emily har komponerat ihop en så himla fin lista om staden man bor i. Har redan sett minst två som skrivit om Stockholm (majoriteten av bloggar jag läser verkar ju onekligen bo där) så jag tänkte jag kunde skriva den från ett annat perspektiv, nämligen pyttestaden Värnamo.
När jag flyttade hit tänkte jag bara att det var för en kort stund, bara för att slippa bo hemma. Testa lite bara. En månad senare mötte jag Emil och hade det inte varit för honom, hade jag i ärlighetens namn flyttat för längesen.
Jag har inte valt Värnamo. Värnamo har valt mig.
Värnamo är inte min stad.

När flyttade du hit: I Augusti 2008. Jag flyttade in veckan innan Värnamodagarna och när hela staden plötsligt blev ett enda stort dansgolv och folk stod på borden och drack öl, oavsett ålder, så tänkte jag att det här verkligen var ett toppenställe! De resterande 364 dagarna om året är det inte fest här dock, det märkte jag ganska snabbt.

DIGITAL CAMERA

Varför flyttade du hit:
Jag hade ganska nyss börjat blogga, hade en hel del beställningar och min faster är hyresvärd och sa att hon hade en ledig liten etta. SÅ jag tänkte att jag kunde prova att flytta och helt enkelt teckna ihop till hyran. (min pappa bodde här när han var liten, det är därför jag har så mycket släktingar här)

Vart bodde du då: Jag bodde i en jättefin studentlägenhet i Karlstad som jag verkligen älskade! Den låg på översta våningen och jag mådde så himla bra i den där lägenheten. Men när jag slutade plugga fick jag inte bo kvar såklart, så då flyttade jag hem till mina föräldrar över sommaren och sen kom erbjudandet om lägenheten i Värnamo.

DIGITAL CAMERA

Vad minns du av stan från ditt första år:
Jag blev inbjuden att vara med i något som heter Aktiv Fritid (tror inte det finns kvar dessvärre?) det var ett gäng med nyinflyttade personer mellan 20-30 år ungefär. Vi gick på after work ihop, gick på Quiz på Harrys och drack champagne på stadshotellets tak! Där träffade jag Camia, vi blev vänner och på den vägen är det. Så himla fin idé! Man känner sig mycket mer hemma i en stad när man har någon som säger hej till en.


Hur många gånger har du flyttat runt:
Sen jag flyttade till Värnamo har jag flyttat fyra gånger. Först till min etta, med rosa hall och turkost kök. Sen tvärs över korridoren till Emils lägenhet och vidare från den till en lite större lägenhet ihop. Sen hyrde vi det stora huset och till sist köpte vi huset vi bor i idag.

IMG_7975 (427x640) IMG_7960 (427x640)

 

Vart känner du dig som mest hemma: I min ateljé tror jag. Här kan jag låsa dörren, har alla mina pennor och jag sitter på översta våningen så jag känner mig så trygg och instängd på något sätt. Älskar det, känslan att ingen kan komma åt en.

IMG_5554 (427x640)

Favoritkvarter: Inne i Värnamo så är det såklart Apladalen. Speciellt på våren när det kryllar av vitsippor! Annars älskar jag Rusarebo äng.

IMG_3861 (800x533) IMG_3871 (800x533)

Favoritgata: Det finns ingen specifik gata jag gillar sådär extra mycket. Men Osuddenrundan på sommaren, med fika i cykelkorgen och Knut i cykelstolen. Det är svårtslaget!

IMG_7260

Fulaste plats:
Polishuset. Bedrövligt fult. Som en stor brun fyrkant.

Vart går du vilse: 
På Amerikaområdet. Allting ser ju likadant ut och det är så himla många små vägar åt alla håll. Tur att jag nästan aldrig är där borta.

IMG_6013 (640x427)

Finns det någon stadsdel som ditt hjärta vill undvika: Vägen upp mot Libanongården och upp mot Matjätten. Gick där jämt förut men sen en läskig kille ropade efter mig där så har jag inte gått där ensam en enda gång sen dess.

IMG_9479 (640x427)

En plats du aldrig glömmer: Åminne bruk. Här var min farfar gjutmästare, min pappa jobbade här när han var ung och det var här som jag och Emil gifte oss! Värnamos bästa plats.

silversaga_varnamo17


En plats som var viktig 2008:
 MQ´s skyltfönster. Jag fick jobb som dekoratör på MQ när jag flyttade hit och jag tyckte det var så himla roligt att skylta i det där skyltfönstret!

IMG_8932 (427x640)


En plats som var viktig 2012: 
Vårt hus. Ibland saknar jag det där huset väldigt mycket. Ljuset, lugnet, att det var så himla tyst och inte en människa så långt ögat nådde.

IMG_9364 (427x640)


IMG_9361 (640x422)
En plats som är viktig 2016: 
Min ateljé! Jag känner att 2016 är verkligen mitt år!

IMG_1026

Om du skulle flytta nu, vart skulle du helst vilja bo:
Jag skulle så himla gärna vilja flytta till min fasters stora gula hus (om jag var tvungen att flytta inom Värnamo alltså) Jag tycker att vårt hus ligger alldeles för när grannarna. Börjar få lite klaustrofobi.

IMG_6864-horz


Bästa utseserveringen om våren:
Gästgivargården på kvällen och Pelikanens uteservering på dagen.

IMG_6767 (640x427)


Bästa dansen om sommaren:
Alltså det finns typ inget dansställe i Värnamo på sommaren. Då sitter vi på Gästis uteservering tills det är läggdags och sen får man vänta med att dansa tills det blir höst igen. Inte mig emot.

IMG_8040 (427x640)

IMG_8029 (427x640)

Bästa promenadstråket om hösten:
Store Mosse!

IMG_1383 IMG_1357 (640x427) IMG_1355 (640x427)


Bästa fikastället om vintern: 
Arken. Gott om plats och massor med leksaker för Knut att leka med. På sommaren däremot, utan tvekan Ågårds lantcafé!

IMG_6015 (574x640)

Favoritmatbutik:
Coop. Deras charkdisk är fantastisk!


Och favoritklädbutik:
Öhhhhh….Lindex?

IMG_0280


All time favorite-restaurang:
Sushirestaurangen. Den godaste sushi jag ätit och jag har ätit myyyyyyyyyyyyyyyyyyyycket sushi i mina dagar!

IMG_6735

Har du något stammishak:
Vi har bara ett uteställe i Värnamo och det är Harrys. Om nu stammishak måste vara et uteställe? Annars är det nog sushin. Hon vet vad jag ska ha bara jag kommer in. Är inte särskilt varierad i min smak nämligen.


Hur länge tror du att du kommer bo här:
Om jag hade fått bestämma hade vi nog flyttat imorgon. Jag tror kanske att jag blir kvar i Värnamo, dock hade jag gärna bytt hus som sagt. Till ett med lite mer privacy.

3 Kommentarer

  1. Det känns så komiskt hur jag följde dig i så många år Anna, och sen plötsligt kom ett inlägg som fick mig att inse att vi bor i samma stad. (Dock inte detta inlägg, men det blev ytterligare en påminnelse)
    Majoriteten av det du beskriver i detta inlägg känner jag igen, Osuddenrundan har fötterna knallat runt många gånger, Åminne bruk har beskådats under såväl sommar som under vinterns karga dagar. Polishuset och dess sorgliga utseende har även jag invärtes suckat över, särskilt när en ser bilder över Värnamo stad och hur vackert det var förr…

    Det jag egentligen ville skriva till dig är Tack och Grattis. Tack för att du öppet skrivit om din bröstoperation och hur du gick till väga. Det gav mig själv sparken i baken som jag behövt och även modet att tro på att jag också kan få möjligheten att genomföra samma operation efter år och år av stor byst som varit i vägen, givit besvär och framförallt inte känts som jag. Nu, imorgon 8/3 så sker min operation och det känns ju extra kul att det både sker på Internationella kvinnodagen OCH din födelsedag! Så tack, Anna, och stort Grattis på din födelsedag i förskott!

  2. Älskar att läsa om din (och andras) städer! Själv drömmer jag om en mindre stad.. Kanske Varberg? Men jag älskar ju Göteborg, har bara börjat ta Göteborg lite för given det senaste. Det var fint att skriva denna listan och liksom reconnect ????

  3. Fint att läsa om din stad i kontrast mot Stockholm 🙂 Och roligt att läsa några axplock ur någons livshistoria också. Ha det fint! 🙂

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...