Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Annas Val!

dec 14, 2013 | Tankar och Vardag | 9 Kommentarer

Idag är det lördag och Emil är i Växjö och hjälper sin kompis att flytta så jag hade en hel dag där jag fick göra precis vad jag ville.
Jag valde att jobba. Det här är mitt absoluta förstahands val.
Att åka till ett kontor, som är helt tomt och tyst, bara surrande datorer, jag och pennorna. Ingen musik, inga telefonsamtal, inget spring. Bara tyst och mitt knapprande på tangenterna.
Åh.

För er som följer mig på instagram (heter annaritar där också) så har ni säkert inte missat att jag just nu läser världens bästa bok, nämligen Introvert: den tysta revolutionen av  Linus Jonkman.
Det är som att han skrivit en hel bok om mig och jag älskar den! Skulle vilja spara ner varje ord och kunna visa de som tycker att jag är tråkig och osocial. Visa att det inte är något fel, jag är bara inte likadan som dom.
Jag behöver det tysta för att kunna koncentrera mig, kunna gräva ner mig ordentligt bland mina pennor och papper och kan fördriva timmar med att få till den perfekta färgen.
Om jag bara får vara ifred.

Jag är likadan med allt, min farhåga med att flytta in till stan är att folk ska komma till huset för att ”de ändå hade vägarna förbi”. Jag har otroligt svårt för sådana situationer. Blir helt ställd och vet inte vad jag ska göra, känns som om jag öppnar dörren spritt språngande naken. För att jag inte hunnit förbereda mig mentalt på att behöva träffa någon.
Jag gillar besök, det är inte det. Och jag gillar människor också. Men jag föredrar både besök och människor när jag är beredd.

Jag har också svårt med ögonkontakt. Har alltid haft och kommer antagligen alltid att ha. Jag måste hela tiden tänka på att se folk i ögonen och att ta i för att inte titta bort.
Det känns som folk ser rakt igenom mig när de ser mig i ögonen och återigen känner jag mig naken.
Tänker att de kanske ser på mig att jag helst vill fly och gå tillbaka till mitt. Krypa in i mitt lilla trygga bo igen och återgå till det jag gillar.
Allt det här står det om i boken och det är det som är så skönt, att känna att det inte bara är jag. Att man kan vara på det viset också. Det är så man föddes och så man kommer förbli.

Det står också med att introverta inte blir uttråkade på samma vis som extroverta. Därför blir man ofta, som introvert, väldigt duktig på vissa saker eftersom upprepning inte tråkar ut oss.
Folk frågar ibland hur jag gör när jag tecknar, hur jag blivit så duktig och att jag måste ha någon medfödd talang eller ännu värre ”ärvt det av någon”.
Jag var inte duktigare än någon annan från början, men jag hade kanske ett större intresse för det och tröttnade inte.
Jag minns att jag tecknade av en målarbok jag hade med Kalle Anka. Jag tecknade samma Kalle Anka om och om igen, med samma stora inlevelse.
Till slut lärde jag mig linjerna, visste precis hur han såg ut. Kunde teckna honom med stängda ögon.
Jag är likadan nu, kan sitta och teckna i timmar, hela nätter igenom och är nästan som i trans, hör inte, ser inte, känner ingen hunger. Ingenting förutom tecknandet är intressant just då. Världen utanför är totalt avstängd och det är då som jag trivs som absolut bäst.
Jag kan inte ta fram en gitarr, öva tre timmar och tro att jag ska vara grym på att spela sen.
Samma sak gäller med tecknandet.
Jag har tecknat varje dag, sen jag var tre-fyra år, flera timmar varje dag. Inte för att bli duktig, men för att det gav mig sinnesro.
Duktig blir man på köpet.

Oavsett om du känner igen dig i det här eller inte, så rekommenderar jag den här boken varmt. Den absolut bästa jag läst på mycket länge!

clownjosefin

 

9 Kommentarer

 1. Undrar om man kan vara halv-introvert, eller introvert i vissa sammanhang. Då är jag nog det. Skönt att man får lov att vara som man är.

 2. Ställde mig på kö på det lokala biblioteket, blev väldigt nyfiken på denna bok!

  Ha en fin helg Anna!

 3. Än en gång: Precis jag! På pricken.
  Har också varit sån sen jag var liten.
  Ska absolut läsa boken.

 4. Känns som om det vore mig du skriver om… Kanske borde läsa boken!
  Avskyr oväntat besök, de får mig att må illa.
  Älskar att måla och rita, och har gjort det sedan jag var pytteliten.
  Har ägnat MÅNGA timmar, MÅNGA nätter till min älskade ”hobby”. Får jag inte måla, då mår jag inte bra.

 5. Jag är lika. Har oerhört svårt för ögonkontakt och har inget behov av att umgås med andra hela tiden. Har aldrig tillhört något ”gäng”, saknar det ibland, men när jag tänker efter gillar jag ju bäst att läsa en go bok för mig själv. Eller kolla på en film för mig själv, då slipper jag kompromissa om vilken film som ska rulla och jag behöver inte dela med mig av mina tankar kring filmen efteråt.

 6. Ahaa! Då förstår jag på motsvarande sätt varför jag aldrig tyckt om att öva länge på instrument (jag spelar några stycken). För att jag är extrovert (vilket också märks på många andra sätt). Jag som alltid haft komplex för att jag är ”lat” som inte övar och tycker att det är roligt att sitta och spela skalor i timmar. Men det ger mig inte sinnesro helt enkelt.

 7. Tack Anna för den fantastiskt smickrande recensionen/blogginlägget. Det låter som vi är väldigt lika! Så många nätter jag suttit själv och tecknat och bara älskat tillvaron på insidan av huvudet. Ha en fantastisk söndag

 8. Jag har läst boken Introvert: den tysta revolutionen av Linus Jonkman. Jag tycker den boken stämmer in på mej på pricken.
  Intressant bok. Det absolut värsta jag vet är när det kommer någon hem till mej utan att ha talat om det innan eller att vi bestämt en dag. Fy sjutton vad det är jobbigt, jag blir ju avbruten med vad jag håller nu på med..visst jag gillar andra människor oxå men vill gärna bestämma i förväg när vi ska ses 🙂

 9. Den måste jag läsa! Jag känner igen mig så i det du beskriver. Jag gillar att träffa gamla vänner och nya människor, men när jag är beredd. Och jag känner mig ofta liksom ansträngd i nya sociala grejer. Mingel förstår jag mig helt enkelt inte på.
  Jag såg för en tid sen den här:
  http://www.ted.com/talks/lang/en/susan_cain_the_power_of_introverts.html
  som jag kan rekommendera. Hon pratar som vikten av introverta i ett samhälle som hyllar de utåtriktade. Fick mig att känna mig bra som jag är, och inte konstig för att jag inte är så utåtriktad.

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...