Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Det Finns Inget Annat Alternativ Än Att Följa Hjärtat!

sep 27, 2012 | Tankar och Vardag | 9 Kommentarer

(foto: Jocke de Rooy)

Jag såg ett klipp igår, på Gokväll med en tjej som slutat sitt jobb inom ekonomi och blivit illustratör istället. Så himla inspirerande!

Jag har funderat mycket senaste tiden, om jag borde “klippa mig och skaffa ett vanligt jobb”. Växa upp liksom, få en lön som alla andra, kunna tacka ja ibland när det planeras spontanresor och roliga konserter istället för att alltid, alltid behöva säga -Nej tyvärr, hade gärna velat,…..men har inga pengar.

Men om jag gör det då? Om jag låser ateljén en gång för alla och lämnar in nyckeln och aldrig går hit mer?
Istället går jag tillbaka till mitt gamla liv, där jag hade ont i magen varje kväll för att jag visste att imorgon måste jag vakna och gå till jobbet, jag måste äta lunch på bestämd tid, måste dricka kaffe fort som tusan, helst utan att sätta mig ner, måste vara trevlig mot kunderna, måste kunna sortimentet, måste ha arbetskläder som är för korta i livet och stramar på fel ställen, måste komma i tid, måste vara koncentrerad, kan inte hålla på och dagdrömma om målarfärger, papperskvalitéer och pysselideér!
Om jag gör det, stretar emot allt som faller sig naturligt och roligt, allt som är jag – ja då får jag en lön på kontot. En riktig lön.

Då kan jag åka på resor, kan spara pengar i fonder och pensionsspara, kunna köpa kläder och dyra skor, kunna äta mat ute istället för fiskpinnar från igår, kunna gå till tandläkaren och inte gå i ekonomisk konkurs när tvättmaskinen går sönder.

Är det värt det?

Nej. Det kommer aldrig vara värt det. Hur jag än försöker motivera mig att ha ett “vanligt” jobb, så är det ändå aldrig värt det.

Känslan att låsa upp sitt kontor, som bara är mitt, mitt skrivbord, mina pennor, min stol, mina papper. Få ta en kopp kaffe, vänta tills det svalnat lite. Läsa lite mail, kolla lite på bloggar. Sen bli attackinspirerad och måste dra fram alla finaste papper och de bästa pennorna och sen inte gå utanför dörren på timmar. Bara begrava hjärnan i tecknandet. Inte tänka, inte se något annat, glömma bort kaffet helt och sen, när alltihop är färdigt, tycka att fiskpinnar från igår, ändå är det godaste som finns.
För det smakar precis som oxfilé om man kryddar det med sitt drömliv!

9 Kommentarer

 1. har du inte råd att gå till tandläkaren??

 2. Men det kommer ju kanske en tid när din dröm blir till den där lönen på kontot. När du slipper jämföra det där. Tycker verkligen du ska följa drömmen och göra det du är bra på, så kommer belöningen så småningom!

 3. Jag känner så väg igen mig i dina tankar, Anna! Jag är egen företagare sedan sju år, har just påbörjat mitt åttonde verksamhetsår, och det har varit ordentligt tufft. Att hela tiden välja bort, hårdprioritera mellan allt det roliga, en lätt oroskänsla för hur de närmaste månaderna ska bli. Ja. Jag förstår precis.

  Det jag vill säga dig, från en som har hållit på i några år, är att det blir bättre! Jag vet inte hur länga du har kört i egen regi men precis som du säger så mår själen så bra av det och med din otroliga talang så är jag helt och fast övertygad om att det snart kommer mås bättre i plånboken också.

  Idag har jag mitt företag i ett eget hus på gården, jag jobbar heltid med leveranstider på 4-6 månader eftersom det är fullt i orderboken och jag vill inte vara någon annanstans!

  Hejja Anna! Du är inte ensam, men du är väldigt klok.

  • Åh vad fint att höra att du förstår hur jag menar! Det hjälper väldigt mycket, och innerst inne hoppas man ju alltid det där stora ”brejket” kommer. Önskar bara att det gjorde det igår.

   Tusen tack för din kommentar!

 4. Du är för duktig och inspirerande för att ha ett vanligt 9 till 5 jobb. Men jag kan förstå det jobbiga att inte ha cash till det man vill göra. Men du borde kunna få ordentligt med snurr på det här.

  Har du någon projektledare/marknadsförare förutom det du gör själv? Det finns massor med sådan lösningar. Kanske vore något att testa.

  Kan tipsa om Seth Godin som har spännande idéer och tankar kring det här med marknadsföring. Denna är riktigt bra för dem som jobbar med kreativa yrken.

  http://www.youtube.com/watch?v=gcNqzpyKbSs&feature=related

 5. ”För det smakar precis som oxfilé om man kryddar det med sitt drömliv!” ÅÅÅÅÅH så bra skrivet! HEEELT jävla rätt! pepp!

 6. ”För det smakar precis som oxfilé…”
  Jag säger det som redan sagts en gång till, så jäkla bra mening! Jag började lipa då jag läste. Att följa sitt hjärta och tro att det ordnar sig. Hur ska man annars göra?
  Fortsätt med fiskpinnarna!

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...