Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

En målning blir till.

sep 2, 2020 | Allmänt | 6 Kommentarer

Jag håller på med en stor oljemålning just nu. Målningen är ett beställningsjobb. Från början sa jag att jag aldrig vill måla på beställning, då risken finns att det tar bort det roliga i måleriet, men nu har vi lagt upp det så att jag bestämmer i stort sett allt. Kunden har önskemål om vissa färger och kanske teman, men sedan har jag tolkat det fritt och gjort en skiss som kunden får godkänna. Idén är alltså att man helt enkelt vill äga en Ileby-målning, man vill ha något som känns unikt och som inte blir tryck och någon som är målat för just den kunden. Mått får man såklart bestämma också.
Såhär såg skissen ut.

Nästa steg var att klippa till en passande bit linneduk (linne är lättare att spänna upp och få ordentligt spänd än vad bomull är, men är också betydligt dyrare, om ni går i köpa-duk-tankar) Just den här dukenbiten är 140×120 ungefär, men den färdiga målningen blir 130×110 cm. Jag gillar att måla först och spänna upp sen, men det gör man ju som man vill. Men jag gillar när motivet även går runt kanterna och då är det lättare att göra det i denna ordningen.
Tänk på att räkna med att det går åt ca 5 cm runt om att spänna upp med, dvs runt kilramen och sen lite att kunna dra och häfta i.
Jag gjorde en snabb grund med mina flashefärger som torkar snabbt, så jag visste på ett ungefär hur jag ville ha målningen.
(att göra en grund i flashe eller akryl går bra att sedan måla olja på, men tvärtom funkar inte, alltså olja i botten och sen akryl. Det fäster inte åt det hållet)

När grunden var klar ägnade jag mig åt detaljarbetet i olja. Började med tjejens ansikte och hand. Sen vidare med bakgrunden bakom handen och ränderna på skjortan.

Här har jag gjort färdigt mycket av tjärnen i bakgrunden, den andra kvinnan och himlen är också påbörjad. Notera också att hon i bakgrunden har fått annan frisyr än vad hon hade på originalskissen. Sånt där ändras längs vägen hela tiden.

Såhär ser den ut just nu. Fönstret har fått detaljer (extra nöjd med skuggningarna på insidan av fönsterkarmen) skjortan har fått mera djup i ränderna och även det ”vita” har fått form. T-shirten som hänger på tork är färdig och tjejens hår i bakgrunden har fått ljus. Här har jag också valt att byta färg på himlen så det är vitt istället för blått bakom handen.

Nu återstår:
– Byta färg på den blåa ”trekanten” som blir bakom armen.
– Lägga till mörka träd i förgrunden på tjärnen.
– Måla husfasaden, skugga och göra den mer färdig, antagligen kommer den gå hela vägen upp sen.
– Måla dit en tvättlina som tröjan hänger på.
– Att måla flera utblommade maskrosor.
– Spänna upp målningen på duken och leverera den till kunden!

Återkommer med bilder på det färdiga resultatet så småningom.

6 Kommentarer

  1. Så roligt att få se och läsa detta!

    • Kul att du gillar det!

  2. Wow! Så himla kul att följa!

  3. Alltså ”man vill äga en Ileby-målning” – hur coolt är inte detta! Häftigt att vara en sådan framstående konstnär – sjukt bra jobbat!

    • Haha oj vad snofsig det lät nu när jag läser det. Men det är ju faktiskt så

  4. Wow, det här var jätteroligt att se, hur dina tavlor växer fram. Så himla fin, du är så otroligt duktig!!

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...