Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Frågor Om Illustratörsyrket!

nov 6, 2014 | Tankar och Vardag, Teckningar | 3 Kommentarer

Jag fick ett mail från tre tjejer som skrev ett arbete om att jobba som illustratör. Tyckte frågorna var bra så jag tänkte jag kunde visa det även för er.
Håll till godo:

Namn: Anna Ileby

Ålder: 30

Bor: Värnamo, Småland

• Vad har du för bakgrund? Hur började du din karriär som illustratör?

Jag ville bli konstnär från början men eftersom jag inte direkt har några nyskapande, världsomvälvande idéer så gled jag in på illustratörsbanan istället och det har jag aldrig ångrat. Jag har iallafall tre års konstskola i ryggen, lite extra kurser i konstvetenskap och bildberättande och en liten sväng av textil också.

• Vad för typ av illustrationsjobb får du oftast? -Varför?

Beställningsjobb från privatpersoner. Teckna deras barn, till bröllop eller julklappar. Från företag är det däremot mycket mer blandat, allt från att teckna maskiner till kaniner, tanter eller skor. I stort sett vad som helst!

• Vad för typ av illustrationsjobb betalar mest?

De från större företag, de ger mer pengar i ett svep. Men beställningsjobben åt privatpersoner ger en liten med strid ström av pengar så båda sorterna behövs.

• Är det bäst att kunna visa bredd eller att vara nischad? -Är du nischad eller bred?

Tja jag vet inte riktigt. Jag är ganska inriktad på porträtt men det är ändå inte det jag oftast tecknar när jag gör jobb åt företag så jag vet inte. Men bättre att va riktigt vass på något än lite medelmåttig på mycket tror jag.

• Hur knyter man kontakter?

Väldigt olika. Jag är ganska osocial men rolig och får man folk att skratta så kommer de ihåg en! Jag går på lite olika events men mest så får jag jobb via mun mot mun metoden. Någon var nöjd med mig och berättade för nästa osv.

• Hur sker första kontakten med uppdragsgivare/kund?

Oftast får jag ett mail att de sett mina bilder på bloggen/instagram/illustratörcentrum och att de har ett uppdrag de behöver hjälp med. Sen får man prata om vad och hur och sedan får man sätta sig ner och fila på ett passande pris beroende på jobbets omfattning.

• Kan du beskriva den praktiska processen från första kundkontakt till faktura?

Som sagt, brukar få ett mail om ett uppdrag, sen kommer vi fram till hur man vill ha det. Bollar lite idéer och jag skickar en offert. Sen gör jag lite olika skissförslag som de får kolla på. Efter de har ändrat och alla är nöjda gör jag ett original som skannas in och skickas till kunden. Sen skickar jag faktura och alla är förhoppningsvis glada och nöjda.

• Hur tar man betalt? Hur brukar du bestämma pris?

Till privatpersoner har jag ett fast pris beroende på storlek och hur många som ska vara med på bilden. Till företag är det lite trixigare. Man måste komma ihåg att ta betalt för eventuella ändringar och skisstadiet och allt det också. Om man har svårt att veta priset kan man ringa Svenska tecknare och fråga.

• Dokumenterar du din arbetsprocess på något sätt?

Ja jag brukar fota skissen och sen den färdiga bilden

• Har ni någon gång behövt lämna ifrån dig något du inte känt dig helt nöjd över?

Ja alla tycker ju inte alltid som jag, tyvärr haha! Så ibland får man göra en variant på en teckning som man själv inte hade valt. Det är väldigt svårt att inte lägga in sin personliga smak när man jobbar.

• Hur får du dina uppdrag?

Oftast har de sett mina bilder någonstans, på min blogg eller någon annans, på illustratörcentrum eller hört talas om mig.

• Måste du söka dig till jobb själv och vart/hur hittar du dem i så fall?

Det gör jag väldigt sällan. Det liksom går av sig själv.

• Blir du anlitad av en byrå, agentur eller företag i vanliga fall?

En del illustratörer har agenturer som representerar dem, det har inte jag. Oftast blir jag kontaktad av företagen direkt men ibland går det via en byrå.

• Hur går du till väga när du ska komma på ett motiv utifrån en brief?

Det kommer av sig själv. Så fort de berättar vad de tänkt så får jag en bild i huvudet och det är oftast den som blir slutprodukten också.

• Var söker du inspiration oftast?

På nätet. Pinterest, bloggar eller instagram.

• Jobbar du mest digitalt eller för hand?

Nästan bara för hand. Jag förstärker färgerna och fixar lite i datorn efteråt så det ska bli så likt originalet som möjligt.

• Vilka tekniker/medium använder du oftast?

En miljard olika varianter av markers! Men ibland akvarell, färgpennor eller blyerts.

• Konkreta tips i metod, hur man börjar, lär sig, hittar texturer, penslar tutorials, forum osv?

Man övar. Tragglar och övar och vågar testa. Då lär man sig bäst. Jag lärde mig extremt mycket av att gå på konstskola och traggla kroki fem timmar om dagen i ett år!

• Hur funkar det med copyright när man använder sig av referensbilder? -Hur gör du?

Är det en konstnärlig tolkning brukar det oftast vara okej. Annars kan man ringa Svenska tecknare och fråga, de vet allt!

• Vad är de bästa råden du kan ge till någon som vill arbeta som illustratör?

Hitta din stil! Att apa efter någon annan gör dig aldrig till en bra illustratör. Va beredd på att leva på nudlar men priset är att man får teckna jämt!

annaritar

3 Kommentarer

  1. Kul att höra om ditt jobb och hur det funkar!

  2. Bra frågor och svar. Intressant att få ta del av en illustratörs arbete.

  3. Gud så bra inlägg! Jag har en fråga om du har tid att svara, jag blev kontaktad av en tjej som vill trycka en av mina bilder på klistermärken. Det är för en feministisk universitetsklubb i La, alltså inte klubb som i nattklubb utan som i förening. Det är ju för en bra grej så jag vet inte om jag ska ta betalt eller ej? Och i såfall hur mycket är rimligt? Jag har verkligen iiiiingen aning, har aldrig blivit kontaktad av någon som vill ha mina bilder tryckta på något förut, förutom lite porträttbeställningar. Vore supertacksam för svar verkligen, du är grym!

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...