Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

”Glad att vara med”

okt 15, 2012 | Tankar och Vardag | 10 Kommentarer

I min bransch, eller i vilken som helst där man är sin egen skulle jag gissa, kommer ofta problemet: prissättning.
Här är en liten lista med saker jag brukar få som svar:

 • Men det här är ju en JÄTTEBRA chans att nå ut till fler, du kommer få massor med jobb efter det här! (dvs du borde jobba gratis-underförstått)
 • Du som är ny i branschen kan ju inte ta lika mycket som någon som varit med länge (jag har haft mitt företag i snart fem år, har en mer än gedigen CV och dessutom en blogg som når ut till tusen och åter tusentals läsare varje dag)
 • Du kan få välja kläder från vårt företag, för flera tusen kronor om du gör det här jobbet åt oss (dvs småpotatis för dom som SÅKLART inte betalat lika mycket att tillverka kläderna som de säljs för till kund)
 • Alltså vi använde jättegärna dina tjänster, men eftersom vi är ett litet företag/förlag/tidning/märke så har vi ju ingen budget tyvärr. Men vi har gäääääääärna med dina bilder, ett byte kanske?
 • Osv osv osv i all oändlighet, amen!

Ibland blir jag så trött och slutkörd, kroppen stänger av och strejkar och jag orkar inte mer.
Jag har ett hus, en ateljé, behöver äta åtminstonde ett mål mat om dagen och kunna ringa kunder och läsa mail.
De sakerna kostar pengar. Massor med pengar. Speciellt när man inte har några, då känns det som allt det där kostar miljoner.
Då ge jag blanka fan i om jag ska vara glad att synas i eran tidning, att göra en väggmålning på din vägg eller designa era kläder!

Om folk kunde byta för en dag, så skulle de gladeligen betala frilansare vad de kräver i ersättning sen. För det rör sig om minimibelopp om ni jämför med andra!

Nu åker jag på bröllopsresa. Herrå.

10 Kommentarer

 1. haha, du har så rett! Sånn er det for meg også. Og venner som spør alltid om en liten tjeneste, en liten logo, en liten illustrasjon. det tar ikke så lang tid det? Ja det gjør faktisk det… Ha det fint i Sicilia! Ciao!

 2. Heja dig! Och stå på dig. Jag förstår precis din ilska. Varför ska det kreativa arbetet vara gratis? Mycket underlig inställning.

 3. Ha så trevligt!

 4. Word! Så sant!

 5. Väl jävla rutet! Man ska veta sitt värde, och informera alla om det som inte vet!

 6. Some genuinely nice and utilitarian information on this website, besides I conceive the pattern has got great features.

 7. Håller helt med dig, varför ska du ställa upp gratis för andra affärsverksamheter, de tar väl betalt för sina tjänster i andra änden? Jag är också egenföretagare men jobbar som konsult inom fastighetsbranschen och det händer aldrig att något företag ber mig jobba gratis, kan inte se att det egentligen skulle vara någon skillnad gentemot det du gör?

  Att ibland (när man har tid, lust och ork) ställa upp för vänner som privat behöver lite begränsad hjälp inom mitt område, det gör jag gärna. Fast om det skulle vara mer omfattande och de i annat fall hade köp tjänsten av någon annan, då hade jag tagit betalt men gett kompis-pris, antar att du kanske resonerar likadant. Typ om bästa kompisen vill ha hjälp med en bröllopsinbjudan kanske man kan göra det gratis men om en bekant vill ha ett porträtt att ge bort som present tar man betalt?

  Ha en riktigt skön resa med din man!

 8. Du har iallafall råd att åka på bröllopsresa, tur det!

  • Det har jag absolut inte, men vi önskade oss pengar i bröllopspresent för att kunna åka, så det är våra vänner och familj som betalat resan

 9. Du har helt rätt. Jag har vänner som är i samma sits, som ständigt får höra att de borde gå ner i pris, att de tar för mycket betalt, att de borde vara tacksamma att de får några erbjudanden överhuvudtaget och yadayada. Tycker det är helt rätt att du ryter ifrån, för det uppmuntrar även andra att upprätthålla vad deras skapande är värt. Även om man älskar sitt jobb kan man inte göra det gratis. Och man ska inte behöva skämmas över att tycka så.

  Ha nu världens bästa bröllopsresa Anna!

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...