Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Hur definierar man en Konstnär?

aug 24, 2020 | Allmänt | 14 Kommentarer

Ett konstmuseum i trakten utlyste nyss en öppen ansökan för alla verksamma konstnärer i Småland, att få ställa ut på museet som en del att hjälpa till då kulturarbetare är hårt drabbade av pandemin.
Kravet för att få ställa ut var att du gått högre konstnärlig utbildning, haft utställningar eller är verksam konstnär och har så varit under de senaste fem åren.

Inga bilder. Bara detta.

Så jag skickade in, trots att jag varken har gått Konstfack eller haft särskilt många utställningar de senaste åren, så är jag sannerligen en ytterst verksam konstnär, då det varit min huvudinkomst och heltidsarbete de senaste åtta åren.

Jag kom inte med. Uppfyllde inte kraven.

Sååå, vad definierar då en konstnär kan man tänka?
Papper på fullgjord utbildning på Konstfack tex – absolut.
Flera utställningar – absolut.
Men sen då?
Jag har gjort över tusen beställda porträtt de senaste åren, konstnär då? – nej.
Sålt originalmålningar för flera hundra tusen kronor bara i år, konstnär då? – nej.
Sålt runt 100 konsttryck på ett halvår, konstnär då? – nej.
Försörjer mig själv och mina barn genom att måla, konstnär då? – nej.
Har så högt tryck på beställda målningar att jag fått införa beställningsstopp, konstnär då? – nej.

Tycker bara att det kan kännas snävt att just utbildningen är viktig, hur man blev konstnär är väl oviktigt? Det viktigaste är väl att man blev det?
Sen att medverka i utställningar, det finns ju massor med andra sätt att visa sin konst än på gallerier?
Jag säljer mycket hellre en målning via instagram än att sälja den via ett galleri och betala 40% av pengarna till galleristen, gör det då mig till en mindre värdig konstnär?

Ursäkta min bittra inställning, men hade jag blivit bortvald pga av mina målningar, kvalitén på mitt måleri eller så hade jag kunnat ta det. Men att bli bortvald redan innan slår mycket hårdare. Att inte ens få en ärlig chans.

Tack och hej.

14 Kommentarer

 1. Alltså blir nästan ledsen av att läsa detta ? när jag läste om det att dom sökte efter konstnärer i Småland , så tänkte jag för mig själv , wow tänk när man är så skicklig och erkänd konstnär som Anna Ileby , då kan man skicka in en ansökan … och så skriver du detta ?

  • Blev oerhört besviken kan jag lova

 2. Tycker det är en märklig gräns, väldigt tråkigt eftersom det alltid funnits konstnärer som är sk”autodidakts” dvs självlärd, om en då går in och tar ett samtal med sin region så kanske det går att diskutera. Att det är krav på utställningar mm. Är ju såklart rätt. Det går att bli medlem i ex KRO genom artbildning bedömd av en jury. Jag tänker:ifrågasätt!!!

  • Jag har ju tre års konstutbildning, men inte på högre nivå än eftergymnasial, så kan förstå att det kan vara ett krav. Men det borde inte slå högre än att faktiskt försörja sig som konstnär

 3. Om inte ens du är yrkesverksam, då är det ju inte många som är det! Vilka är det som gör urvalet? Tänker att det kanske är skillnad på urvalet om det är kommunens tjänstemän, en jury eller konstmuseets egna personal.

  • Skulle gissa att det är en jury som hör till museet. Och som sagt, de går inte alls på vad jag målar, utan vilken utbildning jag har.

 4. Tråkigt med så snäv inställning och jag förstår att du är besviken. Jag har examen från konsthöskola, dock bara BA, inte Masters, och även om det går bra för mig konstnärligt och jag är representerad av ett välkänt galleri så möts jag också av det här att jag inte har “full utbildning” pga att jag aldrig gick Masters. Jag kan därför tex inte undervisa på konsthögskola, bara vara gästlärare, trots att jag gjort mycket mer än många som undervisar och knappt gör konst själva längre men har gått den akademiska vägen. När jag tänker på din konst så tycker jag absolut att du borde kunna ansöka till grejer med dina olje/akryltavlor, men dina porträtt faller nog mer in i illustrationsfacket när det gäller ansökningar, inom samtidskonsten så ses ofta “illustration” som väldigt separat och inget jury/bedömare gillar att se i ansökningar, så ett tips är att fokusera på målningarna enbart och inte ta med illustrationsuppdrag i ansökan om du ansöker till utställningar/saker inom samtidskonst (vet att du denna gång inte ens fick visa verk men i kommande ansökningar, då det brukar ses som för kommersiellt). En kompis till mig försörjer sig på att göra poppiga digitala målningar av kända byggnader och när han gick masters i fri konst tyckte de inte alls om det utan tvingade honom att göra helt andra grejer eftersom det inte platsade inom samtidskonst tycke de, så illustration vs. Samtidskonst är alltid en grej, oavsett om man kan försörja sig eller inte. Så mitt tips är att se till att vinkla ansökan beroende på vad det gäller, t ex om du ansöker till en utställning kanske du enbart ska nämna utställningar du haft/klienter som köpt dina fria (icke porträttbeställnings) målningar. Vet att det kan kännas trist, men att separera porträtten och målningarna som två skilda saker är mitt tips ! ?

  • Hej!

   Tack för din kommentar. Jag ser de två som helt skilda och skulle aldrig nämna porträtten i en ansökan, dock ser jag ändå att jobbet ändå är som konstnär oavsett om jag gör illustrationer eller konstverk så är jag ändå på det stora hela en verksam konstnär. Skulle heller inte ställa ut några av illustrationerna på något större galleri utan då bara ha med mina målningar. Så vi är helt inne på samma spår

 5. Så man behövde inte ens lämna in sina konstverk till en jury utan man behövde lämna in att man gått på konsthögskola?? Ska man skratta eller gråta..

  • Hade i vanliga fall hållit med dig, men nu är syftet med utställningen att ekonomiskt stötta konstnärer, genom att ställa ut alla som uppfyller kraven och sedan låta pengarna för sålda verk gå oavkortat till upphovspersonen.

   Väldigt tråkigt dock att Anna hamnade mellan stolarna här.

   • Jag håller helt med dig, trodde bara jag skulle kvala in som konstnär…

  • Nja man ska styrka att man är konstnär med att antingen ha papper från högre utbildning eller visa att man är verksam genom utställningar och den biten köper jag absolut!! Förstår att det bara är konstnärer och inte hobbyvarianten som ska ställa ut. Det va bara det att jag inte trodde jag skulle hamna i hobbyfacket när jag levt på det så länge

 6. Du är min favoritKONSTNÄR! Om jag kände dig skulle jag nog gilla dig väldigt mycket med.
  Jag är gymnasieingenjör med 30 års erfarenhet i min bransch, blir ofta omsprungen av oerfarna högskoleingenjörer. Sedan ska jag ” hjälpa till” lite i deras projekt. Förstår dig så väl. Kan inte göra mer än att uppmana mina barn att plugga järnet, för pappret är bättre biljett än kunskap känns det som.

  • Tack!! Ja tvärr är det ju det. Vet många som gått konsthögskola som varken jobbar med konst eller är särskilt bra på det men det är oviktigt

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...