Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Hyra vs Köpa!

apr 10, 2012 | Huset, Inredning, Loppis, Pyssel | 5 Kommentarer

Nu reder vi ut det här med att hyra ett hus, eller en lägenhet med för den delen. För jag har fått massvis med kommentarer om hur vi tänker när vi gör om i ett hus vi ”bara hyr”.

För det första hyr vi på ”evig tid”.
Vi har alltså tänkt stanna här en stund, och visst kanske höjer vi värdet på ett hus som inte är vårt. Men ska vi gå runt här i tio år och tänka ”faaan vilken ful tapet, men jag tänker minsann inte byta för tänk om jag ska flytta om tio år!”

Vi gör inga jättedrastiska åtgärder med huset. Vi har målat om köksluckorna och bytt kakel i köket vilket gjorde ENORM skillnad.
Hade vi ägt huset hade vi kanske byggt om hela köket men små förädringar kommer man långt med om man har en lite budget och ”bara hyr”. Dock ska man nog kolla med hyresvärden först om du planerar att måla om köksluckorna.

Såhär har jag tänkt i alla lägenheter jag haft (bara hyresrätter)
Jag har alltid målat om och har jag inte fått måla om har jag gjort det ändå men sen återställt det när jag flyttat.Vi har målat taket orange, haft en skrikrosa hall och målat stora väggmålningar på väggarna.
Som sagt, allt är tillåtet så länge du återställer det sen.
Så släpp det här att man inte får göra något i hyreslägenhet, det är bara fantasin som sätter stopp!
Har man en jättepetig hyresvärd är mitt tips att sätta upp tyg på väggarna. Sätt fast med häftstift och sen spraya lite med vatten så blir det slätt.

Jag är den mest hemmakära människan som finns, får nästan lite ångest när jag måste vara hemifrån för länge. Helst skulle jag låsa in mig och aldrig gå ut, men Emil tvingar mig att träffa folk med jämna mellanrum, haha!
Jag trivs inte om det inte känns ”hemma” och det gör det inte om det inte är mina färger, mina möbler eller min stil.
En gång hyrde jag en möblerad lägenhet i tre månader. Jag har ALDRIG längtat efter mina saker så mycket som då!
Fånigt säkert, att man fäster sig så vid saker.
Men jag känner mig inte trygg om jag inte får ”boa in mig”.

Det finns fortfarande jättestora förändringar jag drömmer om att göra med huset, men som är för stora för att göra på ett hus som inte är vårt.
Min stora dröm just nu är att renovera uthuset och bygga om det till en gårdsloppis.
Men det får bli i framtiden…..

Här kommer mina bästa ”göra-om-tips”:
– Häng upp ett fint tyg på väggen! Lätt att byta ut efter säsong och mycket smidigare än tapet. Åhlens har de absolut finaste tygerna!
– Gör en tavelvägg! Köp massvis med ramar på loppis, måla alla i samma färg och häng allihop tätt, tätt ihop. Vill du få det extra tjusigt, målar du en ruta på väggen först i någon skrikig färg, tex orange, sen hänger du alla ramarna innanför rutan.
– Sätt upp många hyllor. Det gör det hemtrevligt och väggarna blir inte så stora och vita. Ställ i ordning små stilleben och försök hålla det någorlunda i färg, så blir det mindre rörigt.
– Färgsortera böckerna! Världens snyggaste inredningsdetalj.
– Köp kakeldekor! Köp dock inte de där svindyra som finns färdigklippta på typ lagerhaus, köp färgad, självhäftande plast i färgaffären istället. Då får du betydligt mer till mycket lägre pris. Tror det kostar runt 50-lappen för en meter. Det brukar räcka till ett helt kök eller badrum (om du bara gör en rad)
– Ta bort en kökslucka och klä in hyllplanen med fint papper! Sen har du ditt finaste poslin på de hyllorna. Gör superstor skillnad i ett kök och är lätt som en plätt!
– Köp möbler på loppis och måla om. Är alla dina stolar vita? Måla en av dom gul!
– Måla om på oväntade ställen, varför inte ett limegrönt element?

Här kommer en hög med bilder på hur jag haft det i mina lägenheter genom åren:

5 Kommentarer

  1. Kul med lite enkla tips som förändrar massor=) Håller helt med om Åhléns tygr, har blivit helt förälskad i två retrotyger som jag ska införskaffa så snart det bara finns pengar! Gillade verkligen din ”ölhävarbrud” =D
    http://isabitensblogg.blogspot.se/

  2. Håller helt med dig! Klart man ska måla om eller göra annat småfix för att trivas i sitt hem, även fast man hyr. Kanske inte värt att renovera hela badrummet tex, men måla lite väggar behöver inte bli så många hundralappar.

    Bra tips i övrigt, jag gillar din inredningsstil – men har det gärna lite mer dämpat (/fegt?) hemma hos mig själv.

  3. Sa fint, sa inspirerande! Fler tips tack! ps. Jag hittade dig genom Underbara Clara

  4. Älskar din ”gamla” stil att inreda. Klart en av de hemtrevligaste stilerna som finns !

  5. Gud vilken fin fåtölj! 😀 Spännande att följa ert husfixande, längtar själv efter att bo i ett eget hus, lägenheten börjar kännas på tok för liten… jag behöver ju en verkstad och en ateljé ju! 🙂

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...