Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

– Men Anna, hur ska det kunna gå?

mar 22, 2013 | Tankar och Vardag | 21 Kommentarer

Igår hade jag och Emil samtalet jag bävat inför, väntat på och tassar på tå omkring.
Samtalet om mitt jobb, att tänk om det inte går?

I ett och ett halvt år har jag haft mitt eget kontor i stan, med utsikt över hustaken, kaffemaskin och en egen dörr att stänga.
I ett och ett halvt år har jag haft mina egna arbetstider, mina egna regler och mitt eget tempo.
I ett och ett halvt års tid har jag varje dag, andats in och tänk att herregud, vad jag är lycklig som får göra det här.
I ett och ett halvt års tid har jag känt mig stolt, och duktig och kababel, som får det att gå runt.
I ett och ett halvt år har jag vänt och vridit på varje krona, satsat och hoppats att ni ska gilla det jag gör.
I ett och ett halvt år har jag haft lite lite ont i magen för framtiden.
I ett och ett halvt år har jag varit så evinnerligt lycklig över mitt fina lilla jobb.

Men jag är inte rik. Långt ifrån. Jag har inget ”den 25:e” och jag kan inte åka på weekend med min man när vi behöver andas.
Jag har för tillfället inte råd att varken klippa mig eller gå till tandläkaren men jag tänker FAN inte ge mig!
Min största skräck och mardröm är att behöva låsa kontoret och lämna in nyckeln, att aldrig komma tillbaka hit mer och att känna att jag var tvungen att ge upp.

Ge upp för at det är för stort, för svårt och för påfrestande.
Emil har också drömmar, drömmar han inte kan förverkliga för att vi inte har råd.
Han får inte heller åka på weekend med sin fru, inte köpa ipad eller den dyraste köttbiten. För då har vi inte råd.

Allt hänger på mig.
Måste få det här att funka.
Det är inte så lätt att vara egen och liten och försöka hålla näsan ovanför vattenytan.

Men jag vill det här.
Mer än jag någonsin velat något annat.
Snälla, låt det gå!

21 Kommentarer

 1. Åh, så jag känner igen mig! Det här kanske inte är någon tröst egentligen men jag säger det ändå. Du behöver mer tid! 1½ år är ingenting som egen företagare. Jag skulle säga att det behövs minst tre år för att veta om det är värt det eller inte.
  Jag är inne på mitt 8:e år som egen företagare i textilbranschen och det har varit motiga, härliga, skräckfyllda, roliga, utvecklande, föränderliga, förunderliga och tröttsamma år. Inget år har varit det andra likt.
  Jag har hela tiden vetat att jag vill göra det jag gör, samtidigt som jag har tillåtit mig att tänka tanken att det är OK om det faktiskt inte går. Om det skiter sig så är jag inte en dålig människa med ett misslyckat liv, jag var bara inte på rätt plats vid rätt tillfälle. Kanske det då öppnar sig någon möjlighet som jag inte sett tidigare.

  Det går inte att veta nu hur det ser ut om 6 månader. Det går inte att nu veta om hur det ser ut om 1 år. Det enda du vet är att du vill satsa på det här och att du är villig att göra uppoffringar. Sätt en gräns för dina uppoffringar och var ärlig. Jag var väldigt nära att kasta in handduken år 3, men jag tog hjälp och lyckades undvika att göra det. Vilken tur när jag ser på mitt liv i dag!
  Att vara egen är ett maratonlopp för resten av ditt liv. Även om ekonomin blir stabilare så slutar man aldrig oroa sig. Den enda som kan avgöra om det är värt det är DU!

  Du är bäst, Anna! Glöm inte det, hur det än går med företaget. <3

  • Gud vad skönt, precis en sån kommentar behövde jag! TACK!
   Jag vill inte ge upp, men hur ska det gå om vi får barn och jag inte har råd med blöjor? Sånt där går jag och gruvar mig inför, men den dagen den sorgen kanske

   • Oroa dig inte för sånt som inte är än. 🙂
    Heja dig! Den som lever sina drömmar är min inspiration.
    Och kanske att tanken på att det är ok om det inte fungerar som du tänkt dig är en bra tanke. Tar liksom bort negativ spänning.
    Men såklart, heja dig!

  • Fru Direktör; vilken fin tanke: ”Om det skiter sig så är jag inte en dålig människa med ett misslyckat liv, jag var bara inte på rätt plats vid rätt tillfälle.” Den tanken tar jag med mig!

 2. Ge inte upp Anna! Du är så duktig och jag tycker du är på god väg att sprida din kreativitet runt Sverige (om inte välden!)
  Som föregående kommentator säger, det är ingen lång tid du har varit igång och jag tror det kommer att gå ännu bättre för dig snart!

  KRAM

 3. Fortsätt kämpa Anna!! Du är jätteduktig och har viljan, det märks!!
  Du får mig att vilja kämpa med mitt egna lilla företag! Du visar att du kämpar och att du vill! Jag är grymt imponerad!!

 4. Du måste fortsätta! Du är grymt duktigt på det du gör!

  Men kan inte låta bli att undra varför du inte jobbar hemifrån. Där kan man spara pengar!

  • Det sparar man absolut pengar på, men man tjänar också pengar på att gå till ett kontor. Man får mer gjort och träffar människor man annars inte hade mött, vilket ofta leder till nya jobb!

 5. Jag hoppas att samtalet blev positivt. Både du och Emil verkar vara jordnära och förnuftiga människor och sådana brukar komma fram till de bästa lösningarna på problemen. Du inspirerar mig och får mig att hålla min egen dröm om ett litet företag vid sidan om mitt lärarjobb vid liv. Heja dig!

 6. Om du inte skulle ha råd med blöjor till ditt framtida barn så ska bannemej faster köpa blöjor till dig. Var du lugn och fortsätt att kämpa. Hejja du!!!!

 7. Heja!

 8. Jag kikar in med jämna mellanrum men skriver inte så ofta. Tycker du är grym! Och jag hoppas verkligen verkligen att du ska kunna fortsätta med ditt eget!

 9. Jag vill ge dig en massa pepp. Just nu kan jag bara be dig läsa kommentaren från Fru Direktör om och om igen. Den var riktigt bra.
  Är helt säker på att du kommer att lyckas så pass att ekonomin inte längre blir ett oöverstigligt hinder. All lycka från mig till dig!

 10. Heja heja! Ge inte upp! Jag firar 5 år i år som egen företagare på heltid och visst är det svårt, fy tusan vad svårt. Så många sena nätter, tidiga mornar och jobb 7 dagar i veckan. De första tre åren var kämpigt, men efter att ha fått sig ett namn rullar pengarna in. Någon miljonär kommer jag nog aldrig bli men så länge som jag får jobba med det jag älskar är det värt det. Sambon och jag lever billigt trots att han äger en gården där vi bor. Kött från jakten och vi odlar egna grönsaker om sommaren.
  Det är bra att vända å vrida på tankarna men kör hårt, du är grym!

 11. Naket. Ärligt. Modigt.

  Bättre att vara fattig och leva sin dröm än att välja den säkra vägen, bortom lyckan för att kunna strö pengar omkring sig.

  Men jag hoppas att drömmen ger framtida utdelning även ekonomiskt. Det blir ju enklare och roligare då.

  kram och kämpa på. Du gör rätt!
  /finafrun.se

 12. Du är grym Anna så det är klart att allt kommer gå vägen och gå precis så bra som du vill! 🙂

 13. Det ordnar sig alltid Anna, det är bara vägen dit som kan vara lite krokig. Ge inte upp, det kan vara tufft nu men det är ingenting mot hur det kommer vara resten av ditt liv om du inte får lov att göra det du vill. Kämpa och håll ut, det kan inte inte ordna sig när man vill något så mycket.

  Kram på dig.

 14. Åh jag förstår dig så himla mycket! Jag är i exakt precis samma situation.. fattigt hela tiden och det där ständiga gnagande dåliga samvetet över att jag inte bara kan jobba som något ”normalt” och tjäna en anständig heltidslön varje månad. Min sambo är förstående, precis som din man verkar vara, vilket ju är tur! Det var skönt att läsa Fru Direktörs kommentar, man ska inte ge upp än liksom!

 15. Kan du inte göra som UnderbaraClara och ta in lite annonser i bloggen? Hon tar ju bara in företag hon själv stöttar och vill hjälpa framåt. Då kanske det är någon säker tusenlapp per månad?
  Eller kanske undervisa teckningskurser via Folkuniversitetet, eller privat?
  Eller vara med på en illustrationsagentsida? http://www.agentbauer.com/illustrators är den enda jag vet, men det finns säkert hur många som helst!
  Hejja dej! Du är en sån fantastisk illustratör och inspirationskälla! Ge aldrig upp!

  • Det är en massa bra tips, dock viss problematik. Ett: man måste ha annonsörer som VILL annonsera på bloggen.
   Två: Tyvärr är jag alldeles för rädd för folk för att våga stå framför dom och lära ut
   Tre: Agent Bauer är liksom inte bara att ”gå med”, de väljer väääääldigt noga vilka som får vara där och jag är inte en av dom. Tro mig, jag har försökt.

   Men det var bra tips ändå, hoppas jag snart får lite orning på min verksamhet! Tack!

 16. Känner du till Law of attraction?

  Tänk på att man får det man önskar sig och det man tänker på. Tänker du att du är fattig, förblir du fattig, koncentrerar du dig istället på alla möjligheter du har i livet så kommer du dit du vill.

  Jag är där du är nu i ditt företag och tvivlet vill äta upp mig. Men! Då kommer ju inget bra till mig så man skall strunta i tvivel och med en gång tänka på allt positivt som man har framför sig.

  Kan man inte tänka positivt så är det bättre att inte tänka alls. Därför brukar jag meditera en gång om dagen, det ger otroliga resultat!

  Här är ett par länkar, kolla in dem. Allt du vill ha kan du få!

  Här kanaliserar (heter det så) en kvinna vid namn Ester en energi som kallar sig Abraham http://www.youtube.com/watch?v=6JGexptiLn0

  Abraham om overcoming self doubt http://www.youtube.com/watch?v=ZJUWUd9jFKQ

  Meditationsvideo som är kanon att lyssna på innan man går och lägger sig
  http://www.youtube.com/watch?v=wUetpPhMFf0

  Meditation mot ångest och depression (nu säger inte jag att du lider av detta, men jag lever med panikångest och den här videon hjälper mig mycket) kanon innan läggdags. http://www.youtube.com/watch?v=v49-JlN2m7w

  Detta kanske låter som störda grejer, men det fungerar verkligen så ge det en chans Anna!

  Tack för en fin blogg och all inspiration som du ger mig!

  // Lisa

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...