Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Priset För Att Få Bestämma Själv!

okt 8, 2019 | Tankar och Vardag | 13 Kommentarer

Ju äldre jag blir desto mer påtagligt blir det att jag inte har samma ekonomi som mina vänner. När man var yngre var det inte så stor skillnad, men nu har folk jobbat upp sig och är chefer och lyckade företagare osv.
Jag är fortfarande illustratör och konstnär (övar på att säga att jag även är konstnär)
Visst tjänar jag betydligt mer nu än jag gjorde i början, men ”betydligt mer” är fortfarande extremt mycket mindre än andra.

När mina vänner bokar utlandssemestrar och glatt frågar om vi vill följa med så är det aldrig ett alternativ. Vi har inte de ”extrapengarna”, speciellt inte nu när vi har två barn. Kostar ju som en mindre lägenhet att åka utomlands då!
När jag bokade en keramikkurs inför hösten och beklagade mig om att jag tyckte det var mycket pengar (kostar 1600 kronor för 8 ggr) så var bara svaret från mina vänner att de inte ens reflekterat över priset.
Jag skulle aldrig kunna spendera 1600 kronor utan att först överväga om jag verkligen hade råd med det.
Jag skulle aldrig köpa nya vinterskor till mina barn för nästan tusen kronor när de finns för en femtedel på tradera, mina barn har heller aldrig haft nya overaller och inte ett enda av mina märkesklädesplagg är köpta till fullpris. Allt är rea, second-hand eller loppis.
Jag är helt enkelt en fyndare av rang, för mina barn har också mini rodini och jag har dyra skor, precis som ”alla andra”.

För mig och vår familj är det här inget problem, vi har helt enkelt lärt oss leva efter våra resurser. Vi renoverar hellre än åker utomlands, vi semestrar hellre i Sverige än vid medelhavet, vi äter inte ute på lunchen och vi cyklar i stort sett överallt.
Vi åker hellre ut i skogen med våra barn än till Leos lekland, vi gör utflykter med egen matsäck istället för att äta på restaurang.
Ni som är lika stora fantaster av Vänner-serien så kanske ni minns avsnittet om ”some place nice”. När Ross, Monica och Chandler alltid vill gå ut och fira på fina ställen och de andra tre inte har lika mycket pengar som de andra.
Det avsnittet refererar jag ofta till och tänker i mitt huvud ”som place nice” varje gång det är nått som ska firas.

Jag gillar inte situationer  där det blir extra påtagligt att min ekonomi inte är som andras.
Det är alltid väldigt jobbigt när jag blir påmind om det.
Det är helt enkelt priset jag får betala för att få göra det jag älskar.
Och jag hade gjort om det alla dagar i veckan, för att få teckna på heltid är värt alla pengar i världen!

13 Kommentarer

 1. Du fixar det så himla bra, och lär även dina barn att man kan välja själv! Och vem vet, en dag kanske dina verk kommer upp i sitt rätta värde!

 2. Förstår dig så väl!
  Är ensamstående och har väl inte heller ett så välbetalt yrke, medan alla andra (känns det som) håvar in storkovan i slutet av varje månad ????
  Sjukt roligt dock! Jag refererar också till just det avsnittet väldigt ofta.
  Men jag tänker att dina – och mitt – barn får en fantastisk uppväxt ändå.
  Vem mår dåligt av att vara i skogen och upptäcka sitt eget land?
  Heja oss!

 3. Känner igen mig till 100%! Även jag egen företager inom ett konstnärligt yrke som just det här året bara har kunnat ta ut lön 4 månader av 9. Maken är hyfsat välbetald men ffa så har vi planerat våra liv för att vi ska kunna klara svackor; stort sparande när vi har råd, låga utgifter, så få och låga fasta kostnader som möjligt, mycket second hand etc. Folk tror att vi har massor med pengar för att vi bygger och grejar på huset men i själva verket är vi ena jävlar på att snoka upp begagnade saker, göra fynd, lägga på hög till framtiden etc! Är man som jag dessutom gift med ingenjör som har satt sig i vinn om att lära sig allt och gör det, så behöver man extremt sällan anlita hantverkare. 😀 Nu har vi t ex planerat för nästa års växthusbygge vilket blir en bjässe på 40-50 kvm. Det kommer kosta oss ungefär 10 000 totalt, eftersom vi får köpa resvirket från brädgård. Resten är i princip gratis så när som på besinkostnad för att åka o hämta gratisgejer lite överallt. Vi har samlat i ungefär 5 år. 😀 Och det är värt det! För jag är en lyckligare människa nu när jag får lägga mitt arbetsliv precis på den plats jag vill vara på. Och min man är definitivt lyckligare när han får rita och bygga tillsammans med en lyckligare fru. 😉
  Sen är det också intressant att se vad som anses vara ”normen”, vad alla ”ska”, vad alla ”gör”. Jag är sjukt less på alla som tycker vi nästan är dåliga föräldrar för att vi inte åker utomlands! För att vi inte låter vår son ”upptäcka världen”, ”möte andra kulturer”. Jag bah, åk till ett kulturcentrum, ett museum eller ett språkcafe så kommer världen hit för en väldigt mycket billigare peng.

 4. Tycker det låter fantastiskt! Fler exempel på att man kan gå sin egen väg behövs idag när alla förväntas passa in i en mall som man sedan måste slita sig ifrån för att må bra, psykiskt. Att följa sina egna drömmar och inte andras.

 5. Hej! Vi härhemma har ’bra’ normala jobb med normala löner och har mig tusan INTE råd att åka utomlands bara sådär. Vi har ett hus långt från stan eftersom det var för dyrt att köpa nära, samt två barn som tar sitt… så vill bara säga att dessa människor som faktiskt har råd har inte ’normala’ förhållandet känns det som… har ju fasen knappt råd med nån weekend till nån stad i Sverige med hotell.

 6. Jag har en liknande situation men ändå inte. Både jag och min sambo har bra löner så det är inte det, men jag vill i princip bara vara hemma och föredrar alla gånger att åka på utflykter mer lokalt. Mina bästa vänner reser mycket och vill att vi åker iväg på resor tillsammans. Egentligen vill jag faktiskt inte resa utomlands alls, men det är svårt att få förståelse för. Då är det mer att jag är tråkig (inget de säger) i och med att de vet att jag har möjlighet att ta mig råd. Sen har jag ett hus som slukar pengar förstås, men det är en annan historia. Jag är lugnare än mina vänner och vill gärna träffa mina vänner, men vill helst hänga, äta och prata och det behöver inte vara varken långt bort eller särskilt ”märkvärdigt” om jag får välja.

 7. Mycket igenkänning…

 8. TACK för att du lyfter detta. Jag och min kille tjänar ”okej” (men betydligt mindre än många andra) och min mage vänder sig ut och in när jag tex sitter i lunchrummet och kollegorna pratar om Thailandsresan de gjorde på sportlovet och hur mkt de ser fram emot att åka till Florida på jul. För oss tar det ÅR att spara ihop till en semester, och går bilen sönder och behöver lagas är det verkligen kännbart för oss ekonomiskt under lång tid framöver. Folk fattar inte hur bra de har det OCH hur andra har det.

 9. Jag är också ännu en som håller med dig.
  Vi har gjort ett val, jag jobbar (ganska välavlönat) och maken är hemma. Summan av det blir inte så mycket pengar kvar. Men vi har det bra.
  Men jag undrar ändå hur ”alla andra” har råd, hur gör dom för att ha råd med bilar och resor.
  Äter dom inte mat?
  Eller har dom rånat en bank?
  Jag förstår inte.

 10. Jag och sambon pratade om det bara häromdagen att Sverige numera har en ny övre medelklass som har väldigt gott om pengar pga låga räntor och lönekarriär. Vi 80-talister har i regel inte fått känna på några sämre ekonomiska tider vilket gör att många spenderar allt de har också. Funderar ofta på hur folk har råd med allt. En ändrad livssituation för mig gjorde att jag helt plötsligt fick mycket mer pengar att röra mig med varje månad bl.a. då min boendekostnad sjönk rejält. Det i kombination med mer pengar in gör att jag har råd med mer än de gemene man, om jag vill men jag undrar alldeles för ofta hur många som skuldsätter sig och/eller vänder på varje krona för att upprätthålla den perfekta fasaden med perfekta hemmet, rätt kläder, utlandsresor, dyr bil mm.

  Hur som helst. Har tänkt på en hel annan grej gällande ditt företag. Du säljer din tid när du gör en teckning. Blir det för mycket ”tråkjobb” (som att skicka och samordna) om du väljer att lägga liite mer tid på att göra prints som du säljer i begränsad upplaga? Då ökar du ju inkomsten per arbetad timme. Om du har intresse att öka din inkomst något.. Bara ett tips 🙂

 11. Jag tror som några redan nämnt att det är egentligen inte det ”normala” att kunna dra iväg sådär eller lägga ut massa pengar på aktiviteter. Det är bara det som syns för det är det folk pratar om…
  Jag och min man jobbar båda som sjuksköterskor och vi får spara hur länge som helst om vi ska åka utomlands med familjen! Vi reste mycket förr innan vi fick barn men då bodde vi i en liten billig lägenhet och gjorde typ inget annat än att jobba. 6 dagasveckor med dubbelpass, typiskt bra sätt att bränna ut sig på….
  Nu har vi tre barn och ett radhus. Långa utomlandssemestrar är en utopi men däremot funkar det ju fint att bila/campa/ hyra nåt torp en vecka på sommaren. Kidsen är ju nöjda så länge vi gör saker tillsammans <3
  Och lyxigt att ändå få upptäcka norden – man behöver ju inte åka över atlanten för att uppleva äventyr! Tror många inte förstår hur vackra vårt och våra grannländer är 🙂

 12. Bra inlägg!

  Tycker att det är viktigt att inte förutsätta att alla har samma möjligheter som en själv. I vårt fall kan det t.ex. handla mer om möjlighet till barnvakt än kostnaden när some place nice diskuteras. Vi bor 60 mil från bådas våra föräldrar.

  Hälsar
  Borta bra men hemma bäst

 13. Nu har vi som familj en god ekonomi (tack vare min make, IT-personen). Men lever ändå ”snålt”, av miljöskäl men även för att vi vill ge våra barn tid snarare än saker.

  Och jag tänker såhär, vid varje val faller något annat bort. Bland våra vänner som gjort karriär och tjänar än mer vad vi gör så har annat valts bort, ofta tid med barnen. För oss var det inget alternativ. Pengar är bara en markör på rikedom, din rikedom ser annorlunda ut. Och den typ av rikedom du har kommer hålla i sig, och den skulle jag välja alla dagarna veckan!

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...