Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Sluta Skylla På Talangen!

nov 17, 2015 | Teckningar | 13 Kommentarer

Nästan dagligen får jag kommentarer om talang, begåvning och någon slags medfödd gåva.
Detta stämmer såklart inte och jag blir alltid lite provocerad av det, trots att jag vet att det bara är välmenat.
Men jag sliter verkligen, övar och övar, försöker ta ut svängarna och testa nya grejer. Jag testar nya pennor, olika papper, gör miljarder misslyckade försök men jag lär mig hela tiden.
Att då säga att det är något medfött gör mig lite ledsen, det förminskar allt jobb jag lägger ner.
Det känns också lite nedvärderande mot yrket, att bara vissa kan bli det. De som föddes med det.
Jag tror aldrig man hade sagt till Ingvar Kamprad att han fötts med en talang att hitta på platta paket, att det nog är en ärftlig gen som gör att man kan bygga massvis med varuhus och leva livet.
Han har väl jobbat för det som vem som helst!

Visst tror jag att det finns en liten del medfött, kanske intresset för att teckna är ärftligt? Men ett intresse stannar vid att vara just ett intresse om man inte nöter in det, lägger otaliga timmar och månader och år på det. Det är ju först då man blir riktigt bra.
Hade jag lagt all den tid jag lagt på att teckna på att spela gitarr tex, hade jag varit grym på det också. Då hade jag helt plötsligt varit född med ”spela-gitarr-genen”.
Jag tror det är ett sätt att skylla ifrån sig att prata om talang istället för att se vad som ligger bakom.

Hörde något att det tar 10 000 timmar att bli riktigt bra på något.
10 000 timmar för att ”födas med en talang”.

sandra

13 Kommentarer

 1. Jag tror att samma personer som tror att du är född med en talang också tror att Ingvar Kamprad föddes med en talang som gjorde det möjligt för honom att bli den han är – att vi ALLA föds med olika talanger som gör att vi kan utvecklas bättre inom vissa områden. Sen kan du ju också försöka föreställa dig att dessa personer som tror det funkar så här OCKSÅ fattar till 100% hur mycket du kämpat och övat för att komma dit du är, för så är det ju för oss alla, inget kommer gratis.Försök tänka att en kommentar om att du har talang inte alls behöver betyda att man inte fattar hur mycket du övat dig dit du är idag. Det ena utesluter inte det andra. Finns det inget du tror att du inte skulle lyckas med även om du la 10000 timmar på det?

 2. Var det inte något sånt Ingemar Stenmark sa till någon oförstående journalist. Typ ”jo visst har jag tur som lyckas så bra. Och, tänk ju mer jag tränar desto mer tur har jag.”

 3. Jag har kommenterat att jag tror det finns en växelverkan. Givetvis krävs ett jävla arbete för att bli riktigt bra på något, allt annat vore ju galet att påstå. MEN jag blir inte provocerad när någon påtalar att jag måste haft lärt för mig som kunna få så höga betyg/pluggat de utvisningar jag gjort osv. För jag har det. Lätt dör mig alltså. Jag har en ”akademisk talang”, men det räcker ju inte. Jag har ju såklart pluggat också. Men haft andra förutsättningar än många andra. Min insats förminskas inte. Eller jag ser det i alla fall inte så.

  • Men alltså, stavningen!? Att kommentera från mobilen…

 4. Själv har jag ofta fått höra att ”men du är ju bara bra på att rita för att du är kines!), snacka om att förminska arbetet man lagt ner på att bli riktigt bra!

  • Eh, va?!!!?? Ok, det är inte bara förminskande utan även en heeeelt sjuk kommentar!? Fy!

 5. Hej!
  Jag tänkte höra om du kanske skulle vilja ge lite tips, som har med inredning att göra? (Men bara om du har tid och lust förstås!) det är nämligen så att jag ska flytta till en sån där toppmodern (och i mina ögon aaaningen trist) lägenhet. Inga höga fönster med spröjs eller charmiga skåpsluckor med andra ord.. Utan induktionshäll och typ medaljongtapeter. Min fråga är, till dig som har ett tränat öga för färg och form, vilka grejer ska man satsa på att ändra för att få en mer personlig prägel på hemmet? Har ingen obegränsad budget så jag får ta det pö om pö, men vad skulle du prioritera?
  Hälsningar M

  • Hej! Jag skulle satsa på nått oväntat med mycket färg, typ ett vitrinskåp eller skänk från loppis och sen måla den knallgul, eller illgrön eller nått! Det passar ändå till den lite modernare stilen fast sticker ändå ut och kostar inte många hundralappar! Får du fria händer med lägenheten eller får du inte måla om? Annars är ju min favorit att måla om elementen (fast man kanske inte har element i moderna lägenheter?) eller måla dörrkarmarna i en färg kanske? Åh det hade varit fint!

   • Tusen tack för att du tog dig tid att svara! Har ett uuuunderbart loppisskåp (typ linneskåp) men jag tror inte jag kan med att måla om det. Det är så jädra snyggt som det är. Men färgklickar är ett toppentips, det kommer det definitivt att bli. Älskar färg! Element-idén är också så himla bra. Jag minns ett inlägg du skrev för länge länge sedan om det. Hade seriöst aldrig kommit på tanken, men det är ju briljant!

 6. Jag håller helt med dig. Är så fruktansvärt trött på talangtjafset. Till min kille säger folk ”shit ingenjör, du måste pluggat sjukt mycket, bra jobbat!”, till mig säger dom ”åh vilken talang du är, lyxigt att bara få sitta hemma och måla”. Det handlar helt solklart om att nedvärdera viss typ av kunskap. Jag har studerat varje jävla penseldrag i tusentals tavlor för att lära mig det jag kan, suttit timme efter timme och tragglat skuggteknik. Det är inte talang, det är att arbeta skiten ur sig för.

 7. Håller så med, visst jag tar inte illa upp om någon säger att jag har talang, men när folk säger saker som ”åh lyllo dig som är så bra på att rita”. Ja, då blir man lite trött ibland. Liksom inte tur som gör att jag kan rita, som du säger – hur många tusen timmar har man inte lagt ner på att öva öva öva? Oh well.. Jag tycker iallafall att det är otroligt imponerande hur mycket arbete du lagt ner på din konst och vilket resultat du skördar 🙂

 8. Bra skrivet! Jag pluggar till lärare och läser just nu om motivation och lärande. Och en superviktig grej där är att just INTE hävda att framgång/motgång kommer av medfödda, personliga, stabila orsaker (framförallt inte vid motgång) eftersom det ju är totalt onödigt att anstränga sig om något beror på det i alla fall. Grundinställningen i skolan (och övriga världen) bör istället vara att alla kan prestera bättre genom övning och ansträngning, att det inte är bestämt från början hur långt man kan nå, och det är ju det som är så spännande med livet tycker jag! Fortsätt att kämpa, din konst blir bara bättre och bättre av det!

 9. Jag tycker att ditt inlägg är rätt så tråkigt. Det du gör nu är att säga att alla har möjligheten att rita, dansa eller vara artistiska och om någon känner att de inte kan göra just det, så kommer de att känna sig värdelösa, frustrerade och vilsna. Självklart är det så att juh mer man tränar, desto bättre kan man bli på det man vill göra men det finns personer som har dansat och tränat i år men har inte motoriken på rätt sätt i sig. Detta innebär att de förmodligen aldrig kommer att kunna bli balettdansare eller professionella jazzdansare.

  Jag började rita när jag var väldigt liten och man kunde även i de små åldrarna se att jag var bättre än mina klasskamrater. Mina linjer var renare, färgerna matchade bättre och formerna var mer realistiska. Jag tränade inte hemma men hade grunden i mig. Sen självklart kan jag bli bättre om jag tränar dagligen och självklart kan den som aldrig ritat bli bättre om de också tränar dagligen.

  Att utnyttja ordet talang är inget negativt. Det reflekterar ens åsikt om någons skicklighet eller formåga att producera (i ditt fall). Varför väljer man då att klanka ner på någon som försökt visa deras intresse för din konst, som skickat positiva vibbar över det de känner när de tittar på din konst. Tycker det är väldigt förundrande….

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...