Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Talang vs Jobb!

mar 20, 2012 | Tankar och Vardag, Teckningar | 32 Kommentarer

Jag har tänk mycket på det här ämnet senaste tiden.
Jag får höra hur duktig jag är, vilken talang jag har och hur begåvad jag är.
Roligt såklart, beröm är alltid beröm och jag blir jätteglad över alla peppande kommentarer jag får.

Men ibland får jag känslan att vissa tror att talang är något man föds med. Att jag föddes som någon som kan teckna.
Så är det ju såklart inte.
Jag tror inte heller det ligger i generna. Snarare i att jag alltid fått uppmuntran av mina föräldrar, att de visat att det jag gör är bra. Mina bilder har alltid hamnat på våra väggar hemma i huset men hade jag tex satsat på något annat hade de uppmuntrat det precis lika mycket och hängt upp diplom eller något liknande.

Jag får ofta frågan hur gör man? Hur tecknar man hudfärg” Hur tecknar man människor? Hur blir man duktig? Hur hur hur??

Man blir inte bara en vacker dag duktig. Detta är inget man har eller inte har.
Detta är ett hårt jobb, det är övning och slit och miljoner timmar ligger bakom att det går bra för mig.
Jag har tecknat varje dag, de senaste 25 åren. Det blir många timmars tecknande det.

När någon hisnar över mina priser på porträtten ska man inte ska glömma allt jobb som ligger bakom, alla timmar jag lagt ner för att bli såhär pass erfaren, på att jag betalat en utbildning, har en ateljéhyra, betalar pennor, skatt och tar ut en lön också.
Visst, mina porträtt är ganska dyra. Det finns säkerligen massvis med människor som gör det billigare.
Men då hänvisar jag vänligt men bestämt till dem istället.

För i mitt pris ligger det jobb, erfarenhet, kvalité och ett helt vanligt: jag tycker att de är värda det priset!

Men innan ni tycker att jag är ett riktigt dryghuvud, kan ni tänka på vad en advokat tar i timmen, vad det kostar att gå till tandläkaren eller hur mycket pengar det kostar att färga håret hos en frisör.
De har också talang, fast när det gäller deras så är det ingen som reagerar på priserna…

32 Kommentarer

 1. Klart du inte är ett dryghuvud.

  Det är lite samma sak inom webb upplever jag. Tror det har att göra med att webbdesigners och illustratörer samt andra yrken inom ”det kreativa” har en stämpel på sig att den som jobbar med det tycker att det är så himla kul att pengar blir sekundärt. Och särskilt gröngölingar förväntas ta ett rejält underpris för att kunna etablera sig. (eller, prisdumpning som jag brukar tänka på det).

 2. Och, tack för att du påminner mig om att det ligger mycket övning bakom. Jag förstår ju att ”alla” kan lära sig teckna osv, men glömmer gärna bort det när det känns motigt. Plus att det är så lätt att jag sitter och jämför mig med andra begåvade människor där ute (t.ex. dig).

 3. Vill tipsa om en bok som är bra: http://en.wikipedia.org/wiki/Outliers_(book)

  ”Gladwell repeatedly mentions the ”10,000-Hour Rule”, claiming that the key to success in any field is, to a large extent, a matter of practicing a specific task for a total of around 10,000 hours.”

  Den har du kanske hört om innan, 10 000 timmars regeln.
  Så jag skulle snarare säga talang OCH jobb istället för vs…för att konstnärlighet är ärftlig tror jag finns vetenskapligt belagd? Men talang i sig räcker inte långt. Är ju som ett frö som man måste så och vattna och ta hand om så att det blir nåt. Liggandes i en påse på hyllan möglar det väl bara..så självklart ska du stå på dig och ta betalt för allt slit OCH talangen som du har! För även om man lagt ner tusentals med timmar på att teckna, så blir man kanske inte lika duktig ändå. För att man saknade talangen. 🙂
  Så var glad att du har både och. OCh de som tycker det är för dyrt kan ju gå och köpa en tavla på IKEA 😉

 4. Väldigt viktigt påpekande. Vårt yrke ses ofta som någon form av hobby. ”Vaddå, du ritar ju bara” eller ”du kan ju göra det här som en kul grej”. En advokat kan säkert ha hur kul som helst på sitt jobb. En läkare likaså. Men inte skulle man be dem jobba gratis eller till ett struntpris (annat än möjligen för välgörenhet).

  Det är jätteviktigt att ta betalt för sig! Gratisjobb gör både en själv och andra i samma bransch en stor otjänst. Det enda det gör är att spä på bilden av att illustratörer (och andra kreatörer för den delen) inte har ett ”riktigt” jobb.

 5. Jag tror inte att det är någon som tycker att du är dryg som påpekar att det är rätt att ta ett vettigt pris för det man gör. Och precis som Kajsa säger: säljer man sig för billigt kommer arvodet för ens bransch till slut sjunka, och det vill man ju inte.
  Lite som mitt layoutande och skrivande, det vore ju helt befängt om jag skulle få mindre betalt för att jag lägger färre timmar än någon annan på samma jobb, man ba: ”JA, STRAFFA MIG GÄRNA FÖR ATT JAG KAN JOBBA SNABBT!”

 6. Bra inlägg! Jag håller speciellt med om det du skriver om att ta betalt. Det är svårt men viktigt. Jag tycker inte att dina porträtt är dyra, snarare prisvärda:) Keep up the good work!

 7. De flesta kommentarer här handlar om hur rätt du har, och det har du förstås, men ingen har kommenterat vilket fantastiskt porträtt! Herregud! Mycket nöjd med att ha en ileby på väggen 🙂

 8. Heja dig Anna! Håller med till 100%!! Så himla bra skrivet!

  KRAM!

 9. Det är klart du ska ta bra betalt för det arbete du utför! Sen håller jag med tidigare kommentar om att det utöver otaliga timmars övning nog krävs ett eller två anlag för att ha en chans att överhuvudtaget bli bra. Samt som du säger rätt typ av miljö (som innebär tillgång till material, uppmuntran, tid, rum och möjlighet som barn/ung att utöva en hobbie, etc, etc, etc i all evighet).
  Men jag måste erkänna att jag blir ruskigt nyfiken på vad ett porträtt kostar?

 10. Klokt skrivet

  Kramar
  Katarina

 11. Ja du har så rätt. Fast jag tänkte på det där du skrev om att man inte föds med talang. Jag tror att man gör det till en viss del. Jag har alltid haft svårt för matte, men är duktig på att rita. En del har bättre ”bild-seende” och kan se hur man tecknar. En del har matte-tänket (bara exempel).

 12. Bra skrivet!!!

 13. Himla bra skrivet! Håller verkligen med dig till fullo. Talang som man föds med existerar inte, utan det är något som man övar sig till. Ta ut de priser som DU anser att porträtten är värda och de som verkligen uppskattar konst kommer också att vara villiga att betala för det!

 14. ”Talang är fem procent, resterande nittiofem är hårt arbete”

 15. Mycket sant och mycket bra talat! Så fort det gäller ett konstnärligt yrke av något slag så anses det nästan fult att ta betalt. Mycket bra att du tog bladet från munnen och belyste den här frågan. Lycka till med tecknandet. Själv gläds jag dagligen åt dina fina illustrationer i kalendern! Du är så bra! 🙂

 16. Nu blir jag så himla nyfiken, vad är priset på ett porträtt? Bara för att jag vill veta vad vissa inte är villiga att betala.
  Jag gillar dina teckningar, speciellt den senaste på Clara. Snyggt snyggt snyggt!

 17. Oj vad jag tror du har rätt! Det här med hur mycket uppmuntran man får är avgörande. Jag är tyvärr ett lite sorgligare exempel på det. Jag älskade att rita som barn men så fick jag en lillasyster som också älskade det. Hon fick all uppmuntran och beröm och jag blev ständigt jämförd och hon blev utsedd till ”den med talang”. Hon fick alltid höra hur bra hon var och hennes teckningar hamnade på väggen. Jag slutade så småningom rita eftersom jag började tycka att jag sög på det. Idag är min syrra illustratör och livnär sig på det.
  Jag har för kanske tio är sen ”vågat” börja prova rita igen och upptäckt att jag kan mer än jag trodde och förstår att om jag övar mer skulle kunna bli riktigt bra. Det blev en insikt för mig, att om jag bara kämpat på och inte brytt mig i mina föräldrars hyllningar av min syrra (de glömde säkert bara att berömma mig…:) så hade jag kanske kunnat betydligt mer än idag.
  Nu har jag fyra barn och är jättenoga med att berömma dem alla och att stötta dem alla oavsett vad de tar sig för. För stöd och uppmuntran är verkligen allt för ett barn!!!

  • Fy vad tråkigt sånt är. Men du kanske kan ha det som drivkraft? Att ”jag ska minsann visa att jag inte är så illa pinkad jag heller!”

 18. Var hittar jag dina teckningar till salu? Har du en webshop? Om ja så finner jag den inte. Hjälp mig någon! Tack!

  • Alla teckningar du ser i bloggen är till salu. Bara att maila. Annars är det beställningsteckningar.

 19. Hej Anna!
  Har följt din(a) bloggar ett bra tag nu och det är verkligen kul att se hur du kan leva på det du älskar. Håller med allt du säger, och de som inte är beredda att betala för kvalité och erfarenhet, får ju inte det heller! Hörde, precis som Malin kommenterat, att det krävs 10,000 timmar för att bli riktigt bra på något… som att laga mat, snickra, spela fotboll eller illustrera. Det kan vara värt att tänka på när man vill bli bra på nåt 🙂
  Keep it up, du är en grym inspiration 🙂

 20. Hej Anna,
  Förstår precis vad du menar, som om du skulle vara född med turen att ha talant. Det krävs talang, träning och en hel del rätta val (inte alltid så lätta val) för att komma vidare med sin talang.
  Upplevde ngt. liknande när släkt och vänner tyckte att vi hade sådan tur med det ena och det andra. Då blev det så tydligt för mig att det inte alls var tur – utan enbart smarta val och att säga rätt saker vid rätt tillfällen samt att framför allt ta tillfällen i akt när de bjuds. Mycket handlar om medvetna val och att fånga tillfälligheterna när de dyker upp!
  Underbara illustrationer du gör – tack för att du delar dem med oss alla!

 21. Grymt bra skrivet! Keep up the good work. Första gången jag läser din blogg och blev otroligt imponerad av dina teckningar. Wow!

 22. Oj vad det här låter bekant. Jag är skräddare och mitt jobb får inte heller kosta så mycket! Många gånger har jag fått höra ”Hur svårt kan det vara?” eller ”Jag kan nog lösa det själv, tack”. Jag försöker att inte ta åt mig av dumma och okunniga kommentarer! Jag vet själv vad det jag kan är värt och det är det viktigaste. Det finns alltid glada kunder som gärna betalar för min hjälp och jag behöver inte slösa tid på de andra.

 23. Hej Anna!
  Helt rätt skrivet – bakom kreativitet ligger hårt och långt arbete…! Jag har lite liknande problem som arkitekt, får ofta höra att det är dyrt att anlita sådan och visst kan väl alla rita hus själva…? Och hur prissätter man idéer? Vad många missar är det mervärde ”kreativa konsulter” tillför, kvaliteter vi pluggat och jobbat länge för att hitta i varje enskilt projekt, funktioner som vi ser och förstår eftersom vi är övade att göra det. Riktigt sne kan jag bli när husbyggare drar sig för att betala låt oss säga 20.000:- till en arkitekt för att få just de värdena, men som utan att blinka lägger samma pengar på en extrautrustad spis som de dels sällan kommer använda och som dels inte har något bestående värde.

  Så tvivla aldrig på om du har rätt i det du säger; det du skapar har ett högt värde och de som inte vill betala det får faktiskt nöja sig med mindre.
  Och tack förresten – det är härligt att ta del av dina bilder och tankar varje dag!

 24. AMEN sistah.
  Känner igen mig så himla väl i det där. Hur folk verkligen kan rynka ihop hela fejjan när man berättar vad man vill ha för ett jobb. När de utan problem betalar en jävla massa mer för något som faktiskt inte har alls samma arbete och själ bakom det.
  Man kan liksom köpa en massproducerad ”tavla” på IKEA för 1200 spänn men inte något unikt för densamma?

  Idag fick jag dock ett mail som var lite skönt att få för en gångs skull. Ett teckningsjobb som tog betydligt längre tid än det var sagt från början gjorde att kunden självmant erbjöd mer timmar/pengar för det hela. Inte ofta det händer!

 25. Hejja!! Hejja!!

 26. Så rätt Så rätt.
  Folk vill oftast ha jättesnygga illustrationer med mycket arbete bakom, men är inte villiga att betala det de borde för dem.

  Det gör mig ledsen att upptäcka att vi människor har så lätt för att välja något annat i stället för den goda kvalitén, bara för att något annat är billigare.
  Jag har upptäckt det där både inom modedesign och illustration, jobbar som både designer och illustratör.

  Jag är idag mycket mer villig att betala för kvalité, för jag vet vad det ger mig – Just Kvalité och inget annat! Medan det billigare alternativet oftast innebär sämre resultat.
  Vare sig det gäller tyger, pennor eller något arbete man betalar för.

  Så du gör alldeles rätt i att ta betalt för ditt arbete och stå på dig. För du har både talang och driv och det gör en villig att betala.

  Kram från en illustratör till en annan ^_^

 27. Det är en knepig grej det där med talang. Självklart blir man glad och smickrad när någon säger att man är duktig och har talang men det är ju all övning och alla timmar med pennorna som gett det egentliga resultatet… Så kanske handlar det mer om ett stort intresse, mycket tålamod och envishet i slutändan.

  Hursomhelst så är du sjukt bra Anna! På många sätt. Jag tycker det är roligt när du visar vilka kläder du har på dig också och jättespännande att följa er husrenovering. Bra blandning!

 28. Men precis så!

  Har ritat och tecknat massor i mitt 22åriga liv. Det har varit min stora hobby och var den roligaste leken som barn. Gick bild och form på gymnasiet och en del av mina klasskompisar ba ”Hur kan du vara så bra? Hur gör man? Lär mig! Blabla” Också fanns det en illvilja mot mig. Det var liksom orättvist att jag fick bra betyg i bild, jag var ju redan så bra på att teckna. Hade känsla för färg och gjorde mina uppgifter noga. Varför? För att jag fick ju göra det roligaste jag ville i skolan!

  Blir förbannad när jag tänker tillbaka på det där, då brydde jag mig inte så mycket. Det enda man gjorde var att man smög lite med en del grejer som man var extra nöjd med. När man inte ville höra något om det där.

  En del av dem, (inte alla!) tyckte liksom att jag åkte räkmacka genom hela gymnasiet för jag var ju redan bra. Med det är inte alls sant. Jag kunde en del när jag började 1an. Men inte så mycket, och shit vad jag lärde mig nya grejor i skolan! När jag tog studenten var jag asbra på att teckna ^^ Hade ju övat och slitit med de nya teknikerna och verkligen velat lära mig och bli bra.

  Nu snart 3 år senare har jag typ glömt allt. Har lovat mig själv att i år ska jag börja teckna och måla igen. Men man blir så ledsen när man ser hur mycket man glömmer så snabbt.

 29. Jag har läst din blogg i flera års tid och blir alltid lika glad när jag ser dina roliga påhitt när det gäller att skapa illustrationer och egna påfund. Du är inte bara en 7-helvetes duktig tecknare utan även en duktig berättare. Du skriver på ett interessant vis som inte låter tillgjort utan helt spontant.

  Din blogg har inspirerat mig sjukt mycket genom åren! Jag har tänkt att beställa en teckning från dig men aldrig lyckats bestämma mig vad jag vill ha för något!

  Jag älskar själv att måla och rita och pyssla i största allmänhet men gör det alltför sällan.

  Ha det bäst!

 30. Hamnade hos Dig av en slump/blog surfandes 🙂
  Stannade för Fröken (katten) – såg (därefter) Dina fina illustrationer 😉

  Talang, el snarare en predisposition för något föds Du med – det FINNS i generna,
  och i dag vet väl ”alla” att det inte ”bara” betyder pappa & mammas el ”faster Agdas” kunnande – utan GENERNA (hoppar) Ärvs upp till åtta (minst 8) Generationer tillbaka…
  Sedan tillkommer naturligtvis uppmuntran – att bli SEDD som EN person och det ”oavsett” det barnet vill/kan göra.. (redan fr mkt unga år!)
  Senare skolan, men den svenska skolan är knappast ”kända” för att ta hand om (SE individen) sina (barns) talanger – och vad jag hör av dagens skola (genom syskon o vänners barn) lever den ”socialistiska andan” tyvärr kvar…
  Därefter tillkommer naturligtvis övning… och övning (studier!) – och Passion 🙂
  Som en känd författare sa (minns inte vem i skrivandets stund :/ )
  Det går inte att bli. el. kalla sig Författare om man aldrig LÄST en bok.

  Själv är jag (främst) Kalligraf … 1000 A4-blad av varje bokstav/ord som en av mina ”Old School” tusch kalligrafi lärare sa 😉 och ritar/målar/kreerar … (men inte illustratör)
  En advokat kan ta ”minut-pris” även bara de lyft en telefonlur! – men som Konstnär är det svårt att ta (få!) betalt… och o_kunskapen om att BRA material (resultat) kostar.
  Och det finns ju fullt med dåliga (billiga) kopior i allt, inte bara dyrare märkesvaror – det som är ”förvånade” är att så många (år 2012) alltjämt anser det vara en -rättighet- att kunna köpa en FALSK produkt vare sig det då gäller en mode väska el tavla, inrednings ”pryl” etc. etc.

  Sedan finns det ju även många (s.k.) ”kända” designers som uppenbart tar ”nya” idéer / kopierar rakt av och det helt ”öppet” ( inte bara h&m m.fl) – som iaf en som är inne i branschen/studerad kan se. ( och bara OM det ”skrivs om det” – ev. betalar den ”okända” orginal designern!)

  Har själv sett ett av mina ”mönster” kopierat (massproducerat) – ringde upp den agentur som stod angiven – det enda de ”vänligen” kunde (ville) göra var att inte sälja in varan till Norden (…) – Hade ”bara” betalt(!) för patent (begränsat) inom Sverige – utan varken pengar el ”kändisskap” hade jag ingen möjlighet att ens försöka processa.

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...