Professionell konstnär |

Jag är en enstöring som skriver hellre än jag pratar och målar hellre än jag umgås.

Vår Familj!

aug 22, 2018 | Tankar och Vardag | 3 Kommentarer

Elsa hade skrivit ett mastodontinlägg om rutinerna och vardagen i hennes familjs liv. Så roligt att få det på pränt och roligt att se hur olika man har det. Jag var tvungen att härma och skriva om hur det funkar i vår familj!

Mathandling

Den här biten står oftast Emil för. Dels för att han tycker att det är ganska roligt och dels för att jag hatar det så mycket att jag till och med fick en panikångestattack inne på Willys en gång! Jag blir oerhört stressad i mataffärer av någon anledning och får svårt att andas om jag är där själv. Tycker det är allra värst vid kassan när nästa persons varor kommer åkande innan jag packat klart. Får hjärtklappning direkt!
Nog om det.
Vi skriver iallafall listor på sånt vi behöver och storhandlar ungefär en gång i veckan. Sen stödhandlar vi några gånger till då vi fyller på mjölk, fil, yoghurt och bröd. I vårt hem går det åt hutlösa mängder yoghurt och mjölk. Minst sex-sju liter i veckan!

Städning

Vi är sjukt dåliga på att städa hemma! Emil var ganska renlig och ordentlig när vi träffades och jag själv var kaos. Jag hade liksom gångar i min lägenhet där jag gick för det var så mycket kläder och jox överallt. Så nu har vi mötts på mitten kan man säga, så vi är hyffsat okej på att plocka undan, men värdelösa på att städa.
Vi kanske dammsuger en gång varannan vecka, torkar av diskbänken och bord och sånt varannan dag typ och byter sängkläder kanske en gång i månaden. Vi är med andra ord ganska slarviga av oss. Mest jag fortfarande.
Jag får små ryck ibland där jag städar undan alla Knuts prylar som ligger överallt, viker ihop alla mina kläder jag lagt på hög och tvättar rent handfatet i badrummet. Men överlag så suger jag på att städa.
Det är som att jag inte ser att det är stökigt. Störs liksom inte det minsta av kaos medans Emil får smått panik på mig när jag lägger grejer överallt.
Jag lämnar dock ytterst sällan disk framme och jag skulle aldrig låta mina växter stå utan vatten. Så liiiiiite koll har jag ändå. O än väldigt lite.

Ekonomi

Jag och Emil tjänar väldigt olika mycket lön, så vi har delad ekonomi fast ett gemensamt konto också där vi sätter in lika mycket i procent av vad vi tjänar. Så det liksom svider lika mycket för båda oavsett summa så att säga.
För de gemensamma pengarna betalar vi alla räkningar, amorteringar, försäkringar och annat sånt där tråkigt. Vi köper också mat för de här pengarna och bensin till bilen.
Emil betalar alla räkningar och säger åt mig i slutet på varje månad att nu är det dags att flytta över pengar till gemensamma kontot och för mig kommer det som en chock varje månad. Tycker alltid det var nyss jag betalade.
Pappa brukade säga: det som definierar en konstnär är att de ser hyran som en oförutsedd kostnad varje månad.
Lite så är det för mig.
Jag köper 97% av alla Knuts kläder (oftast begagnat) och Emil köper 97% av alla Knuts större grejer, alltså cyklar, barnstol, pjäxor och sånt där.

Hämtning/lämning

Jag lämnar Knut på dagis klockan 9 varje dag och Emil hämtar honom 16.30, utom på fredagar för då hämtar jag vid 15.
Förut lämnade jag Knut vid 8 så han åt frukost på dagis, men sen jag blev gravid och mådde illa på morgonen orkade jag inte stressa så jag ändrade till 9, så nu äter vi frukost ihop, han och jag fram för tv:n.
Eftersom jag är egen företagare kan jag bestämma mina tider själv, så då kändes det skönt med lugna mornar, till skillnad från Emil som åker hemifrån vid 6.30. Också väldigt skönt att slippa väcka Knut. Nu vaknar han när han vill, oftast runt 7 tiden. Då går han upp, sätter sig i soffan med ipaden en stund och sen vaknar jag vid 7.30 och fixar frukost till oss.
Nu blir det ju snart ändring på allt, när bebisen kommer.
Då är planen att jag ska jobba måndagar och tisdagar, när Emil är hemma och sen är jag hemma onsdag, torsdag och fredag. Knut kommer gå på dagis tisdag, onsdag och torsdag 9-14 och på måndagar och fredagar är han hemma med oss.

Frukost

Som sagt så äter jag och Knut frukost ihop på vardagarna. Då är vi inte så noga, vi tar varsin tallrik yoghurt och han brukar bre sin egen macka och så ser vi på barnkanalen ihop. Är det helg däremot är frukostarna mer heliga. Då äter vi alltid tillsammans vid bordet, Emil (som är något av en frukostfantast) dukar upp precis allt vi har i kylskåpet, skär frukt och kokar ägg. Sen äter vi läääääänge och tänker ut vad vi ska hitta på med vår dag.
Väldigt mysigt.
I vanliga fall turas vi åt att göra frukost så får den andra ligga kvar i sängen, men nu när jag är gravid har Emil stått för frukosten. Sån lyx att få kliva upp till dukat bord!

Jobb

Emil jobbar som elektriker och har sina fasta tider 7-16 varje dag. Sen jobbar han några mil utanför stan så det blir cirka en halvtimmes pendlande på morgonen och efter jobbet.
Jag jobbar ju som bekant som illustratör och brukar vanligtvis jobba 9-16.30. Lite kortare nu när jag är höggravid bör tilläggas.
Mina jobbuppgifter brukar vara följande:
– Gå igenom mailen och svara på förfrågningar och skicka iväg skisser för godkännande och sånt
– Uppdatera bloggen, dvs skriva inlägg, redigera bilder, förinställa inlägg till senare i veckan.
– Uppdatera instagram, svara på förfrågningar via DM och lägga upp någon teckning om jag gjort nått nytt.
– Sen kollar jag min beställningslista och börjar skissa på den som står på tur eller har kortast deadline. Just nu tar jag dock inte emot beställningar med kort deadline alls, pga vet aldrig när bebis kan tänkas dyka upp.
– Äter lunch vid 12
– Skickar iväg skissen för godkännande och sen väntar jag på svar
– Tecknar något eget medans jag väntar
– Läser bloggar, kollar pinterest, samlar inspiration. Tar förvånandsvärt mycket tid ändå, att bara samla ihop till rätt läge i hjärnan så att säga. Kreativitet kan man inte beställa.

Träning

Just nu är den här biten ganska enkel eftersom jag inte tränar alls just nu. Emil däremot tränar jättemycket då han kör en svensk klassiker i år. Så han är borta ca 3-4 pass i veckan men oftast lägger han det så det inte krockar med något annat.
Tycker absolut man ska ge varann tid att träna, det är skönt att få komma ifrån allt lite men jag tycker det är viktigt att stämma av med sin partner, så man tex inte alltid är borta vid läggning eller matlagning. Det måste ju bli lite rättvist.

Eftermiddagar

Här gör oftast Emil och Knut något ihop, speciellt nu när jag är gravid och behöver vila mycket. De brukar åka iväg och cykla mountainbike, åka till utegymmet ihop eller åka till några kompisar. Emil är FANTASTISK på den här biten, han orkar alltid hitta på en massa saker med Knutte och det är verkligen guld värt!
På fredagar när jag hämtar tidigt går jag och Knut alltid till biblioteket och lämnar tillbaka böcker och lånar nya. Sen åker vi hem och läser dom i soffan och äter glass. Fredagsmys deluxe!

Middag

Jag lagar mer mat än Emil när det kommer till vardagsmat, typ köttfärsås och korvstroganoff och sånt. Jag orkar aldrig krångla och testa massa nytt eller följa recept. Emil däremot lagar alltid maten på sommaren eller när vi har gäster. Han gillar att göra förrätter och att stå länge och laga mat, men hög musik och en öl.
Så han lagar oftast mat på fredagar, när det ska vara lite extra festligt.

Kväll

Våra kvällar är alltid ganska lugna. Vi äter runt 18, sen brukar Knut kolla på barnkanalen en stund eller leka med nått i sitt rum. Sen brukar han fråga om det är kväll snart och vid 19.30 går vi och lägger honom.
Då är i stort sett hela familjen supertrötta. Vi är absolut inga nattugglor som sitter uppe till sent och ser på film.
Vi glor på våra mobiler i varsitt hörn av soffan tills klockan blir 22 sen går vi och lägger oss. Låter så himla tråkigt men vet ändå att det hade varit det jag hade saknat mest om det försvann.
Vi liksom bara är. Sen då och då petar vi på den andre och säger: du, jag gillar dig!

Nattning

Här kör vi varannan kväll. Knut är superenkel att lägga! Vi borstar tänderna vid 19.30, då oftast med en del protester från hans sida att han inte vill gå och lägga sig. Men det ger sig snabbt.
Sen sätter vi på honom pyjamas och han väljer två böcker i sin bokhylla.
Vi lägger oss med honom i hans säng och läser böckerna, sen sätter vi på en cd-skiva med en saga eller en saga på storytel på ipaden (och lägger den där han inte når den)
Vi säger godnatt och går ut och sen var det inte mer med det.
Emil brukar ligga bredvid en stund mest för att han själv tycker det är mysigt tror jag. När jag försöker ligga bredvid säger Knut åt mig att gå, för han vill ha lugn och ro…..
Han sover hela nätterna i sitt rum men om han vaknar smyger han bara in till oss, kryper upp emellan och somnar om utan att det märks.

Romantik

Vi är inte överdrivet romantiska någon av oss, men vi gillar att hitta på saker ihop och gör det ganska ofta. Vi går ut och äter ihop (oftast har vi med Knut, lika romantiskt ändå, om inte ÄNNU mer romantiskt skulle jag säga) och vi åker iväg på saker och bor på hotell då och då.
Nu snart har vi en hotellnatt bokad då vi ska på min brors bröllop och jag har också önskat mig att vi ska åka på spa innan bebisen kommer, för sen vet man aldrig när det bara kan var avi två igen. Sånt där är vi faktiskt bra på att prioritera.
Vi är också gulliga mot varann i vardagen, säger ofta att vi älskar varann och pussas alltid hejdå innan vi går och hej när vi ses förstås.

Vänner

Vi har de flesta vännerna gemensamt vilket underlättar väldigt när man ska ses. Jag har inget jättebehov av vänner på samma sätt som Emil som är väldigt social och trivs med att vara i grupp. Vi gillar att göra enkla saker med våra vänner, ses på kvällen och äta kvällsmat ihop och sånt, spela spel kanske. Det behöver inte vara så uppstyrt jämt.
Jag har min bokklubb där det bara är mina vänner och Emil har sin matlagningsklubb där det bara är hans vänner.
Annars är de flesta andra gemensamma.

Familj

Emils pappa bor i Värnamo så det blir ju naturligt att man träffar honom oftare än vi träffar min mamma tex. Men när mamma är här blir det ju mer intensivt och vi ses länge och hittar på mycket ihop.
Sen är vi väldigt mycket hos min faster och hennes man, speciellt på somrarna, så de har verkligen blivit som en extra familj åt oss.
Varken jag eller Emil är nog särskilt noga med släkt och sådär och har inget behov av att ses bara för att man är familj så att säga.
Ibland kan jag sakna att ha en sådan släkt, som ses jämt men allt som oftast tycker jag att det är ganska skönt att låta bli.
Stora släktkalas och sånt är verkligen inte min melodi.

Helgen

På helgerna hittar vi nästan alltid på nått. Oftast en utflykt eller träffar vänner.
Jag har en regel att inte hitta på något både lördag och söndag, för då känns det inte som helg. En dag måste man få göra ingenting också, det är min regel.
Vi brukar börja lördagen med långfrukost, sen åker vi till Erikshjälpen.
Sen kan det bli utflykt till nått med naturen om Emil får välja och sen på kvällen kanske vi bjuder över våra grannar på mat.

Så ser vårt liv ut på ett ungefär.
Långt ifrån yta och perfekt, men alldeles fantastiskt ändå!

3 Kommentarer

  1. Så underbart att läsa om! Igenkänningsnivån är hög och det är skönt att höra att alla andra inte är så perfekta som det jämt verkar. Min sambo och jag är väldigt lika er, varandras motsatser men samtidigt otroligt lika.

  2. Så fantastiskt det låter!

  3. Jag blev så glad av det här inlägget. Jag tänker jämt att ”alla andra” har det så himla städat hemma hela tiden och mår dåligt av att jag inte får till det. Tack!

Läs mer 

Vi gör om vårt vardagsrum!

Nu har vi inte renoverat något hemma på en mindre evighet (okej vi tapetserade Stigs rum vid jul) och vi älskar ju att göra om hemma!Så nu är det dags igen! Såhär ser det ut nu (typ, hittade bara gammal bild, detta är ju innan vi byggde orangeriet men ja, ni fattar)...

Att Köra Fast.

Är inne i det där stadiet där allt jag gör blir fult, ointressant, oviktigt.Målar och målar, börjar på nya dukar och försöker jonglera flera målningar samtidigt för att förhoppningsvis någon ska bli bra.I fredags gick jag hem med en känsla att jag helt glömt bort hur...

Mitt 2020

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Jag köpte en sommarstuga! Jag har drömt om det så länge men alltid tänkt att unga personer inte har råd med sommarstuga. Sen insåg jag att jag inte var så himla ung längre och köpte en!Det är mitt livs bästa...